VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA DAČIĆEM: Ne želim jednopartijsku vladu

VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA DAČIĆEM: Ne želim jednopartijsku vladu

8 aprila 2014

10318644235343dfb793fd4418182315_v4 bigAleksandar Vučić posle razgovora sa Ivicom Dačićem izjavio da ne želi partijsku vladu već da hoće da ujedini Srbiju i uđe u teške reforme. Tema bila ekonomija.

Naprednjaci su pregovore o novoj Vladi počeli u ponedeljak susretom sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, a lider SVM Ištvan Pastor je najavio da je SVM spremna da bude partner u rešavanju problema u Srbiji. Danas je u sedište SNS-a u 11 časova došla delgacija SPS-PUPS-JS koju je predvodio Ivica Dačić.

 

Lider SNS-a kaže da na sastanku nije bilo reči o sastavu nove vlade već da su razgovarali o važnim i teškim pitanjima koja se pred Srbijom nalaze.

„Spremni smo na razgovor o ulasku SPS u vladu na različite načine. Mi ne želimo da formiramo partijsku vladu, naš cilj je da ujedinimo Srbiju i uđemo u teške reforme i da napravimo od Srbije lidera u regionu“, aglasio je Aleksandar Vučić.

Navodeći da je s Dačićem razgovarao uglavnom o privrednim temama i da nema povećanja javnog duga, Vučić je najavio da će Srbij dobiti velike infrastrukturne projekte, kao i da će za deset dana biti potpisani koncesioni ugovori za neke od takvih projekata.

„Pitam sve, a pitao sam i Dačića šta je alternativa teškim reformama. Ljudi iz SPS su bili korektni i rekli da razumeju situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Na taj način razgovaraćemo u četvrtak sa Borisom Tadićem“, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da je SNS spreman da nastavi razgovore o načinu učešća SPS-a i njihovih koalicionih partnera u vladi.

„Nakon vikenda sve će biti jasnije i sve ćemo rešiti u rekordnom roku“, kazao je Vučić. On je ocenio da su iz SPS-a korektno reagovali na predloge koji će biti sastavni deo nove vlade, pre svega kada je reč o ekonomiji i javnom sektoru.

„Vlada će biti tim, ma ko bio u njoj. Tražio sam od SPS-a da više nema feuda u vladi i da ne postoje ministri koje niko ne sme da pita šta su radili“, rekao je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan saradnjom sa socijalistima u prethodnoj vladi i dodao: „Mislim da je Dačić bolji političar od mene i da bi on neke stvari rekao šarmantnije“.

Dačić: Strateški ciljevi EU i Rusija

Ivica Dačić je rekao da o ministarsrkim mestima nije bilo reči već da se razgovaralo uglavnom o ekonomiji.

„Mi smo spremni da preuzmemo svoj deo posla – da Srbija ne propusti priliku, već da zakorači većim korakom“, poručio je Dačić dodajući da u dosadašnjoj saradnji u vladi nije napravljena nijedna greška kad je reč o putu kojim zemlja ide, ali da je sada prilika da se „zahvati ekonomija“. Predsednik socijalista kaže da je SPS spreman da pomogne dalje jačanje države, da su razgovarali o tome šta dalje učiniti, i da nije bilo nesuglasica.

„Nećemo reći ‘to je program SNS i nema nikakve veze sa nama’, već ćemo preuzeti odgovornost za sve političke pluseve i minuse koji iz toga mogu da proizađu“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da propusti šanse kao što je to činila u prethodnom periodu.

Istakavši da su SPS-PUPS-JS pozitivno ocenile dosadašnju saradnju sa Vučićem i SNS, Dačić je naveo da su rezultati vlade bili dobri te da će oni moći da se ocene i u decenijama koje dolaze kao značajni.

„Srbija je promenila sliku o sebi i danas se o Srbiji najlošije govori upravo u Srbiji. Sada je vreme da Srbija prestane sa tradicijom propuštenih prilika. Ponavljam našu želju i izražavamo našu političku spremnost da Srbija ne propusti priliku i da se razvija“, istakao je Dačić.

Svrha današnjeg sastanka, kako je objasnio lider SPS-a, bila je da Vučić predloži plan i dodao da nije bilo reči o prošlim vremenima, već o budućnosti.

„Spremni smo da nastavimo razgovore o daljoj saradnji i postigli smo visok stepen saglasnosti“, kazao je Dačić i rekao da najbitniji strateški ciljevi treba da ostanu: članstvo u EU i saradnja sa Rusijom.

U sedište SNS u Beogradu pored Dačića bili su zamenik predsednika Partije udruženih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić, predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković, kao i funkcioneri SPS Žarko Obradović i Dijana Vukomanović.

Njih su dočekali lider Aleksandar Vučić i potpredsednica Zorana Mihajlović, a sastanku, koji je počeo u 11 časova, prisustvovali su i Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Vučić će pre početka sastanka najavio da će Dačiću izneti program SNS, a da od njega očekuje da iznese svoj stav, jer, kako kaže, sasvim sigurno ne može u vladu sa nekim ko će tražiti u ovakvoj situaciji povećanje plata u javnom sektoru.

„Ako mi budu rekli ‘hajde još jedanput da ne povećamo snagu privrede zemlje’ ili da ovako slabi povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, ja ću reći da u tome ne mogu da učestvujem, a vi vidite kako ćete drugačije da formirate vladu.

A, ako budu rekli da ćemo odgovorno da se ponašamo i preduzimao teške korake, onda ćemo da razgovoramo na drugačiji način“, precizirao je Vučić.

Poziv za razgovore o formiranju vlade dobiće i predstavnici Nove demokratske stranke Borisa Tadića koji bi u četvrtak trebalo da razgovaraju sa Aleksandrom Vučićem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *