ВУЧИЋ ОТКРИО: Ако буде споразума са Приштином, онда ће морати…

VUČIĆ OTKRIO: Ako bude sporazuma sa Prištinom, onda će morati…

14 septembra 2018

AKO ikada postignemo bilo kakav sporazum sa Prištinom, Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.„Mnogo, mnogo razlika deli Beograd i Prištinu, ali morate imati u vidu i očigledno je da mnogo toga deli ljude koji o tome odlučuju, kao da je to otprilike pitanje za ceo svet i odavno je to prestalo da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci”, istakao je Vučić, preneo je Tanjug.

„Ja sam zato Albancima uvek govorio da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače, jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovorimo između sebe, biće mnogo bolje nego da se mi ne dogovorimo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa”, istakao je Vučić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se „sporazum o razgraničenju vrati na sto”, Vučić odgovara da ništa još zvanično i nije na stolu da bi moglo o tome da se razgovara.

Na pitanje – kako na njega utiče to što mnoge zemlje komentarišu i iznose stavove u vezi sa rešavanjem tog pitanja – rekao je da će odgovoriti iz drugog ugla:

„Ako hoćeš da radiš, da rešavaš velike stvari, nemoj da kukaš, nego uzmi i ponašaj se kao buldožer”.

Razume, kaže, da se strane sile mešaju u unutrašnje stvari „malih”, ali napominje da je iznenađen činjenicom da odnos Beograda i Prištine postaje globalno pitanje, a mi, ističe, razumemo da moramo da imamo podršku, jer je nemoguće napraviti rešenje ako je, na primer, Nemačka protiv. Ili, dodaje, ako Rusija kaže „baš nas briga šta ste se dogovarali, mi ćemo u UN da se ponašamo kako hoćemo”, a da ne govori koliko je nemoguće rešenje ako SAD ne budu saglasne, ili Francuska…

Ne veruje, ipak, da će nam poći za rukom da sporazum postignemo, iako će se boriti da to uradimo, ali je, ističe, siguran da je reč o bespovratnom procesu i gotovo siguran da će se u narednih 10 godina doći do rešenja, do sporazuma koji će otvoriti ne samo evropska vrata svima nama sa ovih prostora, već vrata međusobnog razumevanja, poštovanja, bolje ekonomije…

„Svu energiju i snagu uložiću da se razgovori nastave, u dobroj veri, sa željom da do sporazuma dođemo.”

Da li je to moguće pre izbora u EU, na to pitanje Vučić odgovara da se plaši da su izbori za evropski parlament jedna od stvari koja „neće dozvoliti lakše dolaženje Srba i Albanaca do sporazuma”.

On je rekao da ne treba posle svega što se zbivalo poslednjih dana da se isključi i činjenica da mnoge evropske zemlje imaju problema sa desničarskim pokretima.

„Ukoliko bismo postigli sporazum između Beograda i Prištine, nedvosmisleno je da bi Srbija morala da dobije jasne garancije za ulazak u članstvo EU 2025. godine”, rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio sumnju da bi građani svih zemalja članica i političari svih zemalja to želeli da čuju.

KOMENTARI10 komentara

 1. opet ja says:

  Ma kakva EU. Odmah da se prekinu sve aktivnosti države vezane za ulazak u EU. Svi koji rade protivno Ustavu R Srbije da budu odmah uhapšeni, počevši od predsednika i članova vlade R Srbije.

 2. Velika Metla says:

  Pre par dana je izjavio kako EU jedno govori javno,a tajno potpisuje papire u slučaju pregovora Beograda i Prištine (samo se čudim zašto onda ne pregovaraju gradonačelnici ova dva grada)u korist šLIHTara,a sada traži garancije od te iste EU! Ovaj nije normalan! Od KOGA tražiš garancije,bolesniče? Pa i da dobiješ te garancije EU ih NIPOŠTO neće ispoštovati! I na kraju,Kosovo i Metohiju NE DAMO za članstvo u tu nacističku i sotonističku organizaciju!

 3. DUSKO says:

  IDIOTE UTUVI U GLAVU SRPSKI NAROD NECE NIKAKAV SPORAZUM SA PRISTINOM !!!

 4. padre says:

  Zna se, kako je sa garancijama!Sve dobro radi, dok je garancija, a posle odjednom užas!Bg zna, gde će biti ovi, koji daju garanciju, kad ova stigne za naplatu,biti sve novi klinci, koji za nikakve garancije čuli nisu!

 5. test01 says:

  Kaze nas narod `Obecanje - LUDOM radovanje` ali ne govorim ja to o vucicu nego o ovome jadnom, sludjenom i osiromasenom Srpskom narodu. Prvo, KiM nema cenu za Srbiju !!! Bez KiM Srbija mece opstati kao takva. Sa tim se slazem sa SPC i podrzavam ih (nisam religiozan ali verujem u tradiciju, moral i Srpsku naciju). vucic ce sve da uradi da bi ostao na vlasti i on to i radi od vremena kada su ga doveli na vlast (on nikada nije dobio izbore - Srbija je okupirana od strane zapada i konstantno se radi na njenom ekonomskom i teritorijalnom urusavanju i u shodu sa tim odredjeni ljudi se dovode na vlast).

 6. padre says:

  Priča se, da su i Milošević, Karađić i Mladić dobili neke garancije od zapada!A o Gorbačovu i da ne pričamo, on još uvek živi od tih garancija!Pa Sadam, pa Gadaf, pa.., ma da ne pričamo o vrednosti garancija, ne vrede toliko, kolika garancija za šporet!

 7. Sombor says:

  Eto šta je budala naumila, da preda KIM za neko pišljivo obećanje, ludak!

 8. Daniel Jackson says:

  Ovaj covek nije normalan. Odreci se teritorije za ukrcavanje na Titanik!EU nece ni postojati u ovoj formi do 2025. Ima li iko u Srbiji da zaustavi ovog idiota?

 9. rajkoo says:

  Ovo je vec bolesno razmisljanje. Po cemu je Vucic zakljucio da se Srbija odlucila da udje u EU. I kako moze neko da trguje onim za cije se ocuvanje zakleo da ce se boriti. Nece ovo dobro da se zavrsi.

 10. eurob says:

  ako bude sporazuma sa onim, za kojim je Srbija izdala poternicu, znači da neko ne poštuje zakone i Ustav.A nepoznavanje zakona škodi.I kako li je prokužio da mi se ulazi u eu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *