ВУЧИЋ ПРЕДАО ЗАЕВУ ВАКЦИНЕ: Процес је био компликован, помоћ Северној Македонији је била наша дужност (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ПРЕДАО ЗАЕВУ ВАКЦИНЕ: Процес је био компликован, помоћ Северној Македонији је била наша дужност (ВИДЕО)

14 фебруара 2021

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић уручиће данас председнику Владе Северне Македоније Зорану Заеву први контингент вакцина који Србија донира тој земљи. Предаји вакцина присуствују и министри здравља Србије и Северне Македоније.Питања новинара:

Вучић је рекао да постоји уговор са Фајзером који је Србија потписала и додао да у том уговору стоји да немате право да отуђујете те вакцине и дајете неком другом.

– Ми имамо уговор који смо потписали са Фајзером кад смо наручивали велике количине, ишли смо преко Ковакса али имамо и билатерални уговор и у том уговору пише да ми не смемо да отуђујемо вакцине и да морамо да гарантујемо и транспорт и да буду онакве какве смо их ми добили. Имали смо те уговорне проблеме – рекао је Вучић.

– Све земље, фирме, раде на заштити свог производа. Морали смо да донесемо многе гаранције за Фајзер, да ће све да буде урађено добро и да ће оне бити преузете баш онако како су и они предвидели. Синоћ смо видели да смо завршили све процедуре, и одмах смо одлучили да то урадимо данас

Како каже, добијена је дозвола и за друге дозе, сада је додаје, то само техничко питање.

Вучић је рекао да нам је потребна и нова вакцина, да ће корона да траје дуго, и више година, тако да ће нам, како каже, вакцине потребне.

– Када год да дођу вакцине из ЕУ, добро дошле – рекао је Вучић и додао да ће нам значити и када их добијемо у марту и априлу.

Одговрајући на питања новинара, Вучић је рекао постоји интересовање албанаског народа са обе стране границе и ради се на томе да се прелаз отвори, али то изискује додатне трошкове, а циљ је да се они смање.

– Радимо на томе и тај посао ћемо брзо да завршимо – рекао је Вучић.

– Ја сам нарочито поносан на чињеницу што смо ми војно неутрални – рекао је Вучић.

– Ми смо гледали и договарали се, ово траје данима, и борили смо се Зоран и ја.

Председник је објавио да ће у року од неколико дана стићи 150.000 доза вакцине Астра Зенека.

Изјаве за медије:

Александар Вучић

– Поштовани предсениче владе Северне Македоније, драги пријатељу Зоране Заев, ја сам се смрзо па ћу да скратим – нашалио се председник Србије на почетку.

– Срећан сам што смо ово могли да учинимо, могли смо и пре 10 дана али смо имали проблема што се тиче извовоза – рекао је председник.

Ја сам срећан што ће грађани Северне Македоније моћи да крену у имунизацију – рекао је Вучић.

Он је грађанима Северне Македоније поручио да Србија нема никаквих других интереса сем да наше пријатељство напредује, да економску размену повећамо и да можемо да живимо не само као комшије већ као најбољи пријатељи. Он је додао да је уверен да би и Северна Македонија исто урадила за Србију.

– Верујем да ће ова количина вакцина бити довољна за највећи број лекара у црвеним ковид зонама – рекао је Вучић и честитао Македонцима почетак имунизације грађана.

Председник Александар Вучић је саопштио да сви радници који су учествовали у вакцинацији становништва ће добити помоћ од 10.000 динара.

Зоран Заев је изјавио да је донација вакцина од Србије израз пријатељства, солидарности и подршке Северној Македонији.

Вучић је Заеву предао 4.600 вакцина.

– Донели смо 4.680 вакцина, ово је прва фаза, и мислим да је то лепа вест за нашу браћу у Северној Македонији – рекао је Вучић.

Примопредаја контингента вакцина неопходних за имунизацију грађана Републике Северне Македоније против корона вируса организована је на граничном прелазу Табановце.

KOMENTARI6 коментара

 1. Уништавање народа says:

  Što ovaj čovek uradi, deset pametnih ne može da komentariše.

 2. Ivke says:

  Pa zar nije lakse da otvore jednu stanicu n najblizem mestu u Srbiji i da makedonci mogu sami da dodju i prime vakcine ? ako im je to zelja

 3. Ramonda Serbika says:

  Тај отров из мерике дели - али истинским непријатељима срБскога народа.

 4. Čist je ko Suza says:

  Eto, gornji komentari su sve rekli, šta reći još? Možemo reći da je to i ekonomska pomoć Makedoniji jer za svakog vakcinisanog lično drug bili daje lovu a Zaevu to svakako treba za neku od rupa u njegovom budžetu.

 5. Si Ju Leter Aligeder says:

  Samo još da se ponadamo da braća makedonci neće hteti da prime u svoje telo taj bilijev shit.

 6. Joka says:

  Ko veli ako pomremo mi, neka ni Makedonci ne ostanu živi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u