Вучић о претњама Албанаца: Ескалација вербалне хистерије, Србија је суверена и не пита никог шта да ради

Vučić o pretnjama Albanaca: Eskalacija verbalne histerije, Srbija je suverena i ne pita nikog šta da radi

7 juna 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija suverena i nezavisna zemlja i zapitao odakle bilo kome pravo da joj govori šta da radi, a najnovije pretnje iz regiona nazvao je eskalacijom verbalne histerije. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše, između ostalih, i izjavu Hašima Tačija da su migovi koji stižu u Srbiju pretnja, a ne kosovska vojska, te podsetio da su mnogi govorili da su „to kante“, zapitavši „ako su kante, što se onda toliko brinu“.

Kako je rekao, priče da su u nešto umešani Rusi je najlakše „prodati“ na zapadu te se to zato i radi i naveo da je isto tako i njegova ideja o regionalnoj ekonomskoj zoni prikazivana na taj način iako, kaže, ne zna ni da li Rusi uopšte tako nešto podržavaju i kakav im je uopšte stav.

„I dalje ubeđuju svetsku javnost u nešto, kako bi ostali mezimče“, primetio je i dodao da je na sceni histerija uz poruku „jedno je planirati, a drugo ostvariti“.

A kad je reč o izjavi Kadrija Veseljija da Srbija neće postojati na KiM, poručio je: „svi oni su opasni i znaju šta će sve postojati, neka samo tako nastave“.

„Oni su velesila, a mi smo mali“, dodao je te poručio da će Srbija moliti sve na svetu da nam pomognu da sačuvamo živote našeg naroda i građana, ali i da neki mogu da zamišljaju i pričaju šta hoće, ali da im na delima to neće biti dozvoljeno.

Na konstataciju da je Ramuš Haradinaj tražio izvinjenje za „zločine Srba“ na KiM Vučić je poručio da nikakav zločin nikada nije počinio, a da je „Haradinaj zločinac koji je silovao žene i Srpkinje, i Albanke i Romkinje, odsecao im glave…“

„Čudan smisao za humor i tu vrstu crnih šala nikada nisam mogao da razumem“ prokomentarisao je Vučić.

Poručio je još da je poznato da svaki zločinac sebe opravdava na način da je neko tobože zločine počinio i da je taj drugi nešto uradio sa čim nema nikakve veze.

„A to što kažu da neće biti Zajednice srpskih opština, dobro je da su konačno javno priznali, mada mi to vidimo već četiri godine. Oni su samo obmanjivali svoju javnost, ali i međunarodnu, zato sada EU, SAD i druge koji su učestvovali u donošenju Briselskog sporazuma da kažu šta imaju na to“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja pogona Ameteka u Subotici.

HARADINAJ TRAŽI IZVINJENJE VUČIĆA I DAČIĆA ALBANCIMA

PRIŠTINA – Bivši komandant OVK i kandidat za premijera tzv. Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad civilima na KiM, smatra da predsednik Srbije i potpredsednik vlade Ivica Dačić treba da se izvine Albancima. Haradinaj, koji je u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na KiM, predsednika Vučića i potpredsednika vlade Dačića naziva „učenicima“ Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i dodaje da je izvinjenja „prva akcija“ koju od njih očekuje.

Haradinaj je to rekao u predizbornom intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, upitan kako zamišlja susret sa Vučićem i Dačićem i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Govoreći o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom, a što Priština odbija da realizuje, Haradinaj je rekao da taj sporazum u tom delu nije moguće sprovesti. Kao razlog je naveo to da je kosovski Ustavni sud saopštio da formiranje ZSO nije u duhu kosovskog ustava. On stoga smatra da se Priština mora disciplinovati i, kako je rekao, implementirati Ustav Kosova.

Upitan o vojsci tzv. Kosova, on je kazao da Priština ne trguje svojim ovlašćenjima, te dodao da je formiranje oružanih snaga ustavno pravo Kosova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *