ВУЧИЋ ПОНОВИО: Србија не иде у НАТО

ВУЧИЋ ПОНОВИО: Србија не иде у НАТО

1 децембра 2020

(фото: Информер)

„СРБИЈА је стратешки партнер Русије на Балкану. Наше државе у сваком тренутку уједињује заједничко историјско памћење, вера, узајамна подршка. Са председником Александром Вучићем разговарамо о хитним стварима и проблемима: борби против пандемије коронавируса, актуелним темама стратешког партнерства у овом тешком периоду, нерешеном проблему аутономне покрајине Косово и Метохија“.

Овако је први заменик генералног директора новинске агенције ТАСС Михаил Гусман најавио свој најновији разговор са председником Србије Александаром Вучићем, емитован 28. новембра увече на државној телевизији „Русија 24“ у Гусмановој ауторској емисији која се зове „Формула власти“.Поред осталог, Гусман је подсетио да је Вучић присуствовао паради на Црвеном тргу поводом 70 година победе над фашизмом и како су се том приликом срели Путин и Вучић.

„Председник Путин је један од оних који изванредно разумеју позицију Србије, нашу политичку ситуацију као и тежину нашег географског положаја. Он уважава самосталност и независност Србије и ја сам му на томе веома захвалан“, коментарисао је Вучић уз оцену да због Путиновог знања и разумевања политике „Србија и Русија имају сада врло блиске односе“.

Гусман је приказао снимке са свечаности у Београду прошле године када је председник Путин одликовао председника Вучића једним од највиших руских одликовања – орденом Александра Невског, и како је Вучић захвалио на том признању које „сматра за велику част и одговорност за развој будућих односа Русије и Србије“.

Председник Србије, говорећи о сарадњи са Русијом, издвојио је области енергетике, војну и сарадњу у развоју инфраструктуре као што је изградња железнице у Србији. Указао је и на раст трговинске размене Србије и Русије.

Вучић је затим одговарао на питања о преговорима о уласку у Европску унију који се условљавају питањем Космета, о тешкој и неизвесној будућности преговора о Космету, страдањима Србије од бомби НАТО-а 1999. и чврстом ставу Србије да је то била обична агресија на једну независну државу, као и о односима са Западом, септембарском споразуму у Вашингтону, преговорима у Бриселу и телефонском разговору са председником Путином после тога:

„Ми разговарамо са нашим руским друговима о свим важним питањима, могу рећи да разговарам са председником Путином сваки пут кад сматрам да је то важно…“

„Србија не иде у НАТО, Србија никуда не иде, хоће да буде самостална, независна слободна држава која хоће да остане војно неутрална. Србија ће самостално бранити своју слободу, тако је било и тако ће бити“, рекао је Вучић и додао (на руском):

„Србија није увела и неће увести никакве санкције Русији“.

Гусман је подсетио да је Русија понудила Србији производњу вакцине Спутњик V против вируса корона.

Вучић је изразио захвалност за помоћ Русије на почетку пандемије корона вируса. „Ми то нећемо заборавити“.

„О вакцини ми смо разговарали са људима из разних земаља“ рекао је Вучић и додао да ако здравствене установе у Србији одобре вакцину Спитњник V, а они воде преговоре о вакцини Спутњик V, „бићу први који ће примити ту вакцину, ја апсолутно верујем у ту вакцину“.

Додао је да очигледно треба сачекати трећу фазу развоја вакцине као и да се воде преговори о нашем оспособљавању да учесшће у производњи те вакцине.

Крај разговора протекао је у подсећању на преминулог патријарха Иринеја, градњу Храма Светог Саве и Путинову посету Храму као и на велику помоћ руских уметника и државе у довршавању овог „како ми мислимо највећег православног храма на свету, или је можда Храм Христа Спаситеља у Русији неки метар виши али то сад није важно“.

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-259313/vucic-na-r…

KOMENTARI2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u