ВУЧИЋ ОДЛУЧИО – АНА БРНАБИЋ ОСТАЈЕ ПРЕМИЈЕР!

VUČIĆ ODLUČIO – ANA BRNABIĆ OSTAJE PREMIJER!

5 oktobra 2020

PREDSEDNIK Srbije se upravo obraća građanima, i tom prilikom je potvrdio da je Ana Brnabić mandatar nove Vlade.

Vučić je istakao da je doneo odluku o kandidatu za mandatara za saastav nove Vlade, i da je ta odluka doneta u propisanom zakonskom roku.– Narod je jedini vlastan da sudi političkim sudionicima, i mi na osnovu narodne volje donosimo odluke za budućnost – rekao je predsednik.

On je naglasio da su izbori protekli u savršenom redu, i da je i pored pandemije bio veliki procenat izlaznosti.

Predsednik je istakao da smo kao narod doživeli velike poraze 1999. godine i nakon 2000, kada su korupcija i kriminal cvetale u našoj zemlji, došli do stadijuma gde smo stabilna i jaka država.

– Uspeli smo da zemlju koja je bila među poslednjima kada je u pitanju ekonomija dovedemo do toga da bude mađu najboljima, a sve to smo uradili političkim i ekonomskim reformama – rekao je Vučić, i istakao da su građani glasali za politiku kontinuiteta.

Izazovi i ciljevi nove Vlade Srbije

Predsednik je istakao da je najveći izazov pred nama pritisci po pitanju Kosova i Metohije, i rekao je da je Srbija spremna za dijalog i kompromis, ali da neće pristati na ucene.

– Drugi izazov je zdravstvena situacija, kako ćemo reagovati kada dođu hladniji dani, kada korona bude prisutna i dalje. I treći izazov je kako u doba pandemije očuvamo ekonomsku stabilnost i snagu naše zemlje.

– Srbija je slobodna i suverena zemlja, nalazi se na Evropskom putu, ali će čuvati svoje odnose sa Rusijom, Kinom i SAD.

On je mandataru rekao šta moraju biti ciljevi politike nove Vlade, i da će svi morati da rade još više.

– Jedan od prvih ciljeva nove Vlade će biti da se podigne ekonomska snaga zemlje. To znači da životni standard građana mora da raste, iako je to gotovo nemoguće u teškim uslovima pandemije. Drugi je nastavak izgradnje puteva, a treći je nastavak rada na novim projektima, i ja očekujem da pre kraja sledeće godine krenemo sa izgradnjom metroa u Beogradu – rekao je Vučić.

– Drugi cilj je zdravstvo, a pandemija virusa nam je pokazala koliko je to važno. Vlada je u prethodnom periodu mnogo ulagala u zdravstveni sistem, završavamo rekonstrukciju Kliničkog centra, a i sami znate koliko smo bolnica završili. Važno je i da uvodimo inovativne lekove, kao i da nastavimo da se trudimo da lečimo decu državnim novcem. Tu su rezultati evidentni, ali moraju biti još bolji.

Predsednik je rekao da je treći cilj da sačuvamo mir i stabilnost.

– To možete da uradite samo na jedan način, videli ste i sami da je nakon 30 godina eskalirao zamrznuti konflikt na Kavkazu, i počeo je rat. Mi ne želimo to, ne želimo konflikt sa Albancima, ali Srbija neće pristati na poniženja. Ono što je važno je da dodatno osnažimo našu armiju i policiju.

Ana Brnabić nije shvatila svoj mandat kao vreme za ličnu promociju

– Pre nekoliko minuta sam potpisao odluku, i to će biti Ana Brnabić, o njoj imam veoma visoko mišljenje. Ona svoj mandat nije shvatila kao vreme za ličnu promociju, već je radila predano za dobrobit naroda, i ja nemam šta da joj zamerim.

On je rekao da je zatražio stvaranje još dva ministarstva – jedno za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, i drugo za porodicu, brigu o deci i demografiju.

– Vreme je da pokažemo da su žene jednako sposobne, često i sposobnije da obavljaju visoke državne dužnosti, kao i da napokon počnemo da brinemo o budućnosti i da se borimo protiv bele kuge.

Predsednik je na kraju pozvao poslanike da podrže Anu Brnabić i kandidat koji će ona predložiti.Pitanja novinara: Odnosi sa Prištinom i peti oktobar

Predsednik je na pitanje novinara istakao da će biti novih kadrovskih rešenja u Vladi, zatim je odgovorio na primedbe prištinskih vlasti.

– Ja nisam pratio šta su oni pričali, zato što znam da sve to rade zbog unutrašnjih prilika. Ja bih voleo da Albanci razumeju samo jednu stvar, ne zato što ih se neko plaši, nego zato što moramo da živimo u miru. Važno je da znaju da ne postoji taj gvozdeni čekić kojim će neko da nas udari po glavi, a da im mi onda damo šta očekuju. Niko iz sveta nas neće naterati na tako nešto. Ako želite da razgovarate, na to smo spremni, ali nemoguće vam je da unizite Srbiju.

On je istakao i da peti oktobar za imenovanje mandatara nije izabran zbog simbolike, već zato što je to radni dan, a juče određeni članovi predsedništva nisu mogli da prisustvuju.

– Ja za razliku od političkih protivnika ne živim u prošlosti, i za razliku od njih nemam idolopoklonički stav prema tome. Ružno mi je kada vidim spaljenu Skupštinu i nasilje. Jedino dobro u svemu tome je okretanje prema svetu, mada nas je i to koštalo, kao što je puštanje albanskih terorista iz zatvora. Takođe su se mnogi političari u tom periodu obogatili, dok je Srbija pljačkana.

Predsednik je naglasio da nasilje u Srbiji neće biti tolerisano, već se pobeđuje samo na izborima.

– Kao što su ovi skandali u Šapcu, gde su neki katastrofalno poraženi, a ne žele to da priznaju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. da da says:

    Nije istina da si ti odlučio da hrvatska lezbejka bude premijer kolonije Srbije,odlučila je Hrvatska,a ti moraš slušati jer si bezkičmenjak jadni.Poenta je da Srbija nema vojsku i policiju koja bi zaustavila ovu sramotu,već ima bezkičmenjake kakav im je vođa kolonije.PROPAST SRPSKOG NARODA JE NA VIDIKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *