VUČIĆ: Ponavljam, nećemo uvesti sankcije Rusiji, ovo nije naš sukob i mi nemamo obavezu da se solidarišemo sa bilo kim

VUČIĆ: Ponavljam, nećemo uvesti sankcije Rusiji, ovo nije naš sukob i mi nemamo obavezu da se solidarišemo sa bilo kim

22 avgusta 2014

aleksandar-vucic-foto-tanjug-1402308138-512351Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje EU, da ozbiljno shvata poruku iz Brisela, ali da nije ugrožena zbog trgovinskih odnosa prema Rusiji.

On je ponovio da će se ponašati prema preporukama, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je rekao da Vladi nije upućen demarš, već ed memoar, u kome se iznosi stav EU da bi izvozni podsticaji, državni krediti ili garancije za izvoz u Rusiju bili posmatrani kao „nefer i neprijateljsko ponašanje“.

„Pre dva dana u Obrenovcu mi je uručen ed memoar od zamenika šefa Kancelarije EU u Beogradu Oskara Benedikta u kojem se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdržimo od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju. Stav je da ne bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući izvoz zemalja EU“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija to shvata na veoma odgovoran način i da će odgovorno postupiti.

„Građani Srbije mogu da budu mirni i spokojni i treba da znaju da Srbija ničim ni na koji način, iako se nalazi u teškoj političkoj situaciji, nelakoj ekonomskoj situaciji, nije bilo čime ugrožena“, rekao je Vučić. On je rekao da nema potrebe da Srbija daje dodatne subvencije za izvoz naše robe u Rusiju.

„Poštovaćemo želju EU, to je naš strateški cil, dakle članstvo u EU je nešto što smo govorili i u izbornoj kampanji, za to su se opredelili građani Srbije, to je njihova volja i politika vlade. Nećemo uvoditi sanckije Rusiji jer je i to politika vlade i moja lična politika koju sam predstavljao u izbornoj kampanji. Naš strateški put je put u EU i mi zbog Srbije i naših građana moramo da sačuvamo i dobre i prijateljske odnose sa Rusijom“, rekao je Vučić.

On je tokom konferencije za novinare u Vladi Srbije više puta ponovio da će Beograd postupati u skladu sa preporukama EU koje je dobio, ali neće uvoditi sankcije Rusiji-

„Srbija nema veze sa sukobom u Ukrajini, mi želimo mir i da se tamo uspostavi mir i samo da najavim da ćemo preduzeti mere protiv onih par desetina dobrovljaca koji su otišli u Ukrajinu da se bore za jednu ili drugu stranu. Poštuljemo suverenitet Ukrajine i Srbija se principijelno ponaša kako po pitanju Ukrajine, tako po pitanju i Bosne i Hercegovine i svake zemlje odnosno međunarodno priznate i suverene teritorije“, rekao je premijer Vučić.

Više puta je ponivo da je Srbija spremna da se uskladi sa politikom EU kao i da želi da ima dobre donose sa Rusijom.

„Moram reći da u toj poruci EU nisam razumeo jednu reč a to je solidarnost sa zemljama članicama EU. U čemu solidarnost? Pa nas niko nije ni pitao kada su uvodili sankcije Rusiji niti nas je iko išta pitao o kontrasankcijama Rusije. Da li je moguće da mi koji nismo ni krivi ni dužni i koje niko ništa nije pitao, pa zar je moguće da mi budemo krivi i jednima i drugima“, rekao je Vučić.

KOMENTARI3 komentara

  1. Dragan says:

    Ova izjava je samo da se dobije na vremenu. EU neće odustati od pritiska na nas a u slučaju gluposti od uvođenja embarga Rusiji dobili bi smo diplomatsku šamarčinu tečku nekoliko milijardi evra. Prema tome treba se bozvati na tešku situaciju u Srbiji i da narod ne mora da gladuje da bi EU osetila solidarnost od neke trivijalno male ekonomije. Ovaj "apel" za solidarnost sa EU u vezi njenog sukoba sa, konkretno Putinom, je u stvari narušavanje suvereniteta naše države. I treba naglasiti da apsolutna pokornost nije uslov za ulazak neke zemlje u EU već izmena unutrašnjeg stanja do stepena sigurnosti stranih ulaganja u skladu sa našim interesima za rast i razvoj. Srbija ne ulazi u EU da bi još više pojačala dominaciju Nemačke već da bi obezbedila boljitak za svoje građane. Diplomatija ima minus ali brzo razmišljanje na ovako uvredljive tonove može lako da nas postavi na mnogo bolju poziciju od obećavanih a teško dostupnih.

  2. AJDUK VELJKO says:

    Vucicevi gegovi da popravi rejting i glumi znalca u dogovoru sa okupatorom, josjedna prevara naroda.

  3. Rada says:

    Koji je ovo majmun majko moja mila. Stidi se budaletino,pitam se sta li ce te snaci,od bozije pravde neces pobeci/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *