ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПУТИНОМ ОТКРИО: Путин стиже у Србију, никада до сада…

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PUTINOM OTKRIO: Putin stiže u Srbiju, nikada do sada…

9 maja 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da će Rusija nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove o pitanju Kosova i Metohije.

„Bez Rusije, bez saglasnosti Moskve je nemoguće, što je veoma važno i što sam rekao Putinu, da se dobije bilo kakvo rešenje. Rusija će u tom smislu veoma pratiti sadržaje naših razgovora i svega što se zbiva i pravovremeno reagovati i na određen način koji ne znači direktne pregovore, jer ih vodimo pod okriljem EU. Ali na veoma aktivan i suštinski način učestvovaće u praćenju kompletnog procesa i odnosa Beograda i Prištine. Posebno uticaja međunarodnog faktora na to pitanje“, objasnio je on u izjavi novinarima srpskih medija koji su pratili njegovu posetu Moskvi.Rekao je da je sa Putinom imao veoma dug, otvoren i iskren razgovor.

„Predsednik Rusije je imao strpljenja da sasluša sve ono što sam imao potrebu da kažem, objasnim i iznesem kao stavove Srbije o našem ključnom problemu, a to je KiM. Čini mi se da nikada duže nismo razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i odnosima unutar međunarodne zajednice. Naši satovi se u mnogome poklapaju“, konstatovao je on.

Izrazio je zahvalnost Ruskoj federaciji i predsedniku lično za podršku koju je pružao Srbiji i ukazao na to šta je to što će se događati u narednom periodu.

„Ponovio sam nekoliko puta da je Srbija spremna na kompromis sa kosovskim Albancima, ali da nije i nikada neće biti spremna da prihvati sopstveno unižavanje i nipodaštavanje, potpuno rušenje međunarodnog prava. Mi ovde nismo istupali na način da bilo kome pretimo. Zamolili smo Putina da nam kao jedna od najvažnijih i najmoćnijih svetskih sila u UN i drugim organizacijama pomogne po pitanju rešavanja kosovsko-metohijskog problema“, rekao je Vučić.

Kazao je da znamo da je kompromis ono što želimo, ali je izrazio i svoju ličnu skepsu uz nadu da ćemo završiti stvari, zato što Albanci na suštinske kompromise nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su učestvovali u protivpravnom pružanju podrške takozvanoj nezavisnosti Kosova.

„Mislim da smo se u tome dobro razumeli sa predsednikom Putinom“, rekao je Vučić.

Novinarima je preneo i da je s ruskim predsednikom razgovarao i o drugim značajnim temama i to u dugom, kako je rekao, jednom od najdužih razgovora, koje imao do sada s Putinom.

Teme su bile energetika, vojnotehnička saradnja, ekonomska razmena, poslovi koje Ruska železnica ima na izgradnji i rekonstrukciji naših pruga, dispečerskog centra.

„Bukvalno smo sve teme dodirnuli, do toga da svi zajednički treba da učestvujemo u zaštiti vrednosti koje počivaju na antifašizmu, na svemu što smo uspeli pobeđujući u dva svetska rata. Da to ne bude stavljeno pod tepih i zaboravljeno, već da obnavljamo fascinantne rezultate hrabre i časne borbe naša dva naroda protiv najveće pošasti i zla 20. veka“, naveo je Vučić.

Najavio je da će sutra zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom biti jedini Putinov gost na Paradi pobede, kao i da će učestvovati na manifestaciji „Besmrtni puk“.

„To pokazuje kolika je naša bliskost ne samo u prošlosti već i saradnji u budućnosti“, konstatovao je predsednik Srbije.

Putinu je, dodao je, preneo poziv da poseti Srbiju i da može reći da je on poziv prihvatio, te da samo treba dogovoriti datum.

„Putin stiže u Srbiju, prihvatio je poziv i dolazi pre kraja godine. Pokazaćemo tada mnogo toga što smo uspeli da uradimo u međuvremenu, i naše ekonomske rezultate, ali i napredniju ozbiljniju i snažniju armiju nego što je bila poslednji put kada je bio u našoj zemlji“, zaključio je.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ognjen says:

  Do tada ce srbija biti svedena na beogradski pasaluk.

 2. Mali Vuk says:

  Opet manipulator na delu.

 3. Milos Obilic says:

  laz i samo laz

 4. Trifun says:

  Odlican Potez! Iznenaden sam pozitivno! Puna podrska Vucicu na tome, zahvalni smo mu jer je napravio taj korak! Nadam se da je bio iskren u tome jer ako nije napravice ogromnu stetu i sebi i nama. Sada nema nazad. Pozivam na odlaganje priprema za masovne proteste! Doslo je do preokreta! Sada nam treba JEDINSTVO. Onaj intervju sto je dao Kuriru je mogao dovesti do gradanskog rata. Nadam se da smo svi shvatili koliko je opasno igrati se rijecima oko Kosova i nekakvog sporazuma sa njima pod pritiscima nemackih rasitickih genocidinih hijena. Ovo je veliki dogadaj! Vidim dodatne pritiske na nas zbog ovoga ali i svijetlo na kraju tunela. Bitno je povlaciti ISPRAVNE poteze i izdrzati pritiske. Cilj ce biti osvojen sam po sebi onda. Nema nazad.

 5. goran says:

  Putko dolazi Vucku na noge da mu podigne rejting kod Srba. Koja djavolja igra na nasu stetu. Uzas.

 6. zlatko says:

  Bljak!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *