ВУЧИЋ: „Очекујем да Влада раскине све са Рио Тинтом“

VUČIĆ: „Očekujem da Vlada raskine sve sa Rio Tintom“

13 januara 2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o litijumu i njegovom iskopavanju u Srbiji.

„Razgovarao sam o tome sa predsednicom vlade nekoliko puta. Neću da ulazim u političke rasprave. Mučno mi je da odgovaram ljudima koji su doveli Rio Tinto. Neko je doneo Zakon o rudarstvu 2006. godine koji je bio pravljen za Rio Tinto, zbog čega oni imaju određena prava i potraživanja prema Srbiji“, istakao je on.Kako je naveo, moramo da donosimo racionalne odluke.

„Raspoloženje je takvo da bi u Vladi raskinuli sve, i da time pokažemo Srbiji koliko nas ta neodogovornost od ranije košta. Ja sam rekao da nemamo prava to da radimo jer mi treba da obezbedimo taj novac i ne treba da podilazimo narodu“, istakao je.

Kako je dodao, morali bismo da idemo pred britanske i američke arbitraže ako odlučimo da raskinemo.

„Mislite da mi nije najlakše da kažem da sam saglasan sa Vladom? Ja mislim da će Vlada tu odluku da donese. Ja mislim da bi trebalo da se donese moratorijum do kraja godine da ne gubimo ogromnu šansu i novac“, dodao je.

Kako je naveo, nikada nikoga iz Rio Tinta nije sreo sem na dva sastanka.

„A mislim da su nekima ilegalno davali novac. Nemam dokaza, a to sad ne možete da istražite posle 15 godina. Pare su dobili za promenu Zakona o rudarstvu. Za to nemam dokaze ali za to postoji opravdana sumnja, dali su nekom istražna prava za džabe. Izbrisana je iz zakona odredba o javnom nadmetanju za prava“, dodao je.

KOMENTARI7 komentara

 1. Kosovac says:

  Naš sadašnji predsednik Aleksandar Vučić je mnogo bolji od nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića. Znate, kada Tadić laže, on to nekako stidljivo, a kada Vučić laže, on to argumentovano i glasno. Čak evo Vučić i unapred prihvata da plati „odštetu“ za buduću odluku neljudskog „međunarodnog“ suda. A zaboravio je da nas podseti da i Rio Tinto treba da plati odštetu i kaznu za sklapanje ugovora korumpiranjem rukovodioca Republike Srbije. I korumpiranje je kažnjivo, neka se raspita o pravnim tekovinama EU koje fol on duboko poštuje. Tako možemo da prebijemo kazne na pozitivnu nulu, po čuvenom pozitivnom ekonomskom principu „obe stranke su jele govna a pritom ništa nisu zaradile“. ………………..Vidimo, Milorad Grčić je i zvanično podneo ostavku na mesto direktora EPS. Imao je hrabrosti čak i da ostavku preda u javnost, što predstavlja ogromnu hrabrost za jednu SNS-ovcu. Ljubomorni antisrbi koji Grčića zovu „pečenjara“ kažu da je pismo Brnabićkoj toliko dobro da ne veruju da je to Grčić pisao. I ja, kada sam pročitao to pismo, rekao sam da je to toliko dobro pismo, kao da sam ga ja pisao. Interesantno mi je kada čujem kada neki „komunjara“ nazove Grčića „pečenjara“, svaki psiholog bi mogao na osnovu toga da napiše zapaženi seminarski rad. ………………..Ali, i poštovani Grčić se pomalo pravi blesav, uzdiže predsednika Vučića u nebesa, kao fol ne zna da Zorana Mihajlović sledi predsednikova naređenja da sabotira sve što je u vezi sa ogavnim termoelektranama. Srpski panduri sve znaju, i ko baca metalne štangle u drobilice, i ko podmeće požare itd. I da je to u sadejstvu sa Europien Green Banditen. Znaju da štangle nije bacao Milorad Grčić, štangle je bacala Zorana Mihajlović. I sve to panduri javljaju predsedniku Vučiću strogo pov. tako da Vučić i po toj liniji ZNA da Zorana podmeće požare, ali nama izjavom za novine servira da je to „nesposoban“ Grčić podmetnuo. I Milorada Grčića otpušta sa posla kao veliku smetnju održivom gašenju termoelektrana. Slično, po istom planu Europien Green Banditen, je crnogorski ministar prošle godine otpustio celu rukovodeću garnituru termoelektrane Pljevlja. Naravno, one koji su kao Grčić predstavljali smetnju održivom gašenju termoelektrana i održivoj izgradnji nuklearnih fukušima.

  • Kosovac says:

   Panduri su takođe javili predsedniku Vučiću da je ministar Zorana Mihajlović dostavila dvema zapadnim ambasadama dokumentaciju o srpskom energetskom sistemu, u kojoj su i izveštaji iz EPS-a, što je poverljiv podatak u svakoj državi. Takođe, 29. decembra, u zvaničnom pismu AMERIČKOJ privrednoj komori u našoj zemlji, POŽALILA se na EPS, "Elektromrežu Srbije" (EMS), "Elektrodistribuciju" (EDS) i našu Agenciju za energetiku da pružaju otpor realizaciji Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE). Kaže ministar Zorana, „ovaj Srbin Grčić neće da gasi termoelektrane, nego hoće da gradi još tih ogavnih termoelektrana. Mora se nešto preduzeti, bar da ga nateramo da podnese ostavku“. ………………..Čuješ, jedinstveno državno preduzeće EPS, sa JEDNIM komandantom, razbijeno je na TRI preduzeća. Mnogi se sećaju onog Kardeljevog sistema kada su odlična srpska preduzeće razbijena na po desetak delova, OOUR preduzeća, koje je svako imalo svog direktora i svoj žiro račun. Od kada nam je sve krenulo nizbrdo, više smo trošili vreme da ispunjavamo sabotažne želje uskurčenih komunističkih direktora OOUR-a, nego što smo radili. Eto, ovo nam je uradio Centralni Komitet Evropske Unije, direktor EEZ Janez Kopač, glupi brat Slovenac. Lako mu je bilo da to izvede, pod pretnjom sankcija, srpskim kukavicama se pri pomenu sankcija tresu gaće, dupe im žvaće gaće, a pantalone same spadaju. ………………..Danas je doček pravoslavne Srpske Nove Godine, koju slave svi Srbi. Šaljem moje odlične čestitke.

 2. Pravnik says:

  Koliko kontradiktornosti u samo jednom intervjuu? Neko je doneo Zakon o rudarstvu 2006. godine koji je bio pravljen za Rio Tinto,zbog čega oni imaju određena prava i potraživanja prema Srbiji. Samo ne reče koja su to određena prava i potraživanja, ali se na kraju izlete pa reče da su dali istražna prava za džabe. Ako su dali za džabe istražna prava po kom osnovu onda Rio Tinto ima potraživanja, ako ne po osnovu ugovora o eksploataciji rude, koju očigledno nije potpisao onaj ko je za džabe omogućio ispitivanja. A neko je doneo Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima 2015-te, 2018-te - drugi zakon 2021-e. Rio Tinto je imao pravo na geološka istraživanja, što je i činio, ali je počeo otkupljivati privatne posede u dolini Jadra tek nedavno, ne da bi vršio istraživanja, već da bi vršio eksploataciju rude. Ako se istraživanje vrši od 2004-te zašto se tek od nedavno pravi put i elektro mreža do mesta za istraživanje litijuma? Kako je Rio Tinto do sada vršio istraživanje bez toga? Zatim biser za biserom. "Mi ne treba da podilazimo narodu". Treba li narod da podilazi vama ili vi narodu, jer je narod nosilac suvereniteta, a volju naroda trebate vi sprovoditi, a ne narod vašu. "Ja mislim da bi trebalo da se donese moratorijum do kraja godine da ne gubimo ogromnu šansu i novac". Moratorijum je odlaganje obaveze plaćanja, a vi bi da tu obavezu odložite samo do kraja godine, što znači da obavezu plaćanja nameravate ispuniti nakon toga. I reče da nikada nikoga iz Rio Tinta nije sreo, sem na dva sastanka. A o čemu se razgovaralo sa Rio Tintom na ta dva sastanka? O čemu je sa Rio Tintom razgovarala Ana Brnabić kad se javila iz Londona? Morali bismo da idemo pred britanske i američke arbitraže ako odlučimo da raskinemo. Naravno da biste morali da idete na arbitražu, jer onaj ko je odobrio istražne radnje "za džabe" nema zbog čega da ide na arbitražu, već onaj ko se obavezao na eksploataciju, ne za džabe. Ni jedna kompanija ne vrši eksploataciju rude za džabe, već radi zarade, a onome ko joj je omogućio eksploataciju isplaćuje rudnu rentu, koja je zanemarljiva u odnosu na zaradu kompanije koja vrši eksploataciju rude. Dalje reče da je Zakonom o rudarstvu iz 2006. godine izbrisana zakonska obaveza o nadmetanju za prava, samo ne reče da li je to obaveza za prava na ispitivanje, ili i prava na eksploataciju. Nisu ni prethodni zakon pisali šarlatani, već diplomirani pravnici,koji se moraju dobro poznavati postupak donošenja normativnih akata.

 3. Pravnik says:

  Izvinjenje zbog nenamerno ubačene reči "se" u pretposlednjem redu komentara.

  • Kosovac says:

   @ Pravnik, …..Pušti to „se“ koje se uguralo na nepristojan način. to ćemo smatrati kao lapsus. Ovde postoji veći problem, gde ti vide diplomirane pravnike? Ja primećujem da smo mi u Srbiji i EU preplavljeni samo sa Održivim pravnicima. Neke sa završenim pravnim fakultetom bi mogli da svrstamo u „diplomirane“ samo ako dobro balansiraju i ne skreću sa sorošoidnog pravca Evropskog Centralnog Komiteta. Inače, svi pravnici u Srbiji su „nediplomirani“, niko od Srpskih pravnika NEMA diplomski rad. Da ako im Aleksandar Vučić ili mu Siniša Mali ne napišu taj licencni diplomski rad. Ili im predaju LICENCU de Lajen Evropske Unije.

   • Pravnik says:

    Kosovac, samo ti čitaj Informer koji je objavio ovu vest. Svakim svojim komentarom skačeš samom sebi u stomak, isto kao i AV. Obzirom da si univerzalni komentator ne pada mi na pamet šta bi po zanimanju mogao biti, ali da si SNS bot u to sam sasvim siguran. Uporno po Vučićevoj i Vučićevićevoj staroj praksi sve neistomišljenike nazivaš sorošoidima, samo ne primećuješ, stranačkom zaslepljenošću, da je najveći Soroševac upravo AV. S kim je ugovarao projekat Otvoreni Balkan? Ko naseljava migrante u Srbiju ako ne Soroš? Vučićevićev novinski prvenac Izlaz finansirao je Sorošev Fond za otvoreno društvo, čiji je direktor Sonja Liht. Ako se i njoj samoj smučio naslov tog lista na kome je taj glavni i (ne)odgovorni urednik Informera, preimenovanog od informatora SNS, prikazao higijenske uloške Danice Drašković pa ga je najurila, onda više nemam o čemu s takvima kao što ste svi pričati. Već sam ranije naveo da sve NVO u Srbiji, osim Soroša i stranih ambasada, finansira u Vlada Srbije iz budžeta koji puni zaduživanjem kod MMF, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, pa i od UAE, a izgradnju puteve i pruga, kojih su vam puna usta, kreditira Kine i Rusije. Nije ti poznato ni da je upravo Informer 2016. godine objavio spisak Soroševih plaćenika na kojem se nalazi i Društvo sudija i tužilaca, ali i mnogo drugih ustanova u ovoj koloniji. Ukucaj u Gugl pretragu "Spisak Soroševih plaćenika" pa pogledaj ko se tamo nalazi. Naravno da normativna akta u svakoj državi pišu pravnici. Ko bi drugi? Da ne bi možda zidari? I ja ne obavljam zidarske ili bravarske radove, jer mi to nije struka, ali normativna akta jesam pisao. Sestrić mi je advokat pa kad sam mu pomenuo kod koga sam polagao ispit iz predmeta Pravno normiranje zinuo je od čuda, jer taj ispit nije postojao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zato sam mu ja pisao opis poslova u Pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova za firme koje zastupa, pa mu je bilo čudno otkud znam šta koji izvršilac treba da radi. Ne zna da sam sa još jednim pravnikom iz svog preduzeća učestvovao u pisanju opisa poslova za Jedinstvenu nomenklaturu zanimanja za celu bivšu SFRJ. Poljoprivredno zemljište je dobro od opšteg interesa i ne može se koristiti u druge svrhe. Samo pod ovom napreDNOm vlašću može se vršiti njegova eksproprijacija od privatnih vlasnika u najplodnijem delu Srbije od strane kompanije, radi čega je donela i poseban Zakon o eksproprijaciji. To što će biti raseljeno više od 20.000 ljudi za koje AV nehotično prizna da "nije bilo planirano uništenje tolikog broja ljudi" za tebe nije važno. Planiranje uništenja samo jednog čoveka je zločin. I onaj Zakon o rudarstvu iz 2006. i ove koje sam ranije naveo samo pročitao i već u prvim članovima je navedeno da se usvajaju radi procesa pristupanja Evropskoj uniji. To što je francuski predsednik davno saopštio AV, koga je na sastanku u Parizu gurnuo u zadnji red, da Srbija nikad neće ući u EU, što znaju i vrapci na grani, šta je to briga one kojima je sopstveni interes važniji od državnog. Eksproprijacija zemljišta se uvek vršila uglavnom zbog izgradnje puteva i pruga, a nikad radi sticanja vlasništva od strane međunarodne kompanije, koja rudarenjem ostavlja pustoš kojom se ne može rekultivisati prostor na kojem je rudarenje obavljeno, što je jedan od uslova bio i po starom zakonu o rudarstvu, niti se modu zaštititi izvorišta vode i proceniti uticaj na životnu sredinu, za šta još uvek nije doneta studija. Ko je na čelu Ministarstva za ekologiju? Irena Vujović, ekonomista sa Megatrenda, koja ne zna pročitati napisani tekst, a višecifreni broj još manje. Umesto da od sramote propadne u zemlju ona se kliberi k'o lud na brašno. I onda joj je verovatno kriv onaj "nesretni Višekruna" koji je na Jutjubu objasnio kako je od kafe kuvarice avanzovala do ministarke. Ne ulazim ni u čiji privatni život, ali ono što je naveo o njenom znanju pokazalo se u prvom javnom nastupu. Prema tome samo botuj, ali si naišao na pogrešnog čoveka s kim ćeš se prepucavati. Spremi se ti lepo da na referendumu kojim će se odlučiti da sudije i tužioci biraju sami sebe zaokružiš DA, a svako kome glava ne služi za šišanje zaokružiće NE. Nisi pogledao video prilog: Zabranjena tema: Kako su srpski pravnici oborili hrvatsku optužnicu protiv Srba na Županijskom sudu. Pogledaj to pa ćeš od njih čuti ono što nikad u sredstvima javnog informisanja nisi čuo, ne samo o tom suđenju već i o referendumu. To nisu pravnici kakav je jadan od advokata koji se slikao sa Uverenjem o položenom pravosudnom ispitu, a ne zna pravilno izgovoriti ni reč "lukrativni".

 4. Gagi says:

  Ja laicki primecujem, niko ko je napravio ogromnu stetu Srpskom narodu nije pozvan na odgovornost. Svi narodni dobrotvori, sadasnji i bivsi, ocigledno su abolirani od svake odgovornosti koju naprave ovom narodu. Vidljivo je da su za te stete nagradjeni od raznih centara jer je to zapravo njihovo zaduzenje, da urnisu i cerece Srbiju. Ako se vratimo do dvedesetih, svi tada a i ovi posle su pravili teske nacionalne stete, nema ni jednog pozitivnog uspeha za nas narod. Samo su nas gurali u sve vecu dubiozu i nesrecu, usput su neprekidno urlali kako su u pravu i kako nam bez njih nema zivota i opstanka. Svi ti isti i danas istovetno urlaju i kidisu na ovo malo drzavnih resursa sto je ostalo. Unistenje Srbije se nastavlja po zacrtanim naredbama nasih zapadnih neprijatelja, narodu jos nije jasno da vlast nije narodna i njegova, da su to zapravo sve dobro placeni eksponenti stranih vlada i kompanija. Tesko je i zalosno reci, mi Srbiju vise nemamo, mozda jednog dana saznamo i shvatimo da smo postali gastarbajteri u rodjenoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *