ВУЧИЋ ПОНОВИО: Србија не иде у НАТО

VUČIĆ PONOVIO: Srbija ne ide u NATO

1 decembra 2020

(foto: Informer)

„SRBIJA je strateški partner Rusije na Balkanu. Naše države u svakom trenutku ujedinjuje zajedničko istorijsko pamćenje, vera, uzajamna podrška. Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaramo o hitnim stvarima i problemima: borbi protiv pandemije koronavirusa, aktuelnim temama strateškog partnerstva u ovom teškom periodu, nerešenom problemu autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“.

Ovako je prvi zamenik generalnog direktora novinske agencije TASS Mihail Gusman najavio svoj najnoviji razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, emitovan 28. novembra uveče na državnoj televiziji „Rusija 24“ u Gusmanovoj autorskoj emisiji koja se zove „Formula vlasti“.Pored ostalog, Gusman je podsetio da je Vučić prisustvovao paradi na Crvenom trgu povodom 70 godina pobede nad fašizmom i kako su se tom prilikom sreli Putin i Vučić.

„Predsednik Putin je jedan od onih koji izvanredno razumeju poziciju Srbije, našu političku situaciju kao i težinu našeg geografskog položaja. On uvažava samostalnost i nezavisnost Srbije i ja sam mu na tome veoma zahvalan“, komentarisao je Vučić uz ocenu da zbog Putinovog znanja i razumevanja politike „Srbija i Rusija imaju sada vrlo bliske odnose“.

Gusman je prikazao snimke sa svečanosti u Beogradu prošle godine kada je predsednik Putin odlikovao predsednika Vučića jednim od najviših ruskih odlikovanja – ordenom Aleksandra Nevskog, i kako je Vučić zahvalio na tom priznanju koje „smatra za veliku čast i odgovornost za razvoj budućih odnosa Rusije i Srbije“.

Predsednik Srbije, govoreći o saradnji sa Rusijom, izdvojio je oblasti energetike, vojnu i saradnju u razvoju infrastrukture kao što je izgradnja železnice u Srbiji. Ukazao je i na rast trgovinske razmene Srbije i Rusije.

Vučić je zatim odgovarao na pitanja o pregovorima o ulasku u Evropsku uniju koji se uslovljavaju pitanjem Kosmeta, o teškoj i neizvesnoj budućnosti pregovora o Kosmetu, stradanjima Srbije od bombi NATO-a 1999. i čvrstom stavu Srbije da je to bila obična agresija na jednu nezavisnu državu, kao i o odnosima sa Zapadom, septembarskom sporazumu u Vašingtonu, pregovorima u Briselu i telefonskom razgovoru sa predsednikom Putinom posle toga:

„Mi razgovaramo sa našim ruskim drugovima o svim važnim pitanjima, mogu reći da razgovaram sa predsednikom Putinom svaki put kad smatram da je to važno…“

„Srbija ne ide u NATO, Srbija nikuda ne ide, hoće da bude samostalna, nezavisna slobodna država koja hoće da ostane vojno neutralna. Srbija će samostalno braniti svoju slobodu, tako je bilo i tako će biti“, rekao je Vučić i dodao (na ruskom):

„Srbija nije uvela i neće uvesti nikakve sankcije Rusiji“.

Gusman je podsetio da je Rusija ponudila Srbiji proizvodnju vakcine Sputnjik V protiv virusa korona.

Vučić je izrazio zahvalnost za pomoć Rusije na početku pandemije korona virusa. „Mi to nećemo zaboraviti“.

„O vakcini mi smo razgovarali sa ljudima iz raznih zemalja“ rekao je Vučić i dodao da ako zdravstvene ustanove u Srbiji odobre vakcinu Spitnjnik V, a oni vode pregovore o vakcini Sputnjik V, „biću prvi koji će primiti tu vakcinu, ja apsolutno verujem u tu vakcinu“.

Dodao je da očigledno treba sačekati treću fazu razvoja vakcine kao i da se vode pregovori o našem osposobljavanju da učesšće u proizvodnji te vakcine.

Kraj razgovora protekao je u podsećanju na preminulog patrijarha Irineja, gradnju Hrama Svetog Save i Putinovu posetu Hramu kao i na veliku pomoć ruskih umetnika i države u dovršavanju ovog „kako mi mislimo najvećeg pravoslavnog hrama na svetu, ili je možda Hram Hrista Spasitelja u Rusiji neki metar viši ali to sad nije važno“.

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-259313/vucic-na-r…

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Laze kako zine.

  2. Ivke says:

    Surfing na talasima glasaca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *