VUČIĆ: Potrebne reforme, a to se može samo čistim mandatom

VUČIĆ: Potrebne reforme, a to se može samo čistim mandatom

26 januara 2014

Aleksandar VučićPotrebne su brže reforme, a to možemo s čistim mandatom, kaže Vučić. On demantuje napise u pojedinim medijima da je već dogovoreno ko će biti u novoj Vladi.

Podsetimo, Predsedništvo SNS jednoglasno je podržalo Vučićev predlog o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

„Ključni motiv za ovu odluku je što već dugo vremena govorimo o atmosferi u društvu, opozicija govori da nismo dobro radili… Potrebne su brže reforme, možemo to sa novim, punim mandatom“, rekao je lider SNS i prvi potpredsednik Vlade Srbije gostujući u Utisku nedelje na TV B92.

Na pitanje da li će sledeći put doći u emisiju kao premijer, rekao je da to zavisi od građana Srbije. Na konstataciju da su se u javnosti pojavile spekulacije da je već dogovoreno ko će biti u novoj Vladi Srbije i da će u njoj ponovo biti ministara iz SPS, s tim što će on (Vučić) zauzeti mesto premijera, rekao je da to nije istina. „Nije istina da smo se bilo šta dogovorili, niti ću dogovoriti bilo šta dok se izbori ne završe…“

Na građanima je da odluče da li žele brže poromene, ili su nezadovoljni ovim što smo uradili, rekao je Vučić. Na pitanje da li je premijer Dačić loše obavljao posao premijera, rekao je da to nikako ne može da kaže.

„Neki kažu da želimo više vlasti… Kako više vlasti, kad ste govorili o diktaturi u Srbiji?“, kaže lider SNS.

„Ne možete da vladate u Srbiji i da bilo šta uradite bez čistih rezultata… Pred nama su, posle svega što smo uradili, teške reforme…Ako ljudi žele da slušaju lepe priče, u redu, neka glasaju za drugog“, kaže lider naprednjaka.

„To sam rekao i juče: sledi mučna i teška kampanja, jer će se svi ujediniti u borbi protiv nas, i ne mislim da je sve izvesno“, rekao je na pitanje da li je pobeda SNS izvesna.

Rekao je da ne veruje u istraživanja koja pokazuju da SNS ima 45 odsto podrške građana, ali ni u priče da su sva istraživanja nameštena.

Vučić kaže da je sa svojim koalicionim partnerima postigao neke istorijske rezultate, i da neće govoriti loše o njima. On je dodao i da ima problema u sopstvenom kabinetu, među svojim ljudima i u stranci.

Na pitanje kako se odlučio za izbore, kada je donedavno govorio da postoje drugi prioriteti, kaže da je sačekao da prođe prva međuvladina konferencija u Briselu, i da je nakon toga tek počao da razmišlja da li nešto izbori mogu da ukoče:

„Dugo sam razmišljao o tome da li zaustavljamo neke važne procese, razgovarao sam sa predstavnicima MMF, Svetske banke, sa ljudima koji učestvuju u pregovorima sa Prištinom, zbog Poglavlja 35″, rekao je i dodao da je ocenjeno da nema prepreka.

Rekao je i da MMF dolazi u februaru u Srbiju, da je prihvatio da oni dođu pre finiša kampanje kako bi pokušali da zaključimo sporazum. Mislim da je to važno za zemlju i da će dodatno obezbediti finansijsku i investicionu sigurnost“, kazao je Vučić i dodao da bi to omogućilo da Svetska banka odobri 500 miliona evra za Srbiju u aprilu.

„Prelomio sam pre svega zbog atmosfere u kojoj sam video da je došlo do zasićenja, kod građana naših i u Vladi“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Nema problema u Vladi, rekao je Vučić, nesuglasica je bilo i pre godinu dana, ali nismo tada raspisali izbore, kaže Vučić.

„Potrebna je nova snaga“, kaže Vučić. „Počela su osporavanja u opoziciji, govore nemate legitimitet…“, rekao je lider SNS ističući da će biti lakše da izađu sa programom sa čistim mandatom, s obzirom na to kakve su promene pred zemljom.

Lider SNS je ocenio da je odluka koju je doneo, a koju je prihvatilo Predsedništvo njegove stranke, i veliki rizik.

„Volimo više Miškovića od Arapa samo dajte tri milijarde“

Govoreći o projektu „Beograd na vodi“, rekao je da je to nešto što će da promeni lice grada, da zaposli ljude, i da Beograd postavi na mesto regionalnih centara. Vučić je ocenio da bi realizacija tog projekta bila velika stvar za našu zemlju.

„Daću sve što mogu, ako SNS pobedi na izborima, da se taj projekat ostvari“, dodaje.

Na konstataciju da srpski biznismen Milan Beko tvrdi da je deo projekta pokraden od njegovog projekta, da je to projekat „Arapi na vodi protiv Srba na vodi“, i da se radi o nečemu što je suprotno propisima EU, a da je deo toga i to što nije sproveden međunarodni konkurs, Vučić je rekao: „Mi nismo sklopili nikakav pravni posao, kad to budemo sklopili objasnićemo proceduru“.

Dodao je da tvrdnje Milana Beka nisu tačne, i da će procedura biti poštovana, kao i da je sve po propisima EU. „Može država da stoji iza takvog projekta…Sve će biti po zakonu, i svi će moći to da vide“.

„To je projekat od nacionalnog značaja – po kriterijumu da će neko da uloži 3 milijarde dolara, a čini mi se da gospodin Beko i gospodin Mišković ipak nemaju te tri milijarde“.

„Ako imaju tri ili tri i po milijarde daćemo Miškoviću i Beku, daćemo na konkurs, ali niko nema te pare…Volimo više Miškovića nego Arape, samo dajte tri milijarde“, rekao je Vučić. On je istakao da je to mesto danas ruglo grada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *