VUČIĆ: Prethodna vlast učinila zločin prema Srbiji; Nisu priznavali probleme, pa ih nisu ni rešavali

VUČIĆ: Prethodna vlast učinila zločin prema Srbiji; Nisu priznavali probleme, pa ih nisu ni rešavali

24 oktobra 2014

vucic6_620x0Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, naše devizne rezerve gotovo 11 milijardi, a da istovremeno imamo pad inflacije, te da nezaposlenost takođe opada.

Svuda u sveti hvale mere koje preduzimamo i cilju fiskalne konsolidacije, dodao je premijer, ističući da je ponosan na činjenicu da se od naroda ništa ne krije u tom smislu.

Obraćajući se poslanicima na početku rasprave o rebalansu i drugim pratećim zakonima Vučić je rekao da ne želi da beži ni od čega, te da smatra „da zaslužujemo dobru ocenu i od građana, kao što je takva ocena dobijena od svih važnih ljudi u svetu“.

„Po prvi put se događa nešto ovako da govorimo u kakvoj situaciji se naša država nalazi i kako da iz nje izađemo“, rekao je Vučić i dodao da rešenja treba tražiti u radu i da treba budemo marljiviji i bolji od drugih.

MERE ZBOG BOLjE BUDUĆNOSTI

Vučić je istakao da su mere fiskalne konsolidacije preduzete su zarad bolje budućnosti u naredne dve godine, a da nismo to učinili mi bismo do bankrostva stigli krajem 2016. ili početkom 2017. godine.

Obrazlažući vladin Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, premijer je citirao pisca i pesnika Duška Radovića koji je govorio: Dok nismo priznavali da imamo probleme, nismo morali ni da ih rešavamo“.

Prethodna vlast učinila je zločin prema Srbiji, ocenio je Vučić pokazujući tabelu učešća rashoda plata i penzija u budžetu Srbije u proteklim godinama.

„Povećanjem plata i penzija od 2009. do 2012. sticalo se patrijsko poverenje. Ova kriva ne raste 2014. kada smo mi dobili izbore, jer mi se ponasamo odgovorno prema svom narodu“, rekao je Vučić i podsetio da je u kampanju ušao s predlogom reformi za koje je rekao da će biti bolne, a da će narod o tome da li smo uspeli moći da ceni za dve godine.

„Davili smo se i kuvali u velikom kazanu, bili smo Rim čiji car je tvrdio da ga nije zapalio i brod čiji ga je kapetan potopio…“, naveo je premijer, i kazao da je sve to moralo da bude prekinuto zbog Srbije i njene budućnosti, te da je moralo da se prekine s laganjem naroda.

U tom poslu, kako je rekao, nije bilo ni meda ni mleka, već mnogo rada i žrtvi, borbe s MMF-om, Svetskom bankom i Fiskalnim savetom, a sve sa jednim ciljem – da se smanji fiskalni deficit, nastao zbog neodgovornih odluka iz 2008 i 2009. godine.

„Sve smo radili na način da to zaustavimo, a da pre svega oni koji su najsiromašniji ne budu pogođeni. I ono najvažnije što smo uradili bilo je suočavanje sa Srbijom, sa nama, kakvi smo postali kada su nas ubeđivali da nam je baš dobro i da će nešto s neba da nam padne“, naveo je premijer, prekidan aplauzima tokom izlaganja.

Vučić je rekao i da je tokom celog tog proseca vlada menjala sebe i da se neće libiti da to čini i ubuduće, te podsetio da predloženim merama 61 odsto penzionera ni na koji način neće biti oštećeno, kao ni 50 odsto radnika u javnom sektoru, što su, primetio je, podaci koji se namerno prećutkuju.

NEMA KOD MENE LEVO ILI DESNO

Govoreći o porezu, Vučić je istakao da “kod njega nema levo ili desno, svako je isti, a da će onaj ko je potkradao državu odgovarati“.

“Oni koji nisu plaćali porez, porez će da plate“, izjavio je danas premijer Srbije.

Vučić je rekao da je naplatio sve što je mogao tajkunima, napominjući da je kompanija Farmakom „političko čedo jedne stranke, koje je postalo monstrum“.

Prema njegovim rečima, Farmakom je dužan 400 miliona evra prema bankama, a ne znamo da li je on vlasnik Politike ili neko drugi.

Što se plata tiče i tvrdnji da smanjenjima pogađamo nastručnije, lekare, univerzitetske profesore, sada smo im oduzeli manje nego juče, dodao je Vučić.

“Mi ovo preduzimamo zato što nam je Srbija važnija od političkih partija i ne mora SNS da bude vladajuća posle izbora, ali Srbija će biti zdravija, modernija, uspešnija i prosperitetnija zemlja. To je zadatak i ono na šta sam se zakleo ovde u Skupštini“, rekao je Vučić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miloš says:

    Ali zato si ti tu već 3 godine i većinu problema si riješio u korist neprijatelja !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *