ВУЧИЋ ПРЕСЕКАО: „Све ћу рећи Ангели Меркел, не може више тако!“

VUČIĆ PRESEKAO: „Sve ću reći Angeli Merkel, ne može više tako!“

24 septembra 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U razgovoru koji će biti održan na inicijativu Merkelove Vučić će govoreći o kosovskom pitanju nedvomisleno poručiti da Srbija nipošto neće pristati da izgubi sve i da je rešenje kosovskog problema moguće samo i jedino kompromisom.Prema rečima našeg odlično obaveštenog diplomatskog izvora, šef srpske države ponoviće raniji stav da su za nas neprihvatljivi maksimalistički zahtevi Prištine.

– Merkelova će sigurno želeti da od Vučića čuje kakva je trenutna pozicija Srbije i kolike su mogućnosti pronalaženja zajedničkog jezika sa Prištinom. Predsednik će ponoviti da je Beograd uvek bio otvoren za kompromisno rešenje, ali da nema reči o kompromisu ukoliko Srbija treba da izgubi sve, a Priština apsolutno ništa. Vučić treba da podseti i da Priština već skoro godinu dana ignoriše zahteve za ukidanje drakonskih taksi na uvoz robu iz Srbije i time svesno sprečava bilo kakav dalji dijalog – objašnjava sagovornik i dodaje da veruje da će Merkelova pokazati izvesnu dozu spremnosti da ublaži svoj raniji stav o nepromenljivosti granica:

– Njoj je iznad svega važno da se ovo pitanje reši u što skorijem periodu, kako se Kosovo ne bi pretvorilo u jedan od najozbiljnijih geopolitičkih problema, sa trajnim posledicama čak i u odnosima velikih sila. Ona je ranije izrazila spremnost da se Nemačka kao članica EU aktivnije uključi u pregovore Beograda i Prištine. S tim u vezi, pomenuta je mogućnost i određenih ustupaka našoj zemlji, jer je i Berlin svestan da Srbija ne može blagonaklono da gleda na opasnost da ostane bez svoje pokrajine – zaključuje izvor.

Komentarišući ovaj susret Merkelove i Vučića, premijerka Ana Brnabić istakla je da oni imaju iskren i otvoren odnos.

– Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova. Očekuje se da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču ne samo Srbije već čitavog Zapadnog Balkana – naglasila je Brnabićeva.Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodni razvoj, kaže da Nemačka vidi da gubi ulogu na Balkanu, ali i u Evropi.

– Kancelarkin lični poziv Vučiću za sastanak jeste dobar signal jer znači da je Merkelova spremna da koriguje stav. Samo je pitanje kolika će ta promena biti… Verujem da će predsednik uraditi najbolje za Srbiju. Mnogo zavisi od toga šta Merkelova nudi i šta traži kao naš ustupak – ističe Deđanski.

Politički analitičar Mišel Zubenica ocenjuje da kompromis jeste jedino rešenje za situaciju na Kosovu.

– Obe strane moraju nešto da izgube kako bi se došlo do dogovora. Nemačka zasad ima najtvrđi stav oko Kosova i teško će biti uveriti Berlin da pristane na ustupke. Za sada, Vašington pokazuje najviše razumevanja za trenutnu situaciju i treba očekivati upravo od njih najveću podršku konačnom rešenju kosovske krize – zaključuje Zubenica.

(Informer)

KOMENTARI14 komentara

 1. Baja says:

  Ajd ne brabonjaj !

 2. 123 says:

  fuj!

 3. opet ja says:

  Ha ha sad kada joj odreže ima gaće da joj spadnu...a taj kompromis jel se on bazira na podeli teritorije koja je protivustavna?? Po principu mi njima deo naše teritorije, a oni nama deo NAŠE teritorije??!!

  • persida says:

   Mi njima dajemo drzavu, a oni ce ukinuti taksu.

 4. Gagi says:

  Ako ja dobro razumem, kancelarka cija je drzava izgubila II sv rat i ciji su vojnici pobili pola Evrope, sada deli teritoriju naroda koji su bili pozitivni i pobednici u tom sukobu. Zivo me interesuje, GDE su sada ove komunisticke boracke organizacije da javno protestuju sto neko manipulise njihovom mukom i zaslugama oslobadjanja tih teritorija. Beograd je pun njihove dece koji su nastavili "svetlu oslobodilacku tradiciju". Sta bi se desilo kada bi izneli stav da tu teritoriju hocemo da oslobodimo oruzanim putem. Kakva bi bila reakcija kancelarke. Da li je onda potrebno trositi pare ovog naroda i kupovati oruzje za koje nemamo nameru da ga upotrebimo.

 5. padre says:

  Možd će da nam ponudi Mercedesovu fabriku, umesto folksvagena!

  • Borko says:

   Pazi ako je još AMG u pitanju ne bi bilo loše))))))

 6. Za Srbiju says:

  Da bismo vodili razgovore sa večitim nacistima, prvo da plate ratne štete za oba svetska rata i otadžbinski rat iz devedesetih. Osim toga, oni su izgubili sve ratove, a sa pobeđenima, nemamo o čemu da pregovaramo.

 7. test01 says:

  „Sve ću reći Angeli Merkel, ne može više tako!“ Sledeca recenica: Gde da potpisem.

 8. teoretičar says:

  Ljudi, polako! Kada imate rak na stopali a možete spasiti 2 prsta i dobar deo stopale, onda ga spašavate. A posle, ako ima šanse da vam porastu ponovo i ona 3 prsta koje izgubite, dobro došlo. Ako Ruski lekari kažu - NE, mi ćemo vam spasiti svih pet prstiju a kineski lekari kažu mi ćemo vam spasiti dobar deo stopala, ONDA idete kod ruskih i kineskih lekara. Meni izgleda da ovi na zapadu hoće da nam otseku celo stopalo a mi se batrgamao. Shvatate li da nam je rak udario na mnoge delove tela? Za sada su naši lekari samo uz malo saveta iz Rusije, a možda i Kine, zaustavili progres raka. Žao mi da ovako moram da pišem, ali hrabrost i požrtvovanost trenutno može samo da nam nanese štete. Vi ste zaboravili kako su nam lako amputirali sve teritorije u Hrvatskoj, deo u Bosni, Crnu Goru a da Rusi i Kinezi nisu ništa uradili...Svesni ste da na KiM može da se dogodi oluja iako se ustručavaju jer KiM je danas malo više u centru pažnje celog sveta, ali ne znači da će se ustručavati uvek. Ako se tako nešto dogodi, vama je jasno da će tu oluju pomoći i Bondstil i NATO vojske na KiM i da su naše šanse posle toga nikakve. Zato vam kažem - polako da nas ne strefi opet "lagano" amputiranje. Ne znamo mi šta razgovaraju Putin i Si sa Vučićom, kao što ne znamo ni šta sprema Zapad. Nasuprot medijima koji su naveliko proglasili "razvod" Zapadne evrope i Amerike, oni ipak sinhronizuju svoje poteze i Merkelova nije samostalan igrač, nego sigurno ima redovan kontakt sa Amerikom a i Britanija i Francuska su tu. Nisu oni razjedinjeni kao što nam mediji pišu, što znači da Merkelova neće izneti baš lično mišljenje, nego iza toga stava stoje i ostale države. Uostalom, mi sa dna nećemo biti ni pitani a nemamo snage ni u ajduke da odemo. Možda je na samom početku, mislim kada je došlo do nabacivanja predloga o nekoj razmeni teritorija ili podeli i nekih proračuna sa RS i bilo daj šta daš, ali se izgleda situacija nešto malo promenila u našu korist, ako je to uopšte neka korist, i sada možemo zahtevati više. Ako sam u pravu, to više se pojavilo sa Moskvom i evntualno Kinom, mada ne verujem u neko veće kinesko angažovanje. Što se tiče Kine, ona je ipak uključena u naše događaje malo više od bombardovanja kineske ambasade i pogibije kineskog ambasadora u Beogradu. Kina nema neki veći interes da nas zastupa osim strogo interesni interes. I to je dovoljno, jer Rusija nije sama na našoj strani. Mislim na te veće sile a one manje države su dobrodošle iako nemamo neku praktičnu pomoć. Ako naši političari uspeju da izbegnu rešavanje KiM pitanja na samom Kosovu, onda imamo šanse. To znači da Vučić gleda da izbegne oluju na KiM po svaku cenu.(Ne zaboravite da se teritorije gube i vraćaju u ratovima oduvek)

  • Citaoc says:

   Zapad ih je skolovao, oblacio i obucavao, inveatira i dalje u kradju nase terirorije a mi i dalje molimo taj zapad da nam uzme jos vise i opljacka jos vise.

   • teoretičar says:

    Definicija vam je pogrešna. Niko i nigde u Srbiji ne moli okupatora da nam "uzmu još više" nego nam uzimaju bez pitanja jer su oni u Srbiji gospodari života. I kada pođete od te izuzetno pogrešne ocene stanja u Srbiji koju vi imate, normalno da su vam i zaključci pogrešni. Uostalom, više o tome sam napisao dole.

 9. milorad2 says:

  pa teoretičar STVARI su se FUNDAAAMEENTALNO promenile ovde ali baš.Sad imam SRPSKU državu sa SRŠSKIM predsednikom a ne CK ostao posle milke planinc i administraciju filovanu proustaškim kadrom skupljenim sa konca i konopca iz bivše juge, koji je žario i palio posrbiji baš zahvaljujući DRUGU miloševiću i njegovoj glupoj veri u "internacionalizam".Alo mi smo ovde imali vladu i državu koju su vodile USTAŠE,prikrivene iza priče o "kadrovima" i ti "kadrovi" su ovde sve do bombardovanja imali znatan uticaj.I danas nam potomci "kadrova" i njihove potrčko ekipe iz domaćih izvora pokušaaju da prave probleme ali nemaju mogućnost da osveže vertikalu i polako se TOPE.Iako sam ja bio uvek za masovno hašpšejne tih likova sa dokazima ili bez ispostavilo se da je za zdravo funkcionisanje srpskog društva i njegov IMUNITET na ponavljanje ovkvog SUNOVRATA kakav smo imali sa SFRJ ipak bolji postepeni pristup DEMONTAŽE mini "svetske vlade" u beogradu i njeno lagano i postepeni gašenje.SADA imamo SRBIJU i ZATO mogu da nas samo mrze i to IZ DALJINE,nije ovo više generalštab kome komanduje neki antun.Biće odlaganja i nekih dogovora, razgraničenje je najbezbolnije pogotovo što u takvoj priči SVE što vredi na kosovu ostaje sa naše strane granicem ali sam siguran da ekipa koja misli da smo mi indijanci koje mogu da šetaju iz rezervata u rezervat kada nadju naftu neće biti srećna sa time i da će vrlo brzo posle toga doći do rata, e tada treba udariti a a ko napadnu sledeće god. (što je malo verovatno sva sreća da su na mkinezi dali satelite to zaist odlaže sukobe ovde bar za dve god.) onda ih treba utamaniti odma i decidno.Medjutim na,a rat sa šiptarijom i ustašama ne gine u nekoj doglednoj budućnosti i zato se treba dobro pripremiti da ga oni izgube ali baš katastrofalno.Posle toga smo mirni jer nijedna jajara na svetu neće nikda ništa više pokušati protiv nas kad nemaj lokačne budale da za njih ginu.Kada se ovo sve završi a biće otprilke baš ovako kako sada pišem ostaće izmedju 2,5 i 3 ,milion nas SRBA ali to je više nego dovoljno da kao nacija preživimo i da se oporavimo.

 10. teoretičar says:

  Kada krenete od toga da su se stvari fundamentalno promenile, misleći da je to u našu korist, onda nigde ne idete i nigde nećete ni stići. Stvari se jesu fundamentalno promenile ali ni blizu na vaš način. Srbija je pod upravom NATOa, odnosno Amerike a sve ostale države NATOa pomalo upravljaju Srbijom, donose zakone, menjaju školstvo, jezik i kulturu i običan Srbin sve više upražnjava zapadne vrednosti što znači sve je dalji od onoga što je Srbin bio, ma šta bio. Hrvatska će tek da postavi još neke zahteve o teritorijama, vi ste to čuli ali zažmurili jer vam se ne sviđa dalje cepanje Srbije. RS je pod stalnim i žestokim pritiskom i sve je više ukidaju uzimajući joj čak i poludržavnost koju je imala sa Porobljivačkim Dejtonskim ugovorom. Čak ni on više ne važi. KiM je ispred definitivnog isterivanja SVIH Srba... Vojvodina je na počeku, ali ni Vučić nije uspeo da ukine Pokrajine pa su Vojvodina i KiM i dalje pokrajine sa pravom na otcepljenje. I tako dalje. Pokrajine i osnove za sva ova probljavanja su nasleđene iz prošlosti i tu Vučić nije ni najmanje odgovoran. Ako vi očekujete da u takvoj situaciji vlast Srbije deluje revolucionarno i to još da oslobodi Srbe, vi ste u mraku i nema vam pomoći. Nerazumevanje pojave Miloševića i danas Vučića je elementarna greška koju prave pojedini Srbi misleći da je sve što se dešava sa Srbijom samo ružan san. Nije, prijatelji. To je ružna stvarnost i umesto da je počnete sprečavati i rešavati onako kako je i koliko je moguće, vi ćete je rušiti i poništiti čak i te minimalne mogućnosti neke slobode. Kada čitate medije vi pažljivo usvajate svakojake bajke o Rusiji i Kini i to koristite da pojačate osnove svoga sna i iluziju snage. A kad pogledate "gore" u nakaznu srpsku vlast i vidite da nisu u stanju ništa da urade iz vašeg sna, vi ih onda pljujete i otežavate ionako nemoguć sizifov posao koji Vučić radi. Da vas izaberu za predsednika, vi bi za 24 sata naučili ovo što vam ja bez prekida pišem, shvatili biste da ništa nije tako rodoljubivo u našem porazu i morali bi ste da krenete realno u rešavanje stvari, razočarani da je pola od tih stvari naredba koju morate da izvršite i potpuno je protiv vašeg naroda. U tom slučaju, da ste precednik Srbije, shvatili bi ste da vaša ubeđenja uopšte nemaju važnosti kod donošenja "vaših" odluka. To je Vučić danas a na svu sreću, niste vi. To je ono što vi ne morate da prihvatite na rečima, jer niste precednik Srbije, ali praktično gde god se okrenete vi radite i živite po naređenju okupatora. Jedina sloboda koju imate je da napišete komentar i da izgrdite ženu ako smete, a čim promolite nos na ulicu, vaš čeka raspored koji je nametnuo naš okupator. Biti nesvestan toga i živeti u oblacima, stvarno će deo Srbije odneti među oblake. Uostalom, ako je to sve tako kako vi pišete, zašto se ništa od toga ni blizu ne događa, nego baš naprotiv? Vi svi redom galamite da vi ni slučajno ne bi ušli u EU a ne još da kao posrana srpska vlast pričate da vam je to prioritet. Dakle, uopšte niste svesni da je put kojim nas okupator vucara u EU ustvari KAZNA za Srbe a ne izbor da li mi hoćemo ili nećemo. Srbi su dobili naređenje da ovako puze a to puzanje se zove "put ulaska u EU". Primetio sam da se ipak budi svest da EU nije nagrada nego kazna, ali to je još uvek mali broj Srba. I da se ne vraćam na sve promašaje koje naši rodoljubivi komentatori prave, imaćete šansu i nadalje da čitate moje komentare, ako ih kojim slučajem ne ukinu, koji su daleko iznad prijatnog razgovora i služe za otvaranje očiju Srba. A morate ih otvoriti da bi ste shvatili šta je najbolje uraditi kao porobljen narod da se sačuvate koliko je to moguće. Vaš san i san mnogih komentatora na srpskim portalima je samo lepi san i umreće sa njima a neće ništa dobro učiniti za Srbe. Čak šta više, sve dok se krećete u tim sferama sanjanja, vi štetite srpskom narodu. Nikakva Rusija ni Kina ne mogu promeniti situaciju u srbiji, jer obe te države imaju teških i NEREŠIVIH problema sa Zapadom, a realnost je da u Srbiji Rusija i kina nisu prisutne više od beznačajnog, ne odlučuju i niko ih ništa ne pita. U Srbiji je zasela Amerika i njene strukture i ako održimo našeg kvilsinga, izdajnika, idiota, prevaranta i lopurdu Vučića na vlasti, a on je Srbin, možda čak nešto malo i dobrog ostvarimo. A to malo je i jedino moguće u ovakvoj situaciji. Ako srušimo Vučića i na vlast nam dovedu nekog Hrvata ili još većeg prevaranta Srbina, čak ni od te male nade nema ništa. Vi kao da ne živite u današnjem svetu porobljene Srbije. Imate iluziju slobode i sve je tu, samo da ispružite ruku i dohvatite. Pa dohvatite i dajte svim Srbima malo vaše sreće ali ne i iluzija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *