ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПУТИНОМ: Руски председник је рекао да ће решити неке наше проблеме!

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PUTINOM: Ruski predsednik je rekao da će rešiti neke naše probleme!

29 oktobra 2015

Tan2015-10-29_12221486_0_620x0Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd očekuje reagovanje Brisela na najavu iz Prištine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština do daljnjeg, jer je reč o odluci koja pokreće mnoga pitanja, uključujući i pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju.

Premijer je, u izjavi novinarima posle sastanka s predsednikom Rusije, kojeg je obavestio o najnovijem razvoju događaja, ukazao da je vest o odlaganju formiranja ZSO došla samo dan pošto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem SSP, a da nije uradila ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom.

On je podsetio da se 40 odsto Briselskog sporazuma tiče ZSO, da je to jedino što je Beograd tražio u cilju zaštite Srba na Kosovu, da je Priština dobila SSP pre nego Beograd otvaranje poglavlja, a da svejedno nije negativno reagovao na to.

Međutim, objasnio je premijer, najava suspenzije formiranja ZSO je nešto što se više ne tiče samo Prištine, već Brisela:

„Ovo otvara mnogo šira, veća i krupnija pitanja od toga kakav je odnos Prištine…Ovo nama nameće druga, mnogo važnija i mnogo otvorenija pitanja o kojima mi moramo da razmislimo – da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni… Da ne govorim i o drugim pitanjima, koja se ovde otvaraju, a koja ne bih na danas da pokrećem“, rekao je premijer.

On je najavio sastanak državnog vrha, kako bi se procenilo šta sve ovo znači s gledišta suštinskih i strateških interesa Republike Srbije.

PUTIN OČEKUJE REŠENJE PROBLEMA IZVOZA FIJATA

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da očekuje da će problem izvoza Fijatovih vozila u zemlje Evroazijske unije biti otklonjen.

To je novinarima posle sastanka sa Putinom preneo premijer Vučić, koji je istakao da je ruskom predsedniku ponovo ukazao na pitanje izvoza Fijatovih automobila na rusko tržište.

„Ukazao sam na to da smo dobili informaciju da je to za Kazahstan problem, pretpostavljam zbog vozila koji oni proizvode. Predsednik Putin je rekao da će razgovarati i da misli da će taj problem biti otklonjen“, rekao je Vučić.

SRBIJA NEĆE NIKOGA DA NAPADA, PA NI HRVATSKU

Srbija nikoga neće da napada, rekao je Vučić u Moskvi, komentarišući izjavu hrvatskog ministra uutrasnjih poslova Hrvatske Ranka Ostojića, koji je, na najavu da će Srbija nabaviti rusko oružje, rekao da je Hrvatska članica NATO saveza, te da može da se odbrani. „Srbija nikoga neće da napada. Ne znam kakvi su planovi Hrvatske, ne znam šta će im balističke rakete i lanserne lampe“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je kazao i da ne razume sve to što dolazi iz Hrvatske, ali i da neće ni da se meša. „Ono što nas zanima – možemo li mi da sačuvamo našu teritoriju, građane i narod i to će Srbija biti u situaciji“, rekao je Vučić.

NIŽA CENA RUSKOG GASA ZA AZOTARU I MSK

Sa ruskim partnerima, rekao je Vučić, dogovrena je niža cena gasa za „Azotaru“ u Pančevu i „Metanolsko-sirćetni kombinat“ (MSK) u Kikindi.

„Ostaje da se dogovorimo o tehničkim stvarima, ali smo se suštinski dogovorili da Azotara i MSK imaju nižu cenu gasa“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je podsetio da je postignut dogovor za proširenje skladišta gasa u Banatskom dvoru, sa dosadašnjih 460 miliona kubika gasa na milijardu kubika, kao i da je bilo reči o izgradnji novog skladišta u Itebeju od milijardu kubika gasa, te da veruje da će i taj posao uskoro biti dogovoren.

„Time bi Srbija mogla da uskladišti dve milijarde kubih metara gasa, i tog trenutka imamo jednogodišnje potrebe Srbije za gasom i onda smo manje osetljivi na političke promene odnosa u svetu, energetske krize koje se javljaju“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija obezbeđuje svoju energetsku stabilnost zbog svoje dece i budućnosti.

Premijer je dodao i da je sa Putinom razmotrio sve energetske teme, saradnju ruskog i srpskog akcionara u NIS-u, zajedničkom rusko-srpskom preduzeću.

ZAHVALNOST NA PODRŠCI, EKONOMSKA SARADNJA SVE BOLJA

Premijer je, na početku sastanka sa šefom ruske države, zahvalio za podršku Rusije Srbiji u okviru UN i drugih međunarodnih organizacija i istovremeno izrazio nadu da će doći do ubrzanog razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje.

„Hteo bih, u ime Vlade Srbije, da zahvalim na podršci koju nam dajete i u UN i u UNESKO i u drugim organizacijama u kojima Srbija pokušava za zaštiti ne samo svoju teritorijalnu celovitost, već i svoj slobodoljubivi duh“, rekao je Vučić.

Putin je pozitivno ocenio dinamiku isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i ukazao da robna razmena između dve zemlje, uprkos problemima u svetskoj i ruskoj ekonomiji, nastavlja da raste.

„Bez obzira na sve probleme, koje ima svetska privreda, pa i kod nas nije sve tako jednostavno, robna razmena sa Srbijom raste, neočekivano raste. Isporuke srpskih poljoprivrednih proizvoda povećale su se za 40 odsto. To je dobar pokazatelj“, rekao je Putin, dodajući da Beograd i Moskva imaju i mnogo drugih pitanja od obostranog interesa.

Ruski predsednik je ukazao da je program Vučićeve posete bio veoma sadržajan, i konstatovao, zajedno sa premijerom Srbije, da su Vučić i ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom susreta razmotrili sve aspekte bilateralne saradnje.

Predsednik Vlade Srbije je primetio da su razmatrana i ekonomska i politička pitanja.

„I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa“, istakao je premijer Vučić.

Vučić je Putina obavestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u poslednjih 15 meseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje.

Predsednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći. već Beograd, odnosno Srbija.

Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dveju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada.

U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas.

U delegaciji predsednika srpske vlade bili su ministri Ivica Dačić, Nebojša Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović I Bratislav Gašić.

Susretom sa predsednikom Putinom Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj federaciji.

PRIŠTINA NE ISPUNJAVA OBAVEZE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a pre svega sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vučić je u konstatovao da je situcija na Balkanu, kao uostalom i u svetu uopšte, veoma složena, te podsetio na sporazume koje su u Briselu postigli Beograd i Priština.

„A, evo, danas je predsednica Kosova izjavila da najvažniji od tih sporazuma uopšte nemaju nameru da realiziju, tj. primene, što je za nas ozbiljna i teška vest“, rekao je Vučić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Apis says:

  Isao Vučić u Moskvu da Putin pomogne eurointegraciju Srbije. I da malo pogura prijem Srbije u NATO pakt. Vratio se srećan sa najnovijim mobitelom. E Srbijo tesko tebi!

 2. Ranko-Banja Luka says:

  Vučiću, jebali te šiptari što ne ispunjavaju obaveze, koje samo ti doživljavaš kao neke obaveze! Nego uzmi oružje, ne dočekuj galopirajući svjetski sukob praznih ruku!

 3. miodrag says:

  DA LI POSTOJE UOPŠTE NEKE GRANICE PONIŽENJA SRBIJE? OVAJ NAROD JE ZAISTA LOBOTOMIRAN. SRBIJO DOZVOLJAVAŠ DA TE ZBOG JEBENOGF VUČIĆA PONIŽAVAJU ŠIPTARI. STIDI SE NARODE SRPSKI! ZA POŠTOVENJE I NISI.

 4. Lady Gaga says:

  NEKA MENI VAKO GLUPOJ NEKO OBJASNI ZAŠTO JE OVAJ MUFLON UOPŠTE IŠAO U MOSKVU.

 5. Apis says:

  LADY DUSO, isao je da pita pokojnu Dzunu zasto je njegova ljubav sa FRAU MERKEL jednosmerna.

 6. miroslav says:

  Isao je po smartfon.Usput je dobio ultimatum;Ako zatrazi prijem u nato,da odmah uplati 302m.eura za gas,plus kamate za uzeti kredit za zeleznicu,da prestane da laze narod.Kad god laze pozvace ga na spec.smartfon.U suprotnom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *