Вучић присуствовао вежби српских и америчких падобранаца

Vučić prisustvovao vežbi srpskih i američkih padobranaca

17 novembra 2017

Padobranci srpske i američke vojske, njih 120, održali su danas zajedničku vežbu na aerodromu Lisičiji jarake, a predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao je da je vežba dvostruko značajna – i zbog zajedničke obuke i zbog stvaranja partnerstava, saradnje i prijateljstava “tamo gde nismo mogli uvek da se pohvalimo u prošlosti”.

„Ponosan sam na srpske vojnike koji su pokazali da sa padobranima T11 iz aviona Herkules c130 mogu da skaču. To kažem, zato što mi nemamo padobrane sa kupolama i skačemo sa takozvanim krilo padobranima i ovde je mnogo veća brzina pri sletanju. Videli ste da su to tvrdi doskoci, ali naši momci pokazali su odličnu pripremljenost”, rekao je predsednik nakon vežbe.

Vucicć je izrazio zadovoljstvo vežbom, koja je, kako je rekao, bila veoma složena, komplikovana, u kojoj su srpski i američki vojnici zajedno pokazali kako i u složenim meteo uslovima mogu na veoma uspešan način da postignu dobre rezultate.

„Mislim da ona ima dvostuki značaj- zajednička obuka, zajednička iskustva, učenje, upoznavanja jednih sa drugima, a drugo je stvaranje partnerstava, saradnje i prijateljstava tamo gde nismo mogli uvek da se pohvalimo u prošlosti. Mislim da su oba cilja u potpunosti ispunjena, ja sam zahvalan ambasadi SAD, ali i Evropskoj komandi oružanih snaga SAD i Nacionalnoj gardi Ohaja, sa kojima imamo dobru saradnju”, rekao je Vučić.

Predsednik je istako da veruje da će takva vrsta partnerstava i saradnje postojati i ubuduće, pri čemu će Srbija, naglašava, „uvek ljubomorno čuvati“ svoju vojnu neutralnost.

„Veoma sam zahvalan svim mladićima koji su učestvovali, kako srpskim, tako i američkim i veoma sam zadovoljan rezultatima vežbe. Kao što sam juče govorio u jednoj školi, ne dobijate samo novu veštinu, već, kroz ovakve susrete stičete i prijatelje, što je od značaja ne samo za ove vojnike, već i za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Ambasador SAD Kajl Skat, koji je takođe prisustvovao vežbi, istakao je da su takve vežbe veoma važne za interoperabilnost snaga, ali i da je još važniji simbol – „vaši vojnici i naši vojnic“, srpski i američki padobranci, rame uz rame, da se izgrade novi odnosi i da se pripreme za zajedničke izazove budućnosti.

„To je, mislim, današnja poruka. Naši su bili veoma impresionirani mogućnostima srpskih padobranaca i mislim da je ova vežba bila veoma uspešna i nadamo se da ćemo je ponoviti u budućnosti“, rekao je Skat.

Iz dva aviona “Herkules c130” 86. Avijacijskog puka SAD, iskočilo je 120 padobranaca, 60 srpskih i 60 američkih, sa oko 300 metara visine.

Padobranci su iznad aerodroma Lisičji jarak iskočili iz dva naleta aviona padobranom sa kupolom T11.

Danas je realizovan zajednički desant padobranaca Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD.

U periodu od 13. do 17. novembra srpski padobranci sa američkim kolegama realizovali su obuku koja je obuhvatala pripreme na zemlji u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu kao i skokove koji su izvedeni i danas.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *