ВУЧИЋ ПРЕДАО ЗАЕВУ ВАКЦИНЕ: Процес је био компликован, помоћ Северној Македонији је била наша дужност (ВИДЕО)

VUČIĆ PREDAO ZAEVU VAKCINE: Proces je bio komplikovan, pomoć Severnoj Makedoniji je bila naša dužnost (VIDEO)

14 februara 2021

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina koji Srbija donira toj zemlji. Predaji vakcina prisustvuju i ministri zdravlja Srbije i Severne Makedonije.Pitanja novinara:

Vučić je rekao da postoji ugovor sa Fajzerom koji je Srbija potpisala i dodao da u tom ugovoru stoji da nemate pravo da otuđujete te vakcine i dajete nekom drugom.

– Mi imamo ugovor koji smo potpisali sa Fajzerom kad smo naručivali velike količine, išli smo preko Kovaksa ali imamo i bilateralni ugovor i u tom ugovoru piše da mi ne smemo da otuđujemo vakcine i da moramo da garantujemo i transport i da budu onakve kakve smo ih mi dobili. Imali smo te ugovorne probleme – rekao je Vučić.

– Sve zemlje, firme, rade na zaštiti svog proizvoda. Morali smo da donesemo mnoge garancije za Fajzer, da će sve da bude urađeno dobro i da će one biti preuzete baš onako kako su i oni predvideli. Sinoć smo videli da smo završili sve procedure, i odmah smo odlučili da to uradimo danas

Kako kaže, dobijena je dozvola i za druge doze, sada je dodaje, to samo tehničko pitanje.

Vučić je rekao da nam je potrebna i nova vakcina, da će korona da traje dugo, i više godina, tako da će nam, kako kaže, vakcine potrebne.

– Kada god da dođu vakcine iz EU, dobro došle – rekao je Vučić i dodao da će nam značiti i kada ih dobijemo u martu i aprilu.

Odgovrajući na pitanja novinara, Vučić je rekao postoji interesovanje albanaskog naroda sa obe strane granice i radi se na tome da se prelaz otvori, ali to iziskuje dodatne troškove, a cilj je da se oni smanje.

– Radimo na tome i taj posao ćemo brzo da završimo – rekao je Vučić.

– Ja sam naročito ponosan na činjenicu što smo mi vojno neutralni – rekao je Vučić.

– Mi smo gledali i dogovarali se, ovo traje danima, i borili smo se Zoran i ja.

Predsednik je objavio da će u roku od nekoliko dana stići 150.000 doza vakcine Astra Zeneka.

Izjave za medije:

Aleksandar Vučić

– Poštovani predseniče vlade Severne Makedonije, dragi prijatelju Zorane Zaev, ja sam se smrzo pa ću da skratim – našalio se predsednik Srbije na početku.

– Srećan sam što smo ovo mogli da učinimo, mogli smo i pre 10 dana ali smo imali problema što se tiče izvovoza – rekao je predsednik.

Ja sam srećan što će građani Severne Makedonije moći da krenu u imunizaciju – rekao je Vučić.

On je građanima Severne Makedonije poručio da Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da naše prijateljstvo napreduje, da ekonomsku razmenu povećamo i da možemo da živimo ne samo kao komšije već kao najbolji prijatelji. On je dodao da je uveren da bi i Severna Makedonija isto uradila za Srbiju.

– Verujem da će ova količina vakcina biti dovoljna za najveći broj lekara u crvenim kovid zonama – rekao je Vučić i čestitao Makedoncima početak imunizacije građana.

Predsednik Aleksandar Vučić je saopštio da svi radnici koji su učestvovali u vakcinaciji stanovništva će dobiti pomoć od 10.000 dinara.

Zoran Zaev je izjavio da je donacija vakcina od Srbije izraz prijateljstva, solidarnosti i podrške Severnoj Makedoniji.

Vučić je Zaevu predao 4.600 vakcina.

– Doneli smo 4.680 vakcina, ovo je prva faza, i mislim da je to lepa vest za našu braću u Severnoj Makedoniji – rekao je Vučić.

Primopredaja kontingenta vakcina neophodnih za imunizaciju građana Republike Severne Makedonije protiv korona virusa organizovana je na graničnom prelazu Tabanovce.

KOMENTARI6 komentara

 1. Uništavanje naroda says:

  Što ovaj čovek uradi, deset pametnih ne može da komentariše.

 2. Ivke says:

  Pa zar nije lakse da otvore jednu stanicu n najblizem mestu u Srbiji i da makedonci mogu sami da dodju i prime vakcine ? ako im je to zelja

 3. Ramonda Serbika says:

  Taj otrov iz merike deli - ali istinskim neprijateljima srBskoga naroda.

 4. Čist je ko Suza says:

  Eto, gornji komentari su sve rekli, šta reći još? Možemo reći da je to i ekonomska pomoć Makedoniji jer za svakog vakcinisanog lično drug bili daje lovu a Zaevu to svakako treba za neku od rupa u njegovom budžetu.

 5. Si Ju Leter Aligeder says:

  Samo još da se ponadamo da braća makedonci neće hteti da prime u svoje telo taj bilijev shit.

 6. Joka says:

  Ko veli ako pomremo mi, neka ni Makedonci ne ostanu živi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *