ВУЧИЋ ОБЕЋАО ХРВАТИМА СПОМЕНИК! А шта ћемо са убијеним Србима?

VUČIĆ OBEĆAO HRVATIMA SPOMENIK! A šta ćemo sa ubijenim Srbima?

14 jula 2016

594382_071404c1_fAleksandar Vučić obećao je intenziviranje istrage ratnih zločina nad Hrvatima iz Vukovara koji su počinjeni u navodnim logorima u Srbiji, kao i da će se založiti za to da sve hrvatske žrtve iz tih logora u Stajićevu dobiju spomen-obeležje.

Ovo je zaključak sastanka Vučića sa predstavnicima udruženja pravnika „Vukovar 1991“ koji je organizovao i kome je prisustvovao poslanik Bundestaga Josip Juratović.

– Premijer Srbije obećao je da će preduzeti sve da se zločinci otkriju i da se srpsko pravosuđe oko toga aktivira – izjavio je za HRT predstavnik udruženja Zoran Šangut. On je najavio da će već u septembru biti omogućeno svim logorašima i članovima njihovih porodica dolazak u Stajićevo, gde će položiti vence i zapaliti sveće.

Šangut je kazao da je ovo bio prvi puta da je neko od najviših zvaničnika Srbije primio predstavnike nekog udruženja iz Hrvatske a da je sastanak iniciran iz Bundestaga i posle susreta Vučić – Kitarović. Hrvatski mediji tvrde da je dogovoreno i plaćanje ratne odštete za sve one koji su tokom rata bili u srpskim zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Beogradu.

Za direktora Veritasa Savu Štrpca jedina „nova vest“ je što je predstavnike hrvatskog udruženja primio mandatar za premijera Srbije.

– Na ovome Hrvati već dugo insistiraju. Zatvore poput Lore ili Kerestinca nazivaju konačištima za zarobljenike, a srpske zatvore koncentracionim logorima. Posle odbijanja tužbe Hrvatske za genocid u okviru koje je bila i ratna odšteta, nema govora o tome da će Srbija bilo šta platiti po tom osnovu. Možda do toga dođe u privatnim parnicama i u slučajevima kada se dokaže ratni zločin – ističe Štrbac.

Reagujući na inicijativu da se u Stajićevu podigne spomen-obeležje hrvatskim žrtvama Miodrag Linta, član skupštinskog odbroa za dijsporu podseća da je u Vukovaru pre početka rata ubijeno 120 Srba, a da je bivši gradonačelnik Željko Sabo odbio zahtev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje srpskim žrtvama.

Savo Štrbac smatra da treba dozvoliti podizanje spomen-obeležja ubijenima svugde gde se to zatraži, ali da je suština da se procesuiraju odgovorni za te zločine, i to na svim stranama.

– Posle inicijative Udruženja pravnika iz Vukovara u Srbiji, očekujem da će se na isti način založiti i u Hrvatskoj da se rasvetli sudbina nestalih Srba, ali i procesuiraju odgovorni za brojne zločine nad Srbima koji su više od 20 godina neistraženi – ističe Štrbac.

Odšteta za žrtve

Savo Štrbac tvrdi da je nakon presuda za Loru 1, Medački džep i Gospić, država Hrvatska platila odštetu svim Srbima za koje je ustanovljeno da su bili žrtve ratnog zločina. – Ne vidim zašto se to ne bi dogodilo i u Srbiji, ako se takav ratni zločin dokaže – kaže Štrbac.

Ucene i demanti

Da će Zagreb nastaviti da uslovljava Srbiju pri otvaranju poglavlja za članstvo u EU potvrdili su šef diplomatije Miro Kovač i ministar branitelja Tomo Medved koji su to obećali veteranima tvrdeći da Srbija neće moći da primenjuje nad oko 300 optuženih Hrvata zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ. Međutim, v. d. srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović tvrdi suprotno. – Taj zakon će se primenjivati sve dok se ne izmeni ili ne bude prestao da važi – rekao je Petrović.

(Vesti)

KOMENTARI5 komentara

 1. zenit says:

  O jbo ti mater svoju i svi oni koji su glasali za tebe. Pravo mi se povraća cim spomenu tu nakazu, smrdi i preko interneta.

 2. vlada says:

  Ustase, naravno, lazu bez stida i srama, jer nikakvih zrtava nije bilo. Jedan zarobljenik je ranjen u pokusaju bekstva, i jedan je umro od srca u mitrovackoj bolnici, i to je sve. Crveni krst je od momenta razoruzavanja pa do razmene imao pun pristup zarobljenicima, i u njihovim izvestajima nema niceg sto bi optuzivalo Srbiju. Ali ustase idu po oprobanom haskom receptu, gde se sve zasniva ba izjavama "svedoka" a materijalni dokazi nisu bitni. Srbiju nema ko da brani do udruzenja ratnih invalida i veterana. Najveca sramota je da Srbija trpi ovakve izdaje i ponizenja od strane Vucica.

 3. Stanko says:

  Ovo govno će upropastiti Srbiju i srbe u njoj i van Srbije. Ne znaju birači koliki je ovo psihopata.

 4. DFVT says:

  Kakvi logori za hrvate u srbistanu?? Kako ce on da istrazuje zlocine u drugoj zemlji?? Sta prica ovaj romski psihopata??

 5. Baja says:

  Hrvati su Boziji narod!!!!!! A Srbi Turska kopilad!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *