Vučić potpisuje – JAT i ETIHAD partneri

Vučić potpisuje – JAT i ETIHAD partneri

26 jula 2013

Jat EtihadAviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jat ervejz potpisaće 1. avgusta u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, najavio je Etihad.

Kako je saopštila ta kompanija, dokument bi u ime Vlade Srbije trebalo da potpiše prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Zatim će biti održana konferencija za novinare u hotelu Hajat, na kojoj će biti izneti detalji o tom aranžmanu.

Nacionalna avikompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad ervejz, Vlada Srbije i srpski avioprevoznik Jat ervejz potpisali su 17. juna u Beogradu inicijalni memorandum o razumevanju, koji je predvideo da se ispita mogućnost za ulaganje vlasničkog kapitala Etihada u Jat.

Predsednik Etihada Džejms Hogan je tada izjavio da Etihad ne ulazi u priču oko eventualnog strateškog partnerstva sa Jatom, jer voli da kupuje aviokompanije, već zato da bi ostvario komercijalne efekte, ističući da Jat može da bude uspešan.

„Kako smo već pokazali sa našim manjinskim vlasničkim ulaganjima u ostalim aviokompanijama, značajne uštede mogu se postići kroz zajedničke inicijative, a to uključuje i obuku pilota i posada, gorivo, osiguranje, kao i sporazume o nabavkama i održavanju za zajedničke tipove motora“, rekao je čelnik Etihada.

Navodeći razloge za zaintresovanost za Jat, on je ukazao na to da Srbija ima razgranatu dijasporu i turizam, bogatu istoriju i odličnu poziciju na Balkanu i dobre mogućnosti za poslovanje.

Etihad je uspostavio redovne dnevne letove od 15. juna na liniji Abu Dabi-Beograd i da Jat ima svoj kod na toj avioliniji, na osnovu sporazuma o komercijalnoj saradnji na više od 40 desetinacija sa Etihadom.

Ta bliskoistočna avikompanija je jedna od najboljih firmi u toj branši u svetu. Etihad je lani prevezao 10,3 miliona putnika, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga.

U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika Etihad je imao je prihod od 900 miliona dolara, što je rast od 19 odsto, a od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara odnosno 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *