ВУЧИЋ: „Очекујем да Влада раскине све са Рио Тинтом“

ВУЧИЋ: „Очекујем да Влада раскине све са Рио Тинтом“

13 јануара 2022

Председник Србије Александар Вучић говорио је о литијуму и његовом ископавању у Србији.

„Разговарао сам о томе са председницом владе неколико пута. Нећу да улазим у политичке расправе. Мучно ми је да одговарам људима који су довели Рио Тинто. Неко је донео Закон о рударству 2006. године који је био прављен за Рио Тинто, због чега они имају одређена права и потраживања према Србији“, истакао је он.Kако је навео, морамо да доносимо рационалне одлуке.

„Расположење је такво да би у Влади раскинули све, и да тиме покажемо Србији колико нас та неодоговорност од раније кошта. Ја сам рекао да немамо права то да радимо јер ми треба да обезбедимо тај новац и не треба да подилазимо народу“, истакао је.

Kако је додао, морали бисмо да идемо пред британске и америчке арбитраже ако одлучимо да раскинемо.

„Мислите да ми није најлакше да кажем да сам сагласан са Владом? Ја мислим да ће Влада ту одлуку да донесе. Ја мислим да би требало да се донесе мораторијум до краја године да не губимо огромну шансу и новац“, додао је.

Kако је навео, никада никога из Рио Тинта није срео сем на два састанка.

„А мислим да су некима илегално давали новац. Немам доказа, а то сад не можете да истражите после 15 година. Паре су добили за промену Закона о рударству. За то немам доказе али за то постоји оправдана сумња, дали су неком истражна права за џабе. Избрисана је из закона одредба о јавном надметању за права“, додао је.

KOMENTARI7 коментара

 1. Косовац says:

  Наш садашњи председник Александар Вучић је много бољи од некадашњег председника Бориса Тадића. Знате, када Тадић лаже, он то некако стидљиво, а када Вучић лаже, он то аргументовано и гласно. Чак ево Вучић и унапред прихвата да плати „одштету“ за будућу одлуку нељудског „међународног“ суда. А заборавио је да нас подсети да и Рио Тинто треба да плати одштету и казну за склапање уговора корумпирањем руководиоца Републике Србије. И корумпирање је кажњиво, нека се распита о правним тековинама ЕУ које фол он дубоко поштује. Тако можемо да пребијемо казне на позитивну нулу, по чувеном позитивном економском принципу „обе странке су јеле говна а притом ништа нису зарадиле“. ………………..Видимо, Милорад Грчић је и званично поднео оставку на место директора ЕПС. Имао је храбрости чак и да оставку преда у јавност, што представља огромну храброст за једну СНС-овцу. Љубоморни антисрби који Грчића зову „печењара“ кажу да је писмо Брнабићкој толико добро да не верују да је то Грчић писао. И ја, када сам прочитао то писмо, рекао сам да је то толико добро писмо, као да сам га ја писао. Интересантно ми је када чујем када неки „комуњара“ назове Грчића „печењара“, сваки психолог би могао на основу тога да напише запажени семинарски рад. ………………..Али, и поштовани Грчић се помало прави блесав, уздиже председника Вучића у небеса, као фол не зна да Зорана Михајловић следи председникова наређења да саботира све што је у вези са огавним термоелектранама. Српски пандури све знају, и ко баца металне штангле у дробилице, и ко подмеће пожаре итд. И да је то у садејству са Europien Green Banditen. Знају да штангле није бацао Милорад Грчић, штангле је бацала Зорана Михајловић. И све то пандури јављају председнику Вучићу строго пов. тако да Вучић и по тој линији ЗНА да Зорана подмеће пожаре, али нама изјавом за новине сервира да је то „неспособан“ Грчић подметнуо. И Милорада Грчића отпушта са посла као велику сметњу одрживом гашењу термоелектрана. Слично, по истом плану Europien Green Banditen, је црногорски министар прошле године отпустио целу руководећу гарнитуру термоелектране Пљевља. Наравно, оне који су као Грчић представљали сметњу одрживом гашењу термоелектрана и одрживој изградњи нуклеарних фукушима.

  • Косовац says:

   Пандури су такође јавили председнику Вучићу да је министар Зорана Михајловић доставила двема западним амбасадама документацију о српском енергетском систему, у којој су и извештаји из ЕПС-а, што је поверљив податак у свакој држави. Такође, 29. децембра, у званичном писму АМЕРИЧКОЈ привредној комори у нашој земљи, ПОЖАЛИЛА се на ЕПС, "Електромрежу Србије" (ЕМС), "Електродистрибуцију" (ЕДС) и нашу Агенцију за енергетику да пружају отпор реализацији Закона о коришћењу обновљивих извора енергије (ОИЕ). Каже министар Зорана, „овај Србин Грчић неће да гаси термоелектране, него хоће да гради још тих огавних термоелектрана. Мора се нешто предузети, бар да га натерамо да поднесе оставку“. ………………..Чујеш, јединствено државно предузеће ЕПС, са ЈЕДНИМ командантом, разбијено је на ТРИ предузећа. Многи се сећају оног Кардељевог система када су одлична српска предузеће разбијена на по десетак делова, ООУР предузећа, које је свако имало свог директора и свој жиро рачун. Од када нам је све кренуло низбрдо, више смо трошили време да испуњавамо саботажне жеље ускурчених комунистичких директора ООУР-а, него што смо радили. Ето, ово нам је урадио Централни Комитет Европске Уније, директор ЕЕЗ Јанез Копач, глупи брат Словенац. Лако му је било да то изведе, под претњом санкција, српским кукавицама се при помену санкција тресу гаће, дупе им жваће гаће, а панталоне саме спадају. ………………..Данас је дочек православне Српске Нове Године, коју славе сви Срби. Шаљем моје одличне честитке.

 2. Правник says:

  Koliko kontradiktornosti u samo jednom intervjuu? Neko je doneo Zakon o rudarstvu 2006. godine koji je bio pravljen za Rio Tinto,zbog čega oni imaju određena prava i potraživanja prema Srbiji. Samo ne reče koja su to određena prava i potraživanja, ali se na kraju izlete pa reče da su dali istražna prava za džabe. Ako su dali za džabe istražna prava po kom osnovu onda Rio Tinto ima potraživanja, ako ne po osnovu ugovora o eksploataciji rude, koju očigledno nije potpisao onaj ko je za džabe omogućio ispitivanja. A neko je doneo Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima 2015-te, 2018-te - drugi zakon 2021-e. Rio Tinto je imao pravo na geološka istraživanja, što je i činio, ali je počeo otkupljivati privatne posede u dolini Jadra tek nedavno, ne da bi vršio istraživanja, već da bi vršio eksploataciju rude. Ako se istraživanje vrši od 2004-te zašto se tek od nedavno pravi put i elektro mreža do mesta za istraživanje litijuma? Kako je Rio Tinto do sada vršio istraživanje bez toga? Zatim biser za biserom. "Mi ne treba da podilazimo narodu". Treba li narod da podilazi vama ili vi narodu, jer je narod nosilac suvereniteta, a volju naroda trebate vi sprovoditi, a ne narod vašu. "Ja mislim da bi trebalo da se donese moratorijum do kraja godine da ne gubimo ogromnu šansu i novac". Moratorijum je odlaganje obaveze plaćanja, a vi bi da tu obavezu odložite samo do kraja godine, što znači da obavezu plaćanja nameravate ispuniti nakon toga. I reče da nikada nikoga iz Rio Tinta nije sreo, sem na dva sastanka. A o čemu se razgovaralo sa Rio Tintom na ta dva sastanka? O čemu je sa Rio Tintom razgovarala Ana Brnabić kad se javila iz Londona? Morali bismo da idemo pred britanske i američke arbitraže ako odlučimo da raskinemo. Naravno da biste morali da idete na arbitražu, jer onaj ko je odobrio istražne radnje "za džabe" nema zbog čega da ide na arbitražu, već onaj ko se obavezao na eksploataciju, ne za džabe. Ni jedna kompanija ne vrši eksploataciju rude za džabe, već radi zarade, a onome ko joj je omogućio eksploataciju isplaćuje rudnu rentu, koja je zanemarljiva u odnosu na zaradu kompanije koja vrši eksploataciju rude. Dalje reče da je Zakonom o rudarstvu iz 2006. godine izbrisana zakonska obaveza o nadmetanju za prava, samo ne reče da li je to obaveza za prava na ispitivanje, ili i prava na eksploataciju. Nisu ni prethodni zakon pisali šarlatani, već diplomirani pravnici,koji se moraju dobro poznavati postupak donošenja normativnih akata.

 3. Правник says:

  Izvinjenje zbog nenamerno ubačene reči "se" u pretposlednjem redu komentara.

  • Косовац says:

   @ Правник, …..Пушти то „се“ које се угурало на непристојан начин. то ћемо сматрати као лапсус. Овде постоји већи проблем, где ти виде дипломиране правнике? Ја примећујем да смо ми у Србији и ЕУ преплављени само са Одрживим правницима. Неке са завршеним правним факултетом би могли да сврстамо у „дипломиране“ само ако добро балансирају и не скрећу са сорошоидног правца Европског Централног Комитета. Иначе, сви правници у Србији су „недипломирани“, нико од Српских правника НЕМА дипломски рад. Да ако им Александар Вучић или му Синиша Мали не напишу тај лиценцни дипломски рад. Или им предају ЛИЦЕНЦУ де Лајен Европске Уније.

   • Правник says:

    Kosovac, samo ti čitaj Informer koji je objavio ovu vest. Svakim svojim komentarom skačeš samom sebi u stomak, isto kao i AV. Obzirom da si univerzalni komentator ne pada mi na pamet šta bi po zanimanju mogao biti, ali da si SNS bot u to sam sasvim siguran. Uporno po Vučićevoj i Vučićevićevoj staroj praksi sve neistomišljenike nazivaš sorošoidima, samo ne primećuješ, stranačkom zaslepljenošću, da je najveći Soroševac upravo AV. S kim je ugovarao projekat Otvoreni Balkan? Ko naseljava migrante u Srbiju ako ne Soroš? Vučićevićev novinski prvenac Izlaz finansirao je Sorošev Fond za otvoreno društvo, čiji je direktor Sonja Liht. Ako se i njoj samoj smučio naslov tog lista na kome je taj glavni i (ne)odgovorni urednik Informera, preimenovanog od informatora SNS, prikazao higijenske uloške Danice Drašković pa ga je najurila, onda više nemam o čemu s takvima kao što ste svi pričati. Već sam ranije naveo da sve NVO u Srbiji, osim Soroša i stranih ambasada, finansira u Vlada Srbije iz budžeta koji puni zaduživanjem kod MMF, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, pa i od UAE, a izgradnju puteve i pruga, kojih su vam puna usta, kreditira Kine i Rusije. Nije ti poznato ni da je upravo Informer 2016. godine objavio spisak Soroševih plaćenika na kojem se nalazi i Društvo sudija i tužilaca, ali i mnogo drugih ustanova u ovoj koloniji. Ukucaj u Gugl pretragu "Spisak Soroševih plaćenika" pa pogledaj ko se tamo nalazi. Naravno da normativna akta u svakoj državi pišu pravnici. Ko bi drugi? Da ne bi možda zidari? I ja ne obavljam zidarske ili bravarske radove, jer mi to nije struka, ali normativna akta jesam pisao. Sestrić mi je advokat pa kad sam mu pomenuo kod koga sam polagao ispit iz predmeta Pravno normiranje zinuo je od čuda, jer taj ispit nije postojao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zato sam mu ja pisao opis poslova u Pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova za firme koje zastupa, pa mu je bilo čudno otkud znam šta koji izvršilac treba da radi. Ne zna da sam sa još jednim pravnikom iz svog preduzeća učestvovao u pisanju opisa poslova za Jedinstvenu nomenklaturu zanimanja za celu bivšu SFRJ. Poljoprivredno zemljište je dobro od opšteg interesa i ne može se koristiti u druge svrhe. Samo pod ovom napreDNOm vlašću može se vršiti njegova eksproprijacija od privatnih vlasnika u najplodnijem delu Srbije od strane kompanije, radi čega je donela i poseban Zakon o eksproprijaciji. To što će biti raseljeno više od 20.000 ljudi za koje AV nehotično prizna da "nije bilo planirano uništenje tolikog broja ljudi" za tebe nije važno. Planiranje uništenja samo jednog čoveka je zločin. I onaj Zakon o rudarstvu iz 2006. i ove koje sam ranije naveo samo pročitao i već u prvim članovima je navedeno da se usvajaju radi procesa pristupanja Evropskoj uniji. To što je francuski predsednik davno saopštio AV, koga je na sastanku u Parizu gurnuo u zadnji red, da Srbija nikad neće ući u EU, što znaju i vrapci na grani, šta je to briga one kojima je sopstveni interes važniji od državnog. Eksproprijacija zemljišta se uvek vršila uglavnom zbog izgradnje puteva i pruga, a nikad radi sticanja vlasništva od strane međunarodne kompanije, koja rudarenjem ostavlja pustoš kojom se ne može rekultivisati prostor na kojem je rudarenje obavljeno, što je jedan od uslova bio i po starom zakonu o rudarstvu, niti se modu zaštititi izvorišta vode i proceniti uticaj na životnu sredinu, za šta još uvek nije doneta studija. Ko je na čelu Ministarstva za ekologiju? Irena Vujović, ekonomista sa Megatrenda, koja ne zna pročitati napisani tekst, a višecifreni broj još manje. Umesto da od sramote propadne u zemlju ona se kliberi k'o lud na brašno. I onda joj je verovatno kriv onaj "nesretni Višekruna" koji je na Jutjubu objasnio kako je od kafe kuvarice avanzovala do ministarke. Ne ulazim ni u čiji privatni život, ali ono što je naveo o njenom znanju pokazalo se u prvom javnom nastupu. Prema tome samo botuj, ali si naišao na pogrešnog čoveka s kim ćeš se prepucavati. Spremi se ti lepo da na referendumu kojim će se odlučiti da sudije i tužioci biraju sami sebe zaokružiš DA, a svako kome glava ne služi za šišanje zaokružiće NE. Nisi pogledao video prilog: Zabranjena tema: Kako su srpski pravnici oborili hrvatsku optužnicu protiv Srba na Županijskom sudu. Pogledaj to pa ćeš od njih čuti ono što nikad u sredstvima javnog informisanja nisi čuo, ne samo o tom suđenju već i o referendumu. To nisu pravnici kakav je jadan od advokata koji se slikao sa Uverenjem o položenom pravosudnom ispitu, a ne zna pravilno izgovoriti ni reč "lukrativni".

 4. Gagi says:

  Ja laicki primecujem, niko ko je napravio ogromnu stetu Srpskom narodu nije pozvan na odgovornost. Svi narodni dobrotvori, sadasnji i bivsi, ocigledno su abolirani od svake odgovornosti koju naprave ovom narodu. Vidljivo je da su za te stete nagradjeni od raznih centara jer je to zapravo njihovo zaduzenje, da urnisu i cerece Srbiju. Ako se vratimo do dvedesetih, svi tada a i ovi posle su pravili teske nacionalne stete, nema ni jednog pozitivnog uspeha za nas narod. Samo su nas gurali u sve vecu dubiozu i nesrecu, usput su neprekidno urlali kako su u pravu i kako nam bez njih nema zivota i opstanka. Svi ti isti i danas istovetno urlaju i kidisu na ovo malo drzavnih resursa sto je ostalo. Unistenje Srbije se nastavlja po zacrtanim naredbama nasih zapadnih neprijatelja, narodu jos nije jasno da vlast nije narodna i njegova, da su to zapravo sve dobro placeni eksponenti stranih vlada i kompanija. Tesko je i zalosno reci, mi Srbiju vise nemamo, mozda jednog dana saznamo i shvatimo da smo postali gastarbajteri u rodjenoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u