ВУЧИЋ: Ово је само почетак, желе да Срби нестану; ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: У Црној Гори се понашају као усташе

VUČIĆ: Ovo je samo početak, žele da Srbi nestanu; PATRIJARH IRINEJ: U Crnoj Gori se ponašaju kao ustaše

20 maja 2020

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem.

Poslednji njihov razgovor bio je pre nedelju dana povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tada su uputili podršku vernicima i sveštenstvu u Crnoj Gori i izrazili zabrinutost povodom hapšenja i statusa Srpske pravoslavne crkve.OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

On je rekao da je posebno interesantno da se politika meša u crkveno uređenje i duhovne stvari i da kao što se to ne čini u Srbiji, on očekuje da se tako nešto ne radi ni u Crnoj Gori.

– Neko pokušava da stvori novi crkvu u Crnoj Gori sa samo jednim razlogom, a to je da u narednih 10 godina nestane srpski narod – rekao je Vučić.

On je rekao da neće dozvoliti kidanje nacionalnog tkiva srpskog naroda, samo zato što je neko pomislio da se Srbi asimiluju i da se nada da patrijarh nije u pravu kada kaže da je moguće proterivanje Srba.

– Mi ćemo biti uz svoj narod, a novih „Oluja“ i progona srpskog življa neće biti – naglasio je Vučić i rekao da Srbija i Crna Gora moraju da budu bliske države.

– Mi Srbi tražimo samo jedno, da budemo svoji na svome. Niko nema pravo da ugrožava identitet srpskog naroda – istakao je on i rekao da je doneta odluka da se pomogne srpskim organizacijama u Crnoj Gori, svim osim političkim kako bi se očuvao identitet srpskog naroda.

OBRAĆANJE PATRIJARHA IRINEJA:

– Srbima u Crnoj Gori nikad teže! Gore nego u Otomanskom carsrtvu! U vreme komunizma imali više respekta prema srpskoj crkvi, cilj je da se protera srpski narod! Da li predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je on stvorio u Crnoj Gori? Plan je da tamo više nema SPC i srpskog naroda. Apelujem i sa bolom u duši apelujem na Đukanovića da vidi šta radi, ne čini dobro ni svojoj porodici ni narodu. Jedan čovek koji je ateista hoće da slomi crkvu – rekao je patrijarh Irinej.

KOMENTARI12 komentara

 1. Cetnik says:

  Sudeći po slikama, nema šta da se bune Srbija je na eurobskom putu pa će Srbi svakako nestati ako tako odrede u evropskom parlamentu. Slušaj gospodara!

 2. persida says:

  Oj kukavni Irineju, zar nisi primetio da se tvoj prijatelj Vucko ponasa kao ustasa prema Srbima u Srbiji? Vas dvojica ne mozete da resite nijedan problem u Srbiji, a sad cete toboze da sredite probleme Crne gore. Koja farsa.

 3. Slobodanka says:

  Tačno je da Srbima u Crnoj Gori sprema se novi nalet Otomanskog carstva u varijanti preko šiptarskog faktora i ono što posebno začudjuje preko Mila i podgoričkih vlasti. Od razbi-raspada bivše Jugoslavije veliku možda najveću korist ostvarila je Albanija stvaranjem protektorata Kosovo. Nakon dve decenije od tada Milo uvodi Crnu Goru u novi razbi-raspad. Ko će profitirati od sukoba Crnogorci protiv Srba u Crnoj Gori, a koji zajedno čine oko 73 - 74 posto stanovništva države? Opet neko sa strane. Milo je izgleda davno čipovan u mozak kad ovako nešto sprovodi.

 4. Slobodanka says:

  Da bi Crnu Goru uveli u haos, podgoričke vlasti angažuju teroristu OVK Fljorima Ejupija. Po planu on će ubiti Milana Kneževića u Podgorici iz hotela koji gleda na Hram Hristovog vaskrsenja, a u vreme mitinga ili narodnog sabora. Na to ukazuje i ova dnevna vest: "Srpskom konzulatu u Cirihu javljeno: Ejupi dobio 400.000 evra da ubije Milana Kneževića". Takodje i drugi mediji u Crnoj Gori objavljivali su da da podgorička vlast preko svojih kriminalnih veza angažuje i plaća bivšeg teroristu OVK Fljorima Ejupija da ubije Milana Kneževića. Državljanin Crne Gore telefonom je preneo našem vicekonzulu, kog inače površno poznaje, informaciju da se na Kneževića priprema atentat. Za taj pakleni plan Ž. V. saznao je, kako je naveo, od jednog Albanca koji je 14. maja sedeo sa visoko kotiranim pripadnicima službe bezbednosti tzv. Kosova, a koji su, inače, bivše kolege pomenutog Albanca. „Prethodnog dana na KiM je boravio izvesni Golubović iz službe bezbednosti Crne Gore, koji je doneo crnogorski pasoš i 400.000 evra za Fljorima Ejupija i njegov kriminalni klan." ... "Za prebacivanje oružja sa KiM u Crnu Goru zadužen je Mirko Velimirović, koji je bio svedok protiv Kneževića u procesu poznatom kao „državni udar”, dok bi mu logističku podršku u Podgorici davao izvesni Kolčaj."

 5. Ktitor says:

  Da, sve je moguće i da Srbi nestanu pod Milovom upravo, s tim što crnogorci od svog početka i jesu sve sami Srbi, neki su se samo malo zaboravili, kako god da bude i kako god se i sami izjašnjavali, ali znam sigurno da imovina srpske crkve u crnoj gori sve dok je sveti čovek Amfilohije Radović tu, ima da ostane kako jeste. Milo nek investira u svoje milogorske crkve sa svojim ikonama i freskama kao ktitor, ovo što sad ima to je sa ikonama i freskama svetog Save. Imam utisak da niko tu još nije ni napao srbe već imovinu srpske crkve, za ostalo će se tek možda videti a možda i ne.

  • Miraš says:

   Sve što se dešava u Crnoj jako liči na stari koncept Crvene Hrvatske, onako kako ju je opisao pop Dukljanin. U nauci mnogi smatraju da su informacije iz te hronike često nepouzdane ili neistinite. U taj koncept nikako se ne uklapa da u Crnoj Gori postoji SPC i njeni pravoslavni vernici. Zato napadaju imovinu SPC i njeno sveštenstvo. Najverovatnije napašće i vernike i to prvenstveno Srbe, računaju da će Crnogorci nadjačati.

   • Miraš says:

    A zatim će Crnogorce dalje vodati žedne preko vode.

 6. Kulak says:

  Diktator i komunist milo đukanović kreće u osnivanje "pravoslavne crkve nacionalnih crnogoraca"!!!!!

 7. Za Srbiju says:

  Predizborna kampanja. Sve će da ostane na praznim rečima. Da je hteo, do sada bi nešto preduzeo. Glumata i manipuliše.

 8. Opljačkani penzioner says:

  Čuj šta poruči "vladalac": "da je doneta odluka da se pomogne srpskim organizacijama u Crnoj Gori, svim osim političkim". Pa koga podržavaš ako ne podržavaš srpske političare? Političari donose odluke, a ne udruženje golubara. Na isti način ti je ministar pravde obrazlagao zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, ističući da je Briselski sporazum "politički akt", zahtevajući da zbog toga Ustavni sud odbaci zahtev. Posle toga, kad si pomislio da je narod zaboravio šta ste svirali, sam si izjavio da je Briselski sporazum klasičan međunarodni ugovor. Koliko znam volja naroda u pogledu statusa Kosova i Metohije pretočena je u Ustav Republike Srbije, na koji si ti položio zakletvu. Trebaš li ti i drugi političari da služite narodu, ili narod vama. Za sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori ponavljaš ono što si rekao i za Srbe u Srbiji "da će se broj Srba koji su, zbog tvoje politike, otišli iz Srbije, za deset godina izjednačiti sa brojem onih koje naseljavaš u Srbiju. U istu tikvu duvaš Ti i Milo. Sve što je uradio Milo radiš i Ti. Milo je priznao nezavisnost Kosova, a isto si učinio i Ti. Za tebe i Irineja ni Valjevska Gračanica ne znače ništa, ni hrast zapis star šest vekova. Zašto si išao na Sabor SPC u Patrijaršiju da ubeđuješ vladike u ono što nije istina. Što im nisi pročitao Rezoluciju 1244 SB OUN i Aneks 2 Rezolucije? Nisi zbog toga što je tamo navedeno sve što ne želiš da znaju sveštenici, a ni narod. Što nisi na javnim medijskim servisima objavio sadržinu Briselskog sporazuma, što im je zakonska obaveza (istinito i blagovremeno informisanje građana)? Ne, na tim servisima se na mapi Srbije Kosovo i Metohija prekriva zaštitnom maskom, kao što je i na mapi Srbije u Sporazumu o saradnji Srbije i Austrije, koji si potpisao sa Sebastijanom Kurcom, Srbija prikazana bez KiM u svom sastavu.

 9. Penzioner says:

  Čuj izjave "vladaoca" - rekao da je doneta odluka da se pomogne srpskim organizacijama u Crnoj Gori, svim osim političkim kako bi se očuvao identitet srpskog naroda. Pa gospodine ko je doneo antisrpski Zakon o verskim zajednicama? Političari li narod? Ko se usprotivio tom zakonu, ako ne političari koji predstvaljaju srpski narod. Kome se preti ubistvom? Možda predsedniku udruženja golubara, ili predsedniku Demokratske narodne partije Crne Gore Milanu Kneževiću, koji je označen kao vođa državnog udara, koji je izmislio tvoj stranački bilten Informer, a Ti sutradan potvrdio da su u pripremi učestvovali državljani Srbije, ali da u tome ima i elemenata inostranosti. Verovatno misliš na nekog Šišmakova, koga je izmislio Dragan J. Vučićević, koji je izmislio i više desetina atentata i državnih udara u Srbiji. Samo mu nisi objasnio ko u bilo kojoj državi vrši državni udar. To svakako ne vrše civilna lica, među kojima je predvodnik nekadašnji starešina žandarmerije Srbije, koga si nakon rasformiranja poslao u penziju, a glavni pomagač mu je bila baba od 60+ godina. Možeš li odgovoriti zašto je (dez)Informer, izdanje za Crnu Goru, prestao izlaziti sledećeg dana nakon izmišljenog državnog udara? Zna srpski narod kakvo je tvoje mišljenje o njemu, te Ti je poručio da si nepoželjan, kad si nameravao otići tamo radi samopromocije. I Ti nastojiš sačuvaati identitet srpskog naroda u Srbiji politikom zamene najsposobnijih Srba migrantima, za koje si izjavio da će njihov broj za deset godina biti izjednačen sa brojem Srba koji su za korom hleba otišli na privremeni rad u zemlje u kojima neće raditi na motanju kablova za 250 evra, dok njihova zaslužena radna mesta zauzimaju oni sa kupljenim diplomama, koji osim što ništa ne znaju raditi, u javnim preduzećima nemaju gde ni sesti. To zna svako u svakom gradu u ovom što se još naziva Srbijom. Kakav odnos imaš prema Srbima sa KiM pokazao si Briselskim sporazumom, kojim si ukinuo sve institucije Republike Srbije u toj AP, a sa svih medija poručuješ da na Kosovu ništa nije srpsko. Gde ti je svedok saradnik tužilaštva u montiranom procesu za državni udar u Crnoj Gori? Zašto od onog sramotnog suda traži 35.000 evra? Zašto njegova izjava snimljena u kafani da je bio ucenjen da laže nije uzeta kao dokaz u montiranom postupku?

 10. Penzioner says:

  Patrijarh Irinej: Boško uvek radi šta hoće, nije bilo razloga da ga posetim Ovaj koji te posećuje više puta i koga podržavaš, dodeljujući mu i orden Svetog Save, ne radi šta hoće. Čime je zaslužio taj orden? Time što je Osnovnoj školi "Rastko Nemanjić Sava" u novopazarskom prigradskom naselju Dojevići, promenio naziv, tako što danas nosi ime predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) "Kalifa bin Zajed al Nahjan", što je potopio, uz tvoju saglasnost, manastir Valjevska Gračanica. Njegovu veleizdaju podržavaš, protivno volji većine arhijereja, ne zahtevajući da poštuje Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244 SB OUN. Navedi kada je Vučić bio u poseti Crnoj Gori, ako se sečaš? Eno ti komentara čitalaca na tvoju sramnu izjavu na portalu Srbin info. U izjavi ni malo ne zaostaješ za Vučićem. Još samo Boška Obradovića ne nazoveš fašistom, kao što to čini Vučić. Malo si zaboravio ko je iza skupštinske govornice uzvikivao fašističke parole "stotinu za jednog". Boško Obradović sigurno nije. Bilo je razloga da podržiš Tomislava Nikolića kada je štrajkovao glađu, ležeći na stiroporu u privatnoj bolnici kao jedini pacijent, da bi se dočepao izbora i dobio ih u drugom krugu, posle izmišljene izborne krađe u prvom krugu. Nije ti bilo sumnjivo što mu je iz Brisela stigla čestitka na izbornoj pobedi tri sata pre zatvaranja birališta. Pročitaj šta je vladalac napisao povodom sastanka s tobom. "Niko nema pravo da ugrožava identitet srpskog naroda – i da je doneta odluka da se pomogne srpskim organizacijama u Crnoj Gori, svim osim političkim kako bi se očuvao identitet srpskog naroda". Ne podržava političke organizacije iza kojih je stao sav pravoslavni srpski narod. Ako ne podržava političare, ne podržava ni narod koji se protivi otimanju imovine srpske pravoslavne crkve. Nije mu uzalud taj narod poručio da je nepoželjan u nameravanoj poseti, jer narod nikad niko nije mogao prevariti, naročito onaj u Crnoj Gori, koji zna da su Milo i Vučić dva lica jedne iste medalje. Ne ugrožava li on identitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, priznajući tu srpsku Autonomnu pokrajinu nezavisnom državom, koja po Rezoluciji 1244 može imati samo širok stepen lokalne samouprave? Nije li ti bar nekad zaparala uši njegova izjava da na Kosovu ništa nije srpsko?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *