VUČIĆ OMOGUĆIO DOLAZAK ŠEŠELJA? Kako je Voja bezuslovno pušten, prvi u istoriji Tribunala

VUČIĆ OMOGUĆIO DOLAZAK ŠEŠELJA? Kako je Voja bezuslovno pušten, prvi u istoriji Tribunala

7 novembra 2014

vucic-seselj-sUbrzo nakon što je objavljena odluka Haga da odobri privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, pojavile su se informacije da je moguće da je on načinio nagodbu sa Haškim tribunalom.

“Bezuslovno” oslobađanje uz unapred poznat stav optuženog da će poštovati pravila puštanje nije dosad zabeležana u praksi Tribunala.

Šešeljev sin Aleksandar je rekao za “Blic” da procedura oko puštanja na privremenu slobodu obično traje nekoliko dana, ali da ga ne bi čudilo da se to u ovom slučaju završi veoma brzo i da njegov otac već danas doputuje u Beograd.

– Vojislav Šešelj će jedino biti obavezan da prisustvuje izricanju presude, kada i ako do toga dođe. Jedino ograničenje je da neće moći da dobije pasoš, jer je tribunal tražio od Vlade Srbije da mu ga ne izda – rekao je Aleksandar Šešelj.

On je dodao da je Šešelju rečeno da čak ne mora ni pisano da se obavezuje Vladi Srbije, što je ona od njega tražila.

“Uskoro u Srbiji”

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj po odluci Haškog tribunala biće pušten na privremenu slobodu bez uslova i doći će uskoro u Srbiju, rekli su funkcioneri te stranke.

Funkcioner SRS Zoran Krasić rekao je da je “pitanje dana kad će Šešelj biti u Beogradu”, navodeći da ne može da precizira, zbog procedura Haškog tribunala, da li će to biti sutra ili narednih dana.

“On (Šešelj) je dobio nalog da se zbog lošeg zdravstvenog stanja pušta na privremenu slobodu”, rekao je Krasić, objasnivši da od procedura vlada Holandije i Srbije zavisi kada će lider radikala biti u Beogradu.

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović rekao je Tanjugu da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu bez ikakvih uslova, odnosno da od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije, ni bilo kakvo dodatno obavezivanje prema pretresnom veću Haškog tribunala.

“U odluci su naveli da su uvereni da Šešelj neće uticati na svedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana”, rekao je Ssarović i istakao da to znači bezuslovno puštanje na slobodu.

On je naveo da se za sad ne zna kad bi Šešelj mogao da bude na slobodi, istakavši da će to biti u narednim danima, i dodao da će SRS po Šešeljevom povratku organizovati veliki skup na kojem će građani Srbije moći da ga dočekaju.

Bezuslovno, ali neće dobiti pasoš

Vlada Srbija je dala garanciju Haškom tribunalu, kojim je omogućeno puštanje Šešelja na slobodu, i to bez uslova. Jedno od ograničenja jeste da lider radikala neće dobiti nazad svoj pasoš.

Portparolka bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, Florens Artman rekla je da je bilo očekivano da Sudsko veće privremeno oslobodi Vojislava Šešelja.

Ona je naglasila da je situacija sa neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno da dâ odgovore.

“Ako sudija nije u stanju, pošto je video i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebalo ga je pre četiri godine pustiti na slobodu.

Na osnovu čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira šta ja mislim o Šešelju i što znam šta je radio, jer sam kao novinarka bila svedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne”, objašnjava Artman.

Pokušaj destablizacije vlade

Ministar Aleksandar Vulin kaže da je premijer Aleksandar Vučić omogućio da Vojislav Šešelj dođe u Srbiju, ali i da ga Hag pušta zbog “destabilizacije zemlje”.

Vulin ocenio je da je puštanje na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja politička poruka Haškog tribinala i pokušaj destabilizacije Srbije.

“Dragao mi je da se svaki državljanin pusti i vlada je dala garancije bez uslovljavanja, bez pitanja, bez kalkulisanja da li je ovo pravi trenutak, ali mene brine politička poruka Haškog tribnula, koji se ponaša kao politički sud”, rekao je Vulin za Pink.

Prema njegovim rečima, puštanje Šešelja na slobodu je pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i pokušaj zastrašivanja njenog predsednika Aleksandra Vučića.

“Hag je poslužio ovaj put i sve je ovo mnogo veće od puštanja Šešelja, ovo je odgovor Vučiću – hoćes Putina (Vladimira) u Beogradu, hoćeš da imaš Paradu, a nisi pristao da ga držimo još deset godina u zatvoru, moraš da napustiš politiku odnosa i Rusija i EU”, kazao je Vulin.

Dodao je da je Zapad i ranije ucenjivao premijera da ukoliko ne napusti politiku “i EU i Rusija” da će da destabilizuje Srbiju i poručio je da Vučića ne traba plašiti, jer on neće promeniti svoju politiku.

“Ne može da se destablizuje zemlja, kada imate črvrstu vladu i državu koja funkcioniše”, poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, nije slučajno da je lider radikala pušten na slobodu tri dana pošto je poslanik te stranke dao podršku za rekonstrukciju Vlade Vojvodine čiji je premijer Bojan Pajtić. “Ne ide to jedno s drugim”, ocenio je Vulin.

Ministar je potom istakao da su i dron na utakmici Srbija-Albanija poslale strane službe u cilju destablizacije države.

“Mislite da je dron slučajno došao, da su to napravili navijači, to su radile strane službe i one su htele da izazovu destabilizaciju, sada je redu poseta albanskog premijera kojoj se niko neće obradovati”, rekao je Vulin.

On je naglasio da je sve što je izgovorio njegovo lično mišljenje, da o tome nije razgovarao s premijerom, ali da je osećao da “Srbija mora da čuje da postoje moćne države i ljudi koji ne žele stabilnu Srbiju”.

OptužnicaŠešelj je proveo 11,5 godina u Haškom tribunali, a optužen je za brojne ratne zločine. Optužnica je podignuta 14. februara 2003., a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine.

Procedura dolaskaTribunal iz bezbednosnih razloga uvek objavljuje kada je neko pušten na privremenu slobodu tek kada napusti Holandiju, a tako će biti i u Šešeljevom slučaju.

(Blic, Tanjug, Srbin.info)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    Cena iydaje je da nece moci da se pojave coveku na oci i to nije bilo koji covek vec njihov politicki tvorac i neko ko im je ostavio stranku na cuvanje, a oni je unistili i pobegli. Losi su to ljudi. Sekiju zelim da pozivi sto duze moze jer tesku bitku bije. Otisao kao ljudina, a vracaju ga polu-zivog. To je Hag, to je zapad, a SNS-ovci su sve to omogucili.

  2. Za Srbiju says:

    Vulin se izlajao da je postojao politički dogovor između haškog tribunala i vlade Srbije da se Dr. Vojislav Šešelj drži u haškim kazamatima, bez obzira što je nevin. Toliko o vladi Srbije i SNS, koji svoje protivnike drži po zatvorima u dogovoru sa zapadom. To se zovu zapadne vrednosti, demokratija i ljudska prava. Kako su se udružili protiv jednog čoveka??? To je SILA od čoveka. Tesla je jednom rekao: Pokaži mi svoje neprijatelje, pa ću da ti kažem ko si ti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *