Vučić putuje u Brisel i traži datum bez odlaganja

Vučić putuje u Brisel i traži datum bez odlaganja

20 juna 2013

VucicPrvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić odlučio je da se pridruži radnoj večeri koju u Briselu večeras organizuje visoka predstavnica Ketrin Ešton, kako bi preneo jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru – saznaju „Novosti“.

Prema prvobitnom planu, u sedištu EU trebalo je da se sastanu premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, ali je Vučić u poslednjem trenutku prelomio da pojača stranu Beograda.Kako saznajemo, razlog za to su različiti stavovi unutar srpskog državnog vrha, povodom predstojeće odluke Evropskog saveta koja se očekuje na Vidovdan.

Naime, Vučić tvrdo insistira da se iz Brisela precizno i bez odlaganja odredi oktobar kao mesec u kome će otpočeti pregovori, dok premijer Dačić, navodno, nešto pomirljivije gleda i na eventualnu odluku o odlaganju početka pregovora za decembar ili za januar sledeće godine.

U skladu sa informacijama koje dobije u Briselu, zvaničnici Srbije će, kako nam je rečeno, povlačiti i naredne poteze.

Predstavnici Beograda i Prištine, kako je ranije najavljeno, razgovaraće večeras o primeni Briselskog sporazuma i o preostalim elementima koji nisu dogovoreni na nivou tehničkih grupa.

Posle tog susreta, Ešton će zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i o unutrašnjim reformama u Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *