Вучић посетио родну кућу Гаврила Принципа

Vučić posetio rodnu kuću Gavrila Principa

13 septembra 2019

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas su tokom posete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova istakli da će u narednom periodu biti pronađen način za njeno dodatno uređenje, kao i poboljšanje prilaza.

Vučić, koji se tokom posete kući Gavrila Principa upisao u knjigu sećanja, naveo je da će Srbija uvek pomagati narodu Grahova i ovog kraja.„Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa“, napisao je Vučić.

Dodika, Vučića, generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića, ministra finansija Srbije Sinišu Malog, te zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića, tokom posete je dočekao delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBih Duško Radun.

U kući Gavrila Principa održan je i istorijski čas.

Jedan od rođaka Gavrilovih – Mile Princip – tokom obilaska je Vučiću i Dodiku pokazao i fildžan koji je ponovo vraćen u kuću Gavrila Principa.

Predsednik Srbije posjetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je decu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Radun je na kraju Dodiku i Vučiću uručio poklone.

Obnovljena rodna kuća Gavrila Principa svečano je otvorena 28. juna 2014. godine, povodom stotinu godina od početka Prvog svetskog rata.

Odbor za obnovu kuće Gavrila Principa izrazio je zahvalnost tadašnjem predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Udruženju „Princip Srpski“ iz Novog Sada i Zajednici Srba iz Milvokija, koji su materijalno pomogli obnovu.

U donjem delu kuće otvorena je muzejska postavka o Gavrilu Principu, dok je u gornjem rekonstruisan nameštaj iz vremena u kojem se u njoj stanovalo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *