VUČIĆ: Radimo punom parom, ali nikoga nećemo moliti za članstvo u EU

VUČIĆ: Radimo punom parom, ali nikoga nećemo moliti za članstvo u EU

23 oktobra 2014

vucic6_620x0Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija radi punom parom i čini sve što može u procesu evropskih integracija, ali nikoga neće da moli za članstvo u EU, i dodao da će naša država uraditi svoj deo posla, a na članicama EU je da odluče kada je dovoljno spremna.

Mi ćemo svoje mesto da zaradimo i zaslužimo, rekao je Vučić posle razgovora sa evropskim komesarom Štefanom Fileom i potpredsednikom Evropske komisije Jirki Katainenom.

Zahvalio bih gostima na podršci koju su davali Srbiji na njenom evropskom putu, rekao je Vučić i poručio da im je preneo da je za Srbiju veoma važna politička stabilnost.

Govorili smo o ekonomskim reformima i mi nećemo prolaziti kroz teške reforme zato što je neko u vladi bahat ili osion, već zato što želimo da izlečimo Srbiju, i uveren sam da u tom poslu imamo podršku EU. Niko ne želi još jednu zemlju sa slabom ekonomijom, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da Srbija čini sve da region ostane stabilan i da neretko zbog toga ne odgovara ni na kakve provokacije, ne zato što je slaba, već zato što se ponaša odgovorno.

Upitan kako komentariše izjave albanskih i kosovskih zvaničnika da Srbija treba da prizna Kosovo i da sa Prištinom potpiše mirovni sporazum, Vučić je rekao da „nije primetio da postoji bilo kakav rat ili nešto slično“.

Ne želim da komentarišem takve izjave, rekao je Vučić i dodao da ne želi da stiče jeftine političke poene, već da je njegov posao da vodi zemlju.

Vučić je kazao i da je Srbija uhapsila napadače na pekare Albanaca i Goranaca u Vojvodini, a da neki drugi ne mogu da osude ni isticanje zastave velike Albanije.

Katainen je rekao da je Srbija preduzela neophodne ekonomske mere kako bi pokazala investitorima da je sposobna da dovede svoje finansije u red.

On je istakao da svaka zemlja mora da pokaže da je u stanju da kontroliše svoje javne finansije ako želi da privuče strane investitore.

File je naglasio da se medijima u Srbiji obraća poslednji put kao evrpski komesar za proširenje, napominjući da je Srbija zemlja koja napreduje ka članstvu u EU i da se više ne postavlja pitanje da li će, nego kada ona biti članica Unije.

Na pitanje kako komentariše izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da Srbija i Kosovo treba da potpišu mirovni sporazum, File je rekao da EU traži nastavak normalizacije odnosa Srbije i Kosova, a ne priznanje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milorad says:

    tražit ćete vi sve što ni sanjat nemožemo samo mi nije jasno kako Srpske vlasti to nevide ,a videle su na utaskmici protiv arnauta šta je bilo I šta se desilo Srbija kažnjene, koji crni 3_0 kad uzešte 3 boda nedate gledanje utakmica, ma vi mislim E U ste bog,bar vi mislite al bože čuvaj se brzo bi mogao pasti na zemlju kao i onaj tvoj svetac(avio što se nevidi) žao mi je Srbije gdje hrli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *