ВУЧИЋ: Патријарху верујем

VUČIĆ: Patrijarhu verujem

24 avgusta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas hteo da komentariše podsećanje medija na izjavu igumana Save Janjića iz 1998. godine, da na Kosovu ubijaju nedužne Albance, rekavši da poštuje srpsku crkvu i ima puno poverenje u patrijarha Irineja.

„Imam puno poverenje u patrijarha Irineja“, rekao je Vučić i dodao da neke vladike i crkveni oci imaju svoje, drugačije mišljenje, ali da on poštuje crkvu i neće ulaziti dalje u pomenute navode.

„Ništa loše neću reći o crkvi, bez obzira što se neki dnevno bacaju kamenom na mene“, rekao je predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

Na konstataciju novinara da je sada jasnije ono što danas govori Sava Janjić, da podržava Prištinu „u tišini“, a priča i radi protiv Beograda, Vučić je rekao da ne želi na tako nešto da odgovara.

„Svako ima mogućnost da kaže ono što misli, ono što nam srce govori i ono što govori razum, ali treba gledati u budućnost i razmišljati o onome što dolazi, i o našoj deci“, zaključio je Vučić.

Kad Moma Trajković „brine“ o srpskoj zemlji u Čaglavici…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se Srbi sa KiM i dalje „tiho iseljavaju“, da država to pokušava na različite načine da spreči, pored ostalog i kupovinom zemljišta, ali da teško ide.

Predsednik je rekao da mu je najsmešnije kada o Čaglavici, nadomak Prištine, pričaju oni koji su srpsku zemlju u tom mestu prodali Albancima.

„Kada se pojavi Moma Trajković i govori o tome, dođe mi da se uhvatim za glavu i kažem ’šta je ovo‘… Vi koji ste preprodali pola srpske zemlje u okolini Prištine, da nam danas solite pamet kako i na koji način da štitimo svoje interese“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da u mestu koje je bilo simbol srpske državnosti — Kosovu Polju, danas više nema Srba, a da ih je malo ostalo u Bresju, Ugljaru, Čaglavici…

„Malo je Srba ostalo ili ih nema u tim mestima, zbog stručnjaka koji su nosili kišobran Madlen Olbrajt i tako brinuli o Srbiji. Oni nam danas drže patriotske pridike“, naglasio je on.

Da bi zemlja išla napred, kako je rekao, mora da se sačuva mir, da se gleda u budućnost, a ne u sukobe i prošlost.

„A ako neko misli da se plašim Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, taj ne poznaje mene i ne poznaje srpski duh. Mislim da je vreme da razmišljamo glavom“, primetio je Vučić.

On je rekao i da nema nikakvih dogovora o Kosovu, kako to neki spekulišu, te da će, ako budemo bili blizu kakvog dogovora, o tome obavestiti građane.

Neće, kaže, biti nikakvih tajni, niti prikrivanja, kao što su to neki radili 2011. i 2012. godine i krili od javnosti da hapse građane koji su rušili granicu između Srba i Srba na Jarinju.

Mi hoćemo dogovor, ponovio je, kako bismo sačuvali mir, stabilnost i budućnost, ali dogovor nije moguć ako neko misli da Albanci dobiju sve, a mi ništa.

Povodom informacija o tome da predstavnici Albanaca sa juga Srbije idu na konsultacije kod Edija Rame, Vučić je rekao da za razliku od mnogih drugih u našoj zemlji ne zazire od bilo koje teme, niti ga plaše bilo čije želje, koje se, inače, nisu menjale dvadeset godina.

Podsetio je da svojevremeno, na primer, u Veliki Trnovac nije moglo ni da se uđe, a danas se naplaćuje struja.

„Ako neko misli da je to što će dati više izjava u kojima će pokušati da uradi nešto za sebe, a protiv Srbije, i da će to biti direktno proporcionalno rezultatima koje će postići — ja ne verujem u to. Zato sam rekao da sačekamo rezultat, pa da onda sudimo o tome koje šta dobio, ko je šta izgubio“, rekao je predsednik Srbije.

Slične priče, kaže, sluša godinama, tipa „nema od severa ništa, nema od Raniluga ništa, nema Srba ovde, nema Srba onde“…u okviru dijaloga, recimo, na šta im kaže „u redu, ja odoh“, pa ga onda vraćaju za sto…a dogovor je i dalje daleko.

KOMENTARI2 komentara

  1. rajkoo says:

    Vucic da postuje rezoluciju 1244 i da najuri NATO pakt iz Srbije - to bi bili prvi pokazatelji da je ozbiljan politicar. Znaci da manje prica a vise da radi i da natera stranu vojsku na KiM da savesno obavljaju svoj posao kako bi se obezbedio normalan zivot u toj nasoj pokrajini.

  2. tihomir says:

    Ko si ti da kažeš da li veruješ patrijarhu il ne. Tvoje je da radiš u okviru ustava i ovlašćenja. Prigrabio si i svoja i tuđa ovlašćenja i još izjavljuješ da veruješ patrijarhu. Ako to izjavljuješ znači da postoji i mogućnost da mu ne veruješ. Nadmeno, licemerno i bezobrazno. Znamo te. Patrijarhu, ako je stav usaglašen na sinodu, se veruje bez komentara. Mislim komentar koji sam ostavio na sajtu. Neće niko čitati al sam mirniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *