ВУЧИЋ ПОРУЧИО ОФИЦИРИМА: Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије

VUČIĆ PORUČIO OFICIRIMA: Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije

14 septembra 2019

Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najmlađim oficirima Vojske Srbije, na svečanosti njihove promocije i istakao da oni, u vremenima pokušaja revizije istorije, istovremeno brane i prošlost i budućnost svoje zemlje.

„Ovaj dan svečano proslavljamo zato što vi, oficiri, stupate na najčasniju dužnost odbrane zemlje svoga naroda“, rekao je Vučić.

On je istakao da su oni najmlađi oficiri u dugoj i slavnoj tradiciji srpske vojske, koju su ispisale veličansvene pobede, herojski podvizi i slavne vojskovođe.„Zato ponosno stojite pred licem junačkih predaka, svesni za koje ideale su naši preci činili epska junaštva i podnosili najveće žrtve“, rekao je Vučić.

„Vi ste ešalon slobode i suvereniteta naše otadžbine i sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju“, poručio je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija danas sposobnija mnogo više nego pre par godina da samostalno zaštiti svoje granice i spremna da odvrati svaki pokušaj ugrožavanja našeg naroda, granica i našeg stanovništva ma gde bio, kao i da Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese.

“U vrtlogu izazova da se izvrši revizicija istorije, da se od dželata napravi žrtva, a od žrtve dzelat, do zahteva da se odreknemo prijateljstva sa mnogim prijateljima, Srbija danas vodi uspešno evropsku politiku, ali jednako uspešno sarađuje sa Kinom, Rusijom, SAD, a pre svega čuva i vodi politiku mira na Balkanu i pokretač je takvih odnosa na Balkanu”, podvukao je on.

Sve to, dodaje, postalo je moguće kada smo se, umesto snishodljivog dodvoravanja, okrenuli sebi i svom istorijskom iskustvu.

“Srbija danas sme da kaze da ima sopstvene interese, svoje prijatelje koji ne moraju svima da budu prijatelji, jer vodimo računa o sebi i svom narodu. Umesto kulture zaboravljanja prošlosti, negujemo kulturu sećanja sa svojim narodnom na saborni način. Isto tako prihvatamo da su drugi imali svoje žrtve. Pamtimo i početak agresije na našu zemlju, herojsku odbranu Košara”, ukazao je on.

Istakao je da kadeti, kada stoje sa oficirskom sabljom na braniku otadžbine treba da znaju da istovremeno brane i prošlost i budućnost naše zemlje.

Poručio im je da će njihova pozicija biti nešto lakša u odnosu na prethodnike, a njihov životni standard neuporedivo bolji, uslovi u vojnoj gimnaziji biće bolji nego što su oni imali.

„Srbija se raduje danas zajedno sa vašim proodicama. Želimo da ostvarite svoje snove, da zasnujete porodice i da vam deca budu poput vas. Nema budućnosti bez dece, šta god i kako god ko govorio, na tome ću insistirati. Imaćete stanove za vas, nema Srbije i budućnosti našeg naroda bez dece“, kazao je on.

„Neka vaše sablje bljesnu u paradnom stroju, neka srpski stegovi budu snažno podignuti u vazduh. Vi ste garant mirne i spokojne države, nama jedino voljene Srbije“, naglasio je Vučić.

Da bi uživali u miru i da bi gradili uspešno i bogato društvo oslanjamo se na vaše znanje i veštine da odvratite svakoga ko nema dobre namere prema Srbiji.

Vučić je, u svom obraćanju, naglasio da Vojska Srbije obnavlja svoju snagu, i da su avioni odlično opremljeni, protiavionska odbrana i helikopteri, zajedno sa njima, čuvaju naše nebo, kao i da je uloženo mnogo u unapređenje i modernizaciju sopstvenog oružja.

Opredeljenjem vojne neutralnosti, pripadnici VS održavaju vežbe sa kolegama iz celog sveta i na vežbama koje imaju takmičarski karakter pokazuju dobru obučenost i neretko pobeđuju, sa ponosom je preneo predsednik.

Vojna akademija je jedna od najuglednijih škola za oficire u svetu, rekao je Vučić.

On je dodao da su je upisivali talentovani i hrabri mladići i devojke vaspitavani u svojim porodicama, rodoljubivim primerima iz naše prošlosti, nadahnuti desetercima o Kosovu i srpskim ustancima iz 1804. i 1813.

„Zauvek privrženi porukama majora Gavrilovića i vojvode Živojina Mišića, zadivaljeni čudesnom heroinom Milunkom Savić i najmlađim vojnikom na svetu osmogodišnjim Momčilom Gavrićem..“, podsetio je predsednik.

On je rekao da od Prvog i Drugog srpskog ustanka do napada na našu zemlju, i danas posebno poštujemo sve one oficire koji su nadčovečanskim naporima zaustavljali napredovanje neprijatelja na srpsku zemlju.

On je poručio oficirima da štite srpsku zemlju, a Vojna akademija je zaslužna za njihova vojna znanja i veštine.

Zahvalio je starešinama koje su ih izvele na put, a dodao je i da je čast što su i druge zemlje prepoznale prestiž naše akademije.

„Čestitam vam čin“, poručio je Vučić, dodajući da su oni ponos zemlje.

Ukazao je i na značaj sanitetske službe i VMA, navodeći da današnja generacija diplomca VMA dobija čin posle dva veka medicinskih podviga u rovovima i šatorima.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pera says:

  Samo vam fale srpski komandanti pa da budete srpska vojska !

  • Ivana says:

   A ne ni vrit ni mimo vojska Srbije namesto Srpska vojska kako Bog zapoveda.

  • Za Srbiju says:

   Misliš srbski. Daće Bog!

   • Ko To Tamo Peva says:

    Srbija Nista NIJE Promenula od 90 ih sve isto ostalo i vojska i oficiri Srbija Drzava Gradana a Nije Ncijonalna Srbija pola Vojske Sluzi U Srbiji sa Dvojnim Drzavljanstvom ako Nedaj Boze Napadne ko Srbiju neverujem ja da ce dvolicni vojnici braniti srbiju sa druge drzave pasosom,

 2. persida says:

  Vucko prica o suverenitetu, a svoju drzavu gura u EU ropstvo. Ko je ovde lud?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *