Vučić opasno zaratio sa Rusima

Vučić opasno zaratio sa Rusima

8 aprila 2014

ALEKSANDAR_VUCIC 1232Država Srbija kao vlasnik 29 procenata Naftne industrije Srbije (NIS) želi i odgovarajući deo profita, rekao je lider Srpske napredne stranke i mandatar nove vlade Aleksandar Vučić. Ovaj neobično oštar ton budućeg premijera nezapamćen je u odnosima Beograda sa većinskim vlasnikom NIS-a, moćnom ruskom kompanijom iza koje direktno stoji Kremlj.

Pre svega, formalno se dobit ne mora deliti, već se može reinvestirati ako tako odluči upravni odbor u kojem Vlada Republike Srbije ima svoje predstavnike i takozvani zlatni glas, dok država ima makar 10 odsto akcija.

Dakle, Rusi nisu mogli da donose nijednu stratešku odluku bez saglasnosti Srba. Vučićev napad je tim pre čudan jer je na čelu Skupštine akcionara NIS-a Zorana Mihajlović, ministarka energetike i Vučićeva desna ruka u SNS-u, dok je Goran Knežević, takođe naprednjak, bivši ministar poljoprivrede savetnik generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka.

Da je Vučić želeo neke stvari da menja u odnosu s NIS, mogao je to da učini preko tih ljudi u kompaniji. Ali, on se zasad iz nepoznatog razloga odlučio na javni istup i ton koji ne zvuči ni najmanje “partnerski”, u šta su se dve prethodne vlade zaklinjale.

– Javni sektor ima da daje pare državi, a ne da oni budu multimilijarderi i da žive lepo, a da državi nikad ništa ne daju. Sad ćemo drugačije da razgovaramo i sa NIS-om i svima drugima. Neću više da trpim nijedno javno preduzeće koje tako radi, nema više feuda u vladi, mešaću se svakom ministru, taj feudalni sistem smo pravazišli, to vam garantujem – rekao je Vučić, dodajući da ako je Srbija vlasnik 29 procenata NIS, onda hoće i odgovarajući deo profita.

– Nije 29 odsto da bismo mi imali kamenčić, želimo najuspešniji mogući NIS, ali hoćemo svoje pare, svoj deo, 29 odsto NIS-a su naše pare i pripadaju Srbiji, moj posao je da te pare uzmem za narod i vratimo dugove ili za nešto drugo. Lepo je to za razvoj, ali ovo je Srbija, mi hoćemo naše pare, imali ste profit 350 miliona i sada, pošto je profit veliki, hoćemo da ga delimo, ne interesuje me 5.000 evra onih koji sede u upravnom odboru NIS-a. Mene interesuje, dajte nam te pare – naveo je Vučić u napadu bez presedana na naftnu kompaniju.

Prošle godine je deset kompanija u budžet uplatilo 235 milijardi dinara. Najviše su uplatili NIS – 111 milijardi dinara i “Filip Moris” – 45 milijardi. NIS je u ukupnim prihodima u budžetu učestvovao lane sa oko 13 odsto. Doprinos ove kompanije srpskom BDP od preko osam odsto praktično je na nivou doprinosa cele poljoprivredne grane u Srbiji koja slovi za stratešku.

Međutim, ovde je reč o porezu, a ne o efektivnoj dobiti, koja se takođe mora deliti. Iz Naftne industrije Srbije, kao ni iz Gaspromnjefta juče se niko nije oglasio povodom Vučićevog napada.

Cena i ucena

NIS je prodat 2008. ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona dolara, iako je procenjena vrednost bila 2,2 milijarde.

Srbija je u tajnim pregovorima navodno pristala na to jer je bila ucenjena prolaskom gasovoda Južni tok kroz našu zemlju, kao i gradnjom gasovoda kod Banatskog dvora.

Do danas srpskoj javnosti niko iz vlade Tadić-Koštunica nije objasnio zbog čega se tako loše pregovaralo s Rusima, pa je Srbija ostala jedina zemlja u projektu Južnog toka koja je morala pride da proda naftnu industriju, rezerve u Vojvodini, koncesiju u Angoli i da povrh svega bude manjinski partner s 49 odsto, dok su Bugarska, Mađarska, Austrija i Italija dobile odnos 50:50 odsto.

Milan Kovačević: Mandatar se zaigrao

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je izjava Vučića nespretna i da je on “očigledno iritiran činjenicom da iako u NIS-u Vlada Srbije ima svoje ljude, oni zapravo od prvog dana rade za Ruse”.

– Kad je reč o dividendama i prema međunarodnim i prema srpskim zakonima, za njihovu isplatu mora postojati konsenzus Skupštine akcionara. Dakle, ako se i srpska i ruska strana ne slože, nema dividendi. Drugo, vladin udeo od 29 odsto joj ne daje nikakvu moć nad kompanijom. Zna se ko je većinski vlasnik i da on zapravo sve odlučuje – kaže Kovačević.

Naš sagovornik podseća da deo akcija imaju i građani koje niko ne pominje i koji nisu predstavljeni u upravi kompanije.

– Vučić je nastupio osorno i mislim da on zapravo ne razume odnose u NIS-u koji je inače veoma netransparentna kompanija. Ne može jedan akcionar kompanije da isplaćuje dividende, a drugi ne. Dakle, država je akcionar, pa bi i ona morala da isplati dividende, a ne samo Rusi – dodaje Kovačević.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *