Vučić: Podignuto je 180 optužnica

Vučić: Podignuto je 180 optužnica

28 avgusta 2013

Aleksandar Vučić - youtubeVučić uskoro očekuje konkretne rezultate u istrazi ubistava novinara, a opoziciji odgovara da je podignuto 180 optužnica u borbi protiv organizovanog kriminala, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije u intervjuu za B92.

Prvi potredsednik Vlade Srbije je tako odbacio optužbe opozicije da je u Nemanjinoj 11 prethodnih godinu dana najmanje rezultata bilo u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Šokiran sam takvim optužbama, što sam rekao i u Skupštini i deluje mi da su se oni koji su ih izgovarali bar na kratko posramili tih optužbi. U oblasti borbe protiv organizovanog kriminala podignuto je 117 optužnica, a 113 je potvrđeno, za devet lica je glavni pretres već u toku, dok je doneta i jedna pravosnažna presuda. To pokazuje efikasnost i pravosuđa. U istom periodu podignute su još 63 optužnice, po ranijim istragama, što je ukupno 180 optužnica“, rekao je Aleksandar Vučić za B92.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da se „advokati u šali ponekad žale da ne mogu da odgovore na sve što im stiže iz Tužilaštva“.

Govoreći o slučaju odbeglog narko-bosa Darka Šarića, Vučić je priznao da je pogrešio kada je ranije govorio da će on biti uhapšen do polovine tekuće godine, ali je istakao da period u kome će biti uhapšen nije na dugom štapu.

„U saradnji sa najmoćnijim svetskim službama radimo na privođenju gospodina Šarića. Gospodin Šarić je čovek na čijem smo hapšenju, privođenju, pravdi maksimalno posvećeni. Mi ćemo to završiti. Bio sam neiskusan kada sam rekao da to očekujem do kraja juna i više neću davati prognoze. Ne želim da otkrivam u kojoj je sve to fazi, ali sam već rekao da radimo sa najmoćnijim svetskim timovima, što je po sebi čvrsta garancija da će taj težak posao koji nam je i dužnost obaviti“, rekao je Vučić.

Koordinator biroa službi bezbednosti odbacio je mogućnost da Šarića neko štiti i naveo da organe niko ne može da ometa, a da ostale priče njega ne interesuju.

„Da li bi, šta i kako neko želeo, ja u takve stvari ne ulazim i ne zanimaju me. Zanima me rezultat i to što se mi trudimo građanima neće biti važno ako rezultata ne bude bilo“, rekao je Vučić.

On je najavio da uskoro očekuje konkretne rezultate u istragama „najmanje jednog, a možda i dva“ nerazjašnjena ubistva novinara.

„Po prirodi nisam optimista, ali sam uveren da ćemo imati konkretne rezultate o jednom, a možda i dva slučaja ubistava novinara posle mnogo godina u kojima nije bilo istine i pravde. Važno je i za poštovanje principa pravde i pravičnosti, ali i za žrtve i porodice žrtava i stradalih da se to reši. Mislim da ćemo to uspešno uraditi“, rekao je Vučić.

Lider SNS je naveo da osim toga, očekuje i rezultate u istragama vezanim za 24 sporne privatizacije, koje će, prema njegovim rečima biti završene do kraja godine.

On ističe činjenicu da nijedan od tih predmeta više „nije netaknut“.

„Ostalo je da se završe veliki predmeti. Radi se na svemu, od ‘C Marketa’, pa do ‘Luke Beograd’ u koju se debelo zagazilo. Svi ti predmeti su u obradi, i Nacionalna štedionica, i nema više nijedan koji je netaknut. Do kraja godine očekujem rezultate, odnosno da sve istrage budu završene. Onda će tužioci prihvatiti ili odbiti rezultate, odnosno podići optužni akt ili optužnicu, ili će reći da krivičnih dela nije bilo“, kaže Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *