ВУЧИЋ ПРЕДЛОЖИО: Улице за Ћосића и Екмечића

VUČIĆ PREDLOŽIO: Ulice za Ćosića i Ekmečića

6 februara 2019

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić podneće, u svojstvu građanina, inicijativu da dvojica akademika – pisac Dobrica Ćosić i istoričar Milorad Ekmečić – dobiju ulice u Beogradu – saznaju „Novosti“.

Po proceduri, predlog se podnosi Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, a predlog mora da sadrži kraću biografiju i obrazloženje zašto se predlaže. Uslov je da je od smrti neke osobe prošlo tri godine.Komisija potom razmatra predlog i ako se saglasi, on se šalje na mišljenje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a nakon dobijanja njihove saglasnosti, konačnu odluku donosi Skupština grada.

Kako saznajemo, za lokaciju će se najverovatnije uzeti u obzir ulice nazvane po toponimima iz država bivše Jugoslavije.

Dobrica Ćosić (Velika Drenova 1921. – Beograd 2014) bio je čuveni srpski pisac, politički i nacionalni teoretičar. U književnost ulazi 1951. delom „Daleko je sunce“. Posle toga slede „Koreni“ za koje je dobio NIN-ovu nagradu, „Deobe“, „Vreme smrti“ „Vreme zla“, „Vreme vlasti“…

Kao član državne delegacije, bio je Titov saputnik na brodu „Galeb“, kojim su obilazili afričke zemlje. Posle se razišao sa Titom i postao jedan od njegovih najvećih opozicionara.

U pristupnoj besedi SANU 1970. rekao je čuvenu rečenicu: „Srpski narod dobijao je u ratu, a gubio u miru“. Rešenje kosovskog problema video je u podeli Kosmeta. Ćosić je nazivan i „ocem nacije“.

Milorad Ekmečić (Prebilovci 1928. – Beograd 2015) bio je poznati istoričar, akademik i član Senata Republike Srpske. U Drugom svetskom ratu Ekmečić je izgubio 78 članova porodice. Nakon što je završio studije opšte istorije na Sveučilištu u Zagrebu, izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gde je radio kao profesor sve do izbijanja rata 1992. godine. Hapsile su ga muslimanske „Zelene beretke“, bio je u kućnom pritvoru, a uspeo je da tajno prebegne na teritoriju Republike Srpske. Nakon toga je do penzionisanja 1994. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Objavio je čuveno delo „Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom veku (1492-1992)“, pozajmivši ovaj naslov od Ive Andrića, koji je u tim rečima sažeo istoriju jednog naroda.

STRAŠNA SEĆANJA IZ DETINJSTVA

U JEDNOM intervjuu za „Večernje novosti“, Milorad Ekmečić prisetio se strašnog vremena svog detinjstva:

– Pod stare dane obnavljam strahove o onome što se desilo 1941. u Hercegovini. Dečak od 13 godina iz prvog susedstva hvalio se mom bratu od devet godina: „Ubili smo ti tatu“ i smejao mu se. Ljudi su zveri ako ih crkva ne vodi pravim putem.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Zna Vucko da probere. Cosicu ni u njegovom selu nece da daju ime skoli po njemu.:) Toliko ga cene.

 2. Rale says:

  Evo Srbiji odgovora zašto Ćopavog tita neće da izbace iz ,,kuće cveća"..... komunjare još uvek vladaju i uništavaju Srbe i Srbiju

 3. petrovgrad says:

  Drug Dobrica Ćosić bio je politički komesar KPJ, u wegovom rodnom kraju kažu da ima tragova da je svašta radio u ime KPJ, treba to proveriti.

  • Jovo Veselinovic says:

   veliku srbiju je tito pobedijo i satra u prasinu sad vladaju nekrst na srbskom prostoru i zemlji Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *