ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА САОПШТИО: Договорили смо се око две ствари; ТАЧИ ОТКРИО СВЕ О ДАНАШЊИМ ПРЕГОВОРИМА

VUČIĆ POSLE SASTANKA SAOPŠTIO: Dogovorili smo se oko dve stvari; TAČI OTKRIO SVE O DANAŠNJIM PREGOVORIMA

18 jula 2018

Aleksandar Vučić je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka u Briselu rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

„Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić novinarima.Naveo je da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da bi Albanci i Hašim Tači želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

„Ja se, naravno, borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni“, rekao je Vučić, dodajući da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi „za budućnost, zbog budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije“.

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

„Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi — da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje… Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše“.

Moramo, dodao je, da sednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

„Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje“, poručio je on.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do nekoliko incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste „tehničkih koraka“ kako da se to sprečava u budućnosti.

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba i da se uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost.

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče, Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine…

„Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve uzmu pod svoje — mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo“, rekao je predsednik Srbije i dodao:

„A da li ćemo do rešenja doći… Do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje, to ćemo da vidimo — nismo blizu tako nečemu“.

TAČI OTVORENO O SASTANKU

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači je današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ocenio „najtežim u poslednjih šest godina“.

Tači je u prisustvu Mogerinijeve novinarima nakon sastanka rekao da je to bio „težak sastanak“.

„Ovo je najgori sastanak koji je održan sa Srbijom u poslednjih šest godina“, rekao je Tači.

On je objasnio da su Vučić i on najpre razgovarali sa Mogerinijevom o „evropskoj budućnosti Kosova, normalizaciji odnosa i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom“.

„Konačni sporazum treba da bude u cilju dobrih susedskih odnosa, mira i stabilnosti na Balkanu i integracije u NATO i EU. Nakon toga, održali smo sastanak na nivou predsednika, bio je kratak, ne lak, najkraći i najgori sastanak od svih sastanaka koje smo održali u poslednjih šest godina“, naveo je Tači.

Ipak, kazao je da i „dalje vidi svetlo na kraju tunela“, mada će, dodaje, to „biti izuzetno teško“.

„Srbija i dalje vidi Kosovo kao deo svoje teritorije. Predsednik Vučić i Srbija moraju da shvate da je Kosovo suverena država. Mi ćemo raditi na postizanju konačnog sporazuma koji će biti dobar za obe zemlje, ali će tu biti još većih poteškoća u narednim danima i mesecima“, zaključio je.

KOMENTARI9 komentara

 1. milorad says:

  Znači i te dve stvari šrto su dogovorrene pitnje je dokle će mafija sa kosova da poštuje.U stvari JEDNU će poštovati, biće mira zato što ZNAJU da sami ne mogu a više nikoga nemaju da im odradjje vojne potrebe, pošto generalno niko na zapadu nema želje da bude na bilo koji način doveden u vezu sa njima, sem sitne političke i adfministrativne marve odatle koja gleda da mazne krupnu lovu na brzaka jer im je to ipak mnogo veći prihod nego da rade tu gde rade.Zato razni"savetnici","zamenici","podsekretairi" ili "specijalni emisari" navaljuju ko mušuce u srbiju, prete i daju izjave koje su im napisane u prištini i posle finansijski uspešnog vikenda id nazad u topli zagrljaj EU kancelarije da prime i platicu, dok još mogu da je muzu.Kosovska država je PUKLA kao projekat i to je sada vidljivo a vučiću je jasno da treba još malo sačekati i da će tači , ako to bude smeo normalno, od haradinaja uskor da promeni pločuj. uopšte oni se baš ne vole mnogo, jer tači je prefrigan ljisica koja znba kad treba nazad u rupou za razliku od haradinaja koji je ubedjen da je rambo:) Biće i tu NEKIH NOVOH MOMENATA sigurno u prištini , ali je bitno da je pacoli počeo da gubi živce jer vidi da su mu zatvorena mnoga vrata na koje je do juče i bez kucanja ulazio :)

 2. Alex says:

  Ajde bre od kada si postao premijer a posle I presednik ni jednu jedinu stvar nisi postigao u korist Srbije I srpskog naroda ni jednu jedinu stvar,pricas vec godinama i zamajavas narod laznim obecanjima,drzava treba daga smijeni I dovede nekog koji ce nesto da uradi u korist Srbije I srpskog naroda.

 3. patika boje adidas says:

  ...dogovorili smo dve stvari a to su: red, rad, i disciplina!

 4. rajko says:

  Nas predsednik ima stvarno veliki problem pa je potrebno da mu svi mi pomognemno da to resi. Naime, koliko znam, ustavom su predvidjena resenja za sve moguce probleme i kako se treba u takvim situacijama ponasati. Nije potrebno da se izmisljaju alternativne situacije jer to direktno podriva stabilnost drzave. Narod od Vucica ne trazi da napravi merdevine do Marsa vec samo da postuje napisana dokumenta, medju njima i rezoluciju 1244. Ako to ne moze sam tu smo mi, tu su prijateljske zemlje za podrsku u SB. Idemo redom: prvo da omedjimo drzavu, pa da vratimo izbeglice, da pohapsimo ratne zlocince, da pohapsimo tajkune i da pomognemo siptarima da dobiju svoja prava kao nacionalna manjina.

 5. Velika Metla says:

  "Duboka država"uzima ogroman novac od 900 hiljada TONA,i to samo od kanabisa! Droga je glavni razlog zašto je "duboka država"okupirala Kosovo i Metohiju i sagradila vojnu bazu,koja služi isključivo za transport droge iz Avganistana,preko Turske na Kosovo i Metohiju,a odatle dalje po Evropi,i svetu! Naravno sve pod plaštom demokratije i zaštite ljudskih prava šiptara! Kad se "dubokoj državi"stane čizmom za vrat tek tada možemo računati na rešavanje kosovsko-metohijskog problema! Do tada ništa!

 6. Miraš says:

  Daje skoro potpuno iste izjave sa svakog tog sastanka u Briselu te izgleda kao da krije šta zapravo tamo rade... Rade svima nama o glavi.

 7. Uaemiratac says:

  Precizira li smo jedno, a to su dve stvari:rad, red i disciplina!

 8. Pirke zmaj says:

  Pre ili kasnije on mora da (p)otpiše Kosovo, to je bio i dogovor pre dolaska na vlast. Samo je problem kako to objasniti narodu, ali evo Pink, RTS, STB i ostale lokalne stanice koje je podelio svojim fukarama i bašibozluku, uveliko rade na tome. Svi non-stop emituju kako moramo, kako je njemu teško, da je to neviđen narpedak... Niko ne sme objaviti da je to veleizdaja, koju niakda niko pre njega učinio nije-dobrovoljno se odrekao teritorije i sopstvenog naroda! Na kraju krajeva, i da ništa ne potpiše, samo podnese neopozivu ostavku i raspiše izbore...ako mu je toliko teško?! Najveće zlo je što je u naše ime, i u ime naše dece potpisao toliko toga što se drži u tajnosti, da ne objavljiju Kosovski mediji i da se ne hvale Tači i Haradinaj šta je sve ustupio Vučić mi ne bi ni znali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *