ВУЧИЋ: Питам међународну заједницу, ко ће да „врати очи и живот“ Слободану Илићу?

VUČIĆ: Pitam međunarodnu zajednicu, ko će da „vrati oči i život“ Slobodanu Iliću?

25 juna 2015

Aleksandar-Vucic-21-630Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Švajcarske da ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića izruči Bosni i Hercegovini politički motivisana, poručivši da to neće promeniti politiku Srbije i njen odnos prema svojim susedima.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da će se i dalje zalagati za mir i stabilnost u regionu, i da se zbog jednog čoveka neće menjati odnos Srbije prema bošnjačkom narodu.

„Srbija želi mir i stabilnost u regionu i naša politika se posle ovog teškog događaja za naš narod neće promeniti zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti, a ne zato što smo slabi“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima odluka o puštanju Orića je sve samo ne pravična.

„Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i onih čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u druge – mučne, ali poučne, posebno za nas Srbe. I Srbija će i iz ove lekcije umeti da izvuče pouke“, poručio je Vučić.

Kako je objasnio ta lekcija za nas znači da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora da bude takva da od vas napravi pobednika.

„Zato danas neću da se bavim nepravdom, niti da kukam zbog te političke odluke da čovek optužen za najteže ratne zločine bude pušten na slobodu, jer nemamo iluzije da li će taj postupak biti nastavljen, pošto se od 2009., kada je Sarajevo preuzelo postupak od Bijeljine, on ne vodi“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je ponosan što u Srbiji nije sramota govoriti o zločinima sopstvenih građana jer je to „pitanje prava i pravde“.

„Kao predsednik Vlade Srbije osećam se veoma ponosno, jer mi Srbi gonimo srpske zločince koji su rezali grkljan drugima, koji su ubijali vezane civile, jer se ne stidimo da o tome govorimo, jer to kod nas nije sramota, jer to kod nas nije politika već pravo i pravda“, rekao je Vučić.

On je naglasio da ponosno sme da kaže da želi da ode na svako mesto u bivšoj Jugoslaviji gde su se zločini dogodili i da o svakom zločinu otvoreno govori.

Zašto drugi to ne smeju, zašto samo govore o zločinima nad svojim narodom, upitao je Vučić.

„To je pitanje za njih, a ne za nas i u tome vidim budućnost Srbije, i veliku šansu. Vidim budućnost da pobeđujemo nepravdu našom snagom i uspehom, da svi svetski mediji govore o velikom srpskom uspehu u borbi protiv deficita“, rekao je Vučić.

Vučić je takođe upitao međunarodnu zajednicu ko će da „vrati oči i život“ Slobodanu Iliću, kao i život desetina i stotina Srba pobijenih u Podrinju od strane Orićevih snaga.

Premijer je istakao i da ćemo sa Bošnjacima morati da živimo narednih 100, 200, 300… godina i to jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, iako ima ljudi koji to ne mogu da razumeju.

Vučić je rekao i da njegova ruka nije prihvaćena i da je, kada je nudio dogovor, stabilnost, strateške razgovore o budućnosti, dobio pretnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu jer mu se ne garantuje sigurnost.

„Nisam zbog toga hteo da dođem, hteo sam negde da odem da napravim razliku i povučem crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao ko gleda u budućnost, a ko ne. Sada kažu pušten je Orić, garantujemo ti sigurnost – nemojte da mi garantujete, kao što niste juče“, rekao je Vučić i zaključio da ono što radi radi zbog građana Srbije jer smatra da je važno da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose.

ODLUKA O ODLASKU U SREBRENICU IZMEĐU 6. I 9. JULA

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će odluku da li će 11. jula otići na komemoraciju povodom 20. godišnjice masovnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici doneti između 6. i 9. jula, i da će ta odluka biti njegova.

Niko mi od stranaca neće određivati šta da radim, uradiću ono što je u najboljem interesu naša dva naroda, rekao je Vučić.

On je dodao da ne prejudicira da će odluka biti pozitivna, ali da će ona biti „najbolja za srpski i bošnjački narod“, i da ne želi da razmišlja da li će neko da ga, ako ode tamo, udari ili pljune, jer „ume da se brani“.

KOMENTARI7 komentara

 1. deda mraz says:

  Komunisticki lizoguzac, tebi Srbi nisu uopste bitni.Ovo je farsa za glupe jer sutra ces drugu pesmu da pevas tj. jebu nas i ponizavaju kako hocej a ti ko fol nekog finog izigravas tj. gazdama moras da sutis i jezik u guzici drzis.

 2. Pravdaa says:

  Budala ovo je premijer Srpskog Naroda istorija će upisati Srbija je izabrala nepismenog kretena koji neznajući ništa pametno da uradi za Srbiju liže guzu gazdama sa zapada da mu produže vek vladanja a Srbiji kako bude.

 3. Apis says:

  GOSPODE BOZE, SPASI NAS OD VUCICEVIH PRIJATELJA!

 4. Steva says:

  Odluku za odlazak u Srebrenicu nije jos doneo, ceka izricitu naredbu od njegovih predpostavljenih,a ona treba u narednim danima da stigne.E Srbijo sta si dozivela !!!!!!!!!!!?

 5. Steva says:

  Vucicu treba da znas da je vise srpskih zrtava u okolnim selima oko Srebrenicenego od muslimanskih,naravno ako ne racunamo muslimanske zrtve koje je njihov heroj oric pobio sa svojom paravojskom.Jer sami mjestani Srebrenice, muslimani kazu da je izmedju 2000 i 3000 hiljade izginulo muslimana a njihov heroj oric je pobio 800 do 1000 muslimana,sto sve zajedno ne prelazi nikako vise od 4000. Srpskih zrtava je oko 3500,i genocid je pocinjen nad Srbima jer su oricevci pobili sve zivo,bukvalno sve zivo sto su mogli pobili su.A srpski heroj Mladic je kako i pravilo ratovanja zahteva je organizovao evakuaciju civila iz Srebrenice,zato su mu i muslimani duzni odat zahvalnost i postovanje.Sta mislite da je bilo obratno,dali bi oric organizovao evakuacije za srpske civile malo sutra. Genocid je pocinjen nad Srbima a nikako ne nad muslimanima,to su cinjenice,jer medju muslimanskim zrtvama ima zrtava koje zive i danas dan,samo da se zna da je ovo najveca manipulacija,posle drugog sv.rata,samo da se Srbi prikazu kao genocidan narod,sto nikako nije i nikada nece biti i plan zapada nece proci,istina ce izaci na videlo kad tad.

 6. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl.oec. says:

  Odmah bi zamijenio ministra Vujovića da se spriječi povećanje duga. Na njegovo mjesto bih postavio dr. Rasima Ljajića jer je izuzetno pošten čovjek.

 7. mija says:

  Ooo, ala nam se Vučko prepodobio, pa obukao kostim rodoljuba i pravdoljuba, pa sve pocupkuje od pravednog gneva. Siguran znak da planira ili da raspiše vanredne izbore ili da nam priredi novu prevatu od koje će nam u glavi zujati godinu dana. Videćemo u narednih desetak-petnaest dana, procenjujem da mu otprilike toliko treba da do kraja odigra i otpeva ovu patriotsku serenadu pred našim prozorima u svet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *