Вучић одлази са чела Бироа за безбедност!

Вучић одлази са чела Бироа за безбедност!

1 новембра 2016

vucic-z56h-7u67

ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић поднеће оставку на место шефа Бироа за координацију служби безбедности и о томе ће у наредним данима обавестити председника Томислава Николића – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, ово ће бити прва конкретна политичка последица „случаја Јајинци“ који је разголитио пукотине у безбедносном систему првог човека владе, који четири дана ни у претпоставкама не може да „напипа“ ко је оставио арсенал оружја у близини породичне куће Вучића.

Како преносе наши извори, премијер се на овај корак одлучио, јер га безбедносне службе нису увериле да држе конце у својим рукама, а запањујуће је да су му, од момента откривања „зоље“, бомби и муниције на корак од родитељског дома, обавештајци испричали чак пет различитих верзија овог случаја?!

До сада су на оружју откривени трагови три особе, али још није утврђено да ли су они који су оставили опасни товар намеравали да изврше атентат на председника Владе.

Стручњаци у полицији и безбедносним службама покушаће наредних дана да утврде коме припадају отисци на „зољи“, бомбама и муницији, па ће се тако истраживати и мотиви „депоновања“ оружја баш на месту одакле би председник владе могао да буде лака мета нападачима.

После нових открића, премијер Вучић у понедељак је из Хамбурга сугерисао да би иза свега могле да стоје и особе које се не налазе у Србији:

– Верујем службама и држави Србији, али се плашим да ћемо тешко открити ко је оружје донео и у које сврхе. Чини ми се да свако ко оставља оружје зна да „зоља“ није праћка, па би бар нешто обрисао, или зна да није на територији одређене земље, па му је свеједно шта ће да остане, јер не можете да уђете у траг ДНК.

Иначе, форензичари МУП Србије, поред скидања ДНК материјала и отисака с ручног бацача и четири бомбе „кашикаре“, детаљно су прегледали и пронађене метке. Са сваког је узет брис како би се покушало да се и на муницији изолује биолошки траг или отисак који би помогао у расветљавању целог догађаја. Ипак, мешање ових биолошких узорака отежава саму идентификацију осумњичених. За неке анализе потребно је и време, па се процењује да ће истрага да потраје.

Како сазнајемо, детаљно су форензички прегледане и кутије у којима је био смештен откривени арсенал. Увиђајна екипа је и на ширем подручју око места где су затечени сандуци са оружјем покушала да утврди да ли има трагова гума аутомобила и отисака обуће. Све је то фотографисано и детаљно се проучава у покушају да се одгонетне како се оружје створило на том месту, у шуми.

Догађај у Јајинцима открио пукотине у обезбеђењу првог човека владе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је у Скупштини Србије да су пронађани само делимични трагови који се преклапају и да њихова идентификација неће бити лака. Он је, међутим, навео да ће полиција покушати да другим методама дође до узорка за поређење и да ће онда покушати да га упореди с парцијалним траговима нађеним на оружју:

– Мало је вероватно да је неко донео то наоружање у шуму само да би га ту одложио. Имамо два или три могућа сценарија. Нећемо дозволити да се угрози безбедност премијера или било ког другог лица, нити безбедност Србије. Постоје и лица за која полиција верује да могу да учествују у расветљавању догађа.

Цео случај поново је отворио и питање безбедности премијера, пошто су повучене паралеле с покушајима атентата и самим атентатом на Зорана Ђинђића.

– Уколико се утврди одговорност појединих служби за пропусте у обезбеђивању премијера, такви би требало да се повуку. Ни моја оставка није упитна – рекао је Стефановић.

Министар Александар Вулин, пак, као да не оставља резерву да се ради о застрашивању главне политичке фигуре у земљи. Он каже да стабилна и самостална Србија смета многима, али и истиче да покушаји да се претњама премијеру држава врати у прошлост и нестабилност – неће проћи.

KOMENTARI4 коментара

  1. garavi Srbin says:

    Још да хоће дати мили бог да оде и са чела владе !

  2. Trifun says:

    Vucic je slomio Srbiju, na srecu nije slomio narod jos ali ce ubrzo sa novim zaduzivanjem koje se planski radi prema nasim dzelatima sa Zapada kako bi nas vezao za njih. On zaduzuje zemlju sa 2.5 milijarde evra svake godine a ne mora da uzima devize da bi isplacivao plate i penzije. Dinare printa NBS, a ne MMF.

  3. ‚1‚čuj says:

    PODNESI OSTAVKU NA MESTO PREMIJERA , PIČKO JEDNA I SKINI SE VIŠE OVOM NARODU SA KURCA. ŠTO TE ZAISTA NE UBIJE NEKOO, ALI STVARNO?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u