VUČIĆ: Prvo nam treba program, pa onda nova vlada

VUČIĆ: Prvo nam treba program, pa onda nova vlada

26 marta 2014

ALEKSANDAR_VUCIC 1232Zvanični razgovori o formiranju buduće vlade još nisu počeli, a lider SNS Aleksandar Vučić kaže da piše program oko koga će se okupiti budući tim u Nemanjinoj 11.

Iako razgovora o sastavu vlade zvanično još nema, iz SNS su se mogle čuti najave da će ona biti formirana do 1. maja, a i predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da očekuje da Srbija dobije novu vladu do tada, jer je očekuju važni poslovi.

„Trenutno pišem program rada buduće vlade Srbije i to je prioritet“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kada bi trebalo očekivati početak razgovora o novoj vladi, a istovremeno time objašnjava zašto još nisu počele konsultacije o njenom formiranju.

O konstituisanju vlade govorio je i potpredsednik SNS Igor Mirović, koji je rekao da će zvanični pregovori o njenom formiranju započeti odmah nakon konstituisanja Skupštine Srbije i osnivanja poslaničkih klubova.

Mirović veruje da će to trajati veoma kratko i da će Srbija do kraja aprila imati novog mandatara Aleksandra Vučića i novi personalni sastav vlade sa programom za naredne četiri godine.

Osim pitanja kada će početi razgovori o vladi i kada će ona biti formirana, nepoznanica je i da li će i ko, osim koalicije okupljene oko SNS, biti deo vladajuće koalicije.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović rekao je da će predložiti Vučiću i Predsedništvu stranke da formiraju vladu bez SPS.

Reagujući na izjavu poslaničkog kandidata SPS i predsednika opštine Surdulica Novice Tončeva, da SPS ne treba da uđe u vladu s obzirom da je čekaju teske i nepopularne odluke, Stefanović je rekao da je time razočaran, jer je SNS u postizbornom periodu bila korektna i njeni članovi nisu davali izjave o tome ko treba, a ko ne, da uđe u vladu.

„Ovo je već treći ili četvrti komentar iz SPS na ovu temu i zato ću predsedniku i Predsedništvu stranke predložiti da SNS formira vladu bez socijalista. Pošto su zaintesovani da nam drže lekcije, neka idu u opoziciju“, izjavio je Stefanović.

Socijalisti su, tacnije, njihov lider Ivica Dačić, izjavili da su spremni da uđu u vladu, ako ih SNS pozove, što je pre nekoliko dana potvrdio i potpredsednik SPS Dušan Bajatović, a danas i zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović.

Obradović je kazao da socijalisti nisu zacrtali koliko bi ministarstava najmanje morali da dobiju da bi postali deo većine, te da bi bilo nepristojno da razmišljaju o resorima, s obzirom na broj glasova birača koji je osvojila SNS.

„O kadrovskim rešenjima možemo govoriti tek kada započnemo zvanične razgovore o postizbornoj koaliciji“, rekao je Obradović za Novosti i dodao da svako ko se bavi politikom mora uvek biti spreman i za opoziciju.

Socijalisti će, ipak, potvrdila je danas i potpredsednica Slavica Đukić Dejanović, prihvatiti poziv za razgovor o programu vlade ukoliko ga bude bilo.

„SNS i Aleksandar Vučić će odlučiti da li SPS i građani kojih ima oko 500.000, a koji su nam dali poverenje, zapravo treba da daju svoj doprinos kroz učešće u vlasti. Raspoloženja na našoj strani ima“, rekla je Đukić Dejanović i dodala da nikakvih razgovora sa SNS još nije bilo.

Upitana da prokomentariše izjavu Stefanovića, ona je rekla da svako ima pravo na svoj stav i da kada organi jedne partije, posebno ozbiljne kakve su SNS i SPS, zauzmu određene stavove, to predstavlja smernice za ponašanje.

Kada je reč o konkretnim kadrovskim rešenjima, beogradski mediji saznaju i da su sigurne pozicije u novoj vladi Lazaru Krstiću, Nikoli Selakoviću i Rasimu Ljajiću, koji bi, prema saznanjima Tanjuga, trebalo da u novoj vladi bude minstar rada.

U SNS su, kako pišu mediji, zadovoljni i kako je Udovičić vodio Ministarstvo sporta i omladine, pa se očekuje da je i njemu sigurna pozicija u tom resoru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *