ВУЧИЋ: Питам Американце које се баве Балканом – што ћутите?

VUČIĆ: Pitam Amerikance koje se bave Balkanom – što ćutite?

8 jula 2024

Pitam Amerikance koji se bave Balkanom, O’Brajena i sve, što ćutite, što se ne bavite ovim, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjavu ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza.

„Dobili smo težak zadatak, u Dejtonu je neko strašno pogrešio, znamo i ko je i ne želim da se vraćam na to. Lakše bi bilo sad od početka napraviti da nije Dejtona“, izjavio je nedavno Helez.Vučić je povodom Helezovih reči naglasio da Srbi hoće da čuvaju Dejtonski sporazum, a drugi viču da je loš i da hoće da ga ruše.

„Pa ko onda urušava mir u BiH? Ko onda hoće nešto drugo u BiH osim mira i zajedničkog života? Ja ne mislim da to hoće Bošnjaci, ali mislim da to hoće njihovo rukovodstvo i neki sa Zapada koji misle da mogu da se igraju vatrom optužujući druge da se igraju vatrom. Oni sve vreme optužuju da srpska strana ruši Dejtonski sporazum. On čovek mrtav-ladan dođe i kaže mi znamo ko je pravio greške po tom pitanju… Mnogo je opasna ova izjava. Samo da vidim hoće li sad Amerikanci da reaguju na ovo. Hoće li Marfi da se oglasi sada. Marfi koji dnevno napiše 500 traktata o Miloradu Dodiku o ovome neće da se oglasi“, rekao je Vučić za tv Pink.

Sve procedure poštovane u vezi sa našim kadetima u BiH, besmislena kampanja

Predsednik Srbije je izjavio da su sve procedure i nadležnosti poštovane u vezi sa defileom srpskih kadeta u BiH i naglasio da oni nikoga nisu mogli da ugroze.

Dodao je da se svaki dan protiv njega u regionu vodi besmislena kampanja.

„To je zbog Bećirovića i zbog Željka Komšića i svih njihovih medija koji su rekli da je Srbija krenula u agresiju posle srpskog sabora zbog učešća kadeta Vojne akademije na memorijalnim skupovima obeležavanja tragedije srpskog naroda na Kozari“, rekao je Vučić.

Istakao je da nažalost mediji nisu preneli kao vest to što je i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio da je sve bilo u skladu sa procedurom i nadležnostima.

„Pa zato što su dva dana lagali, dva dana obmanjuju javnost, dva dana vode hajku, kako će sada da kažu, izvinite, mi smo najgori lažovi. Svi njihovi političari, svi njihovi mediji. Znate li da smo isto tako imali te kadete i 2017. godine? Na istim tim mestima. Imamo slike u Češkoj i Austriji. U Češkoj, Austriji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. To je najobičnija stvar i sitnica. Nikom to ništa ne znači, sve procedure smo poštovali i Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine uputili notu“, rekao je Vučić.

Istakao je da naši kadeti nisu imali ni vojne čizme ni vojne uprtače i da nisu mogli nikoga da ugroze.

„Nego je samo važno voditi kampanju protiv Srba. Ja ih pitam zašto to radite Bošnjacima? Nama ne radite ništa. Ništa ne možete, niti ćete ništa da nam uradite. Što to radite Bošnjacima? Šta to radite svom narodu kojeg terate da mrzi nekoga bez ikakvog razloga“, naglasio je Vučić.

Podsetio je da su tako i u Crnoj Gori rekli kako on, Vučić, ne da izvoz ulja u Crnu Goru, iako su u toj zemlji kupili 2,2 miliona litara ulja više za šest meseci nego prošle godine.

„A imate samo manje a ne više stanovnika. I to je ok. Dobićete sve normalno i kažemo nema nikakvih problema. A ne, kreće onda: Vučić-Uljanov, velikosrpska ideologija koja se širi preko ulja i preko svega drugog. Onda tekst Vučić dolazi na Petrovdan – to su zaključci srpskog sabora, Bog zna šta će da radi u Beranama. U Beranama hoću da obiđem crkvu koju sam obnavljao. Ne smem da odem ni crkvu da obiđem, kao što ne smem da odem u Jasenovac. Zašto je to sve tako? I sve koordinisano, naravno, i sve iz Zagreba, pogledajte, 500 tekstova ima tu poslednjih 10 dana“, rekao je Vučić.

U Francuskoj se nije desio debakl desnice u drugom, ni Makrona u prvom krugu

Vučić je izjavio da se u Francuskoj na izborima u drugom krugu nije desio „debakl desnice“ kako su pojedini ocenili, ali ni debakl aktuelnog predsednika Emanuela Makrona u prvom krugu, već da nije jednostavno razumeti taj izborni sistem.

On je rekao da je jasno da je reč o ogromnoj podeljenosti u toj zemlji, i da nije mnogo manje u drugim zemljama.

„Jasno je da će predsednik Makron sada biti možda i jedina adresa u Francuskoj koja donosi odluke. Ja ga očekujem i nadam se njegovoj poseti tokom leta našoj zemlji i mislim da će to biti veoma važno“, naveo je Vučić.

On je rekao da se ne može govoriti o „debaklu desnice“, jer brojevi govore drugačije.

„Jedno je šta vam piše na tabeli na kraju, a drugo je kako se do toga došlo, pročitajte šta je stvarno opredeljenje ljudi. Niti je to bio debakl desnice i Marin le Pen, niti bilo šta slično, niti je to bio debakl Makrona u prvom krugu. Ali, to sad vi da objašnjavate ne vredi“, rekao je Vučić.

On je naveo da se sada misli da je odjednom desnica u prethodnih 14 dana u Francuskoj pala.

„Ne, oni su dobili više glasova nego u prvom krugu, značajno više u procentima. Njihov ukupan broj glasova je čak 37,1 odsto, drugoplasirani je dobio 26,4 – to su levičarske stranke, socijalisti plus Melanšon (Žan Luk), ‘zeleni’ i svi ostali. Trećeplasirani je predsednik Makron, sa 24,8. Dakle, oni su ubedljivo prvi, ali su oni povukli trećeg kandidata i jedni i drugi, svuda, i onda su imali izbor samo da glasaju za onog drugog“, objasnio je Vučić.

On je naveo da kada se sabere ovih 24 i 26 to je 50, a 37,1 je manje od toga.

„Naravno, čak ni to nije bilo baš tako, nego je ta razlika bila obično manja od prostog zbira, ali u konačnim brojevima to izgleda mnogo drugačije, upravo zbog samog izbornog sistema, a ne zbog opredeljenja ljudi“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da ne zna šta da kaže predstavniku opozicije koji je u jednoj televizijskoj emisiji napao njegovog starijeg sina i istakao da on kao predsednik mora da trpi razne pretnje i uvrede, ali da njegova deca ne moraju.

On je naveo da ti ljudi misle da kad dođe do promene vlasti, da će neko da beži i da se sklanja, a onda će oni „valjda nekoga da tuku“.

Vučić je rekao da napadi na njega i njegov rad nemaju veze sa porodicom i sinom i istakao da će oni toliko više da kriminalizuju njegovu porodicu, da napadaju sve njene članove, posebno starijeg sina i brata.

„Šta da odgovorite takvima. Možda bih i ja imao odgovor kao vaš muž da napadnu vaše dete, ali ne mogu to da uradim jer sam obavezan na pristojno odgovorno ponašanje i moram razne boleštine i uvrede da trpim jer mi je takav posao“, rekao je Vučić dodajući da na žalost živimo u društvu u kome je sve to moguće.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Zbog ogromne količine municije koju Vučić isporučuje nacističkom režimu u Kijevu, Rusija će ga kazniti. Čekamo.

 2. Džon Rakson says:

  Cmoljavo patetično i otužno slatkasto, "nemojte mene, ja sam dobar", kad oseti tvrdo, odma' "Kalimero sindrom" ("Pa to je nepravda"). Mučno je bilo gledati, onaj nivo prenemaganja i "spontanosti" na "jednoj televiziji", pa "uplivavanje" (kvazi) novinarke i njegovu "familijarnost" sa njom. Kako si sejao (i na zapadu i na istoku, a bome i kod kuće) tako 'ćeš da požanješ. "Istok" ljut, i "zapad" ljut, jer ne ide sve po kalendaru dogovorenog, (puno se kasni) Uuuu, a tek "kući" narod ljut, neće litijum, pa to ti je, glup narod 'oće vodu i vazduh, voće i povrće, a litijum, baš neće (a lova, već "potrošena"). Kompletna "kavurma u izgledu, u koži mu ne bio, "Ko seje buru , žanje oluju".

 3. persida says:

  Pa, uplasili se od tebe.

  • Miki says:

   Slušamo to već davnih dana. Ova retorika na domaćoj sceni je već potrošena. A za veliku scenu uvek postoji način. Samo onda ćemo ti mi (možda?) najzad poverovati a tvoji sponzori će biti jako, jako ljuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *