VUČIĆ: Rasvetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

VUČIĆ: Rasvetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

28 decembra 2013

Aleksandar-Vucic-Serbian-leaderPrvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su rešeni svi predmeti spornih privatizacija, da je u u više predmeta podignuta optužnica, u četiri tužioci treba da donesu konačnu odluku, a u tri – Šinvoz, Žitoprodukt i Srbolek, još se neki detalji ispituju.

„Šteta u spornim privatizacijama iznosi 7,7 milijardi dinara, privedeno je 76 lica, a na osnovu od juče podignutih optužnica biće uhapšeno još 56 lica za 64 krivična dela“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije sazvanoj povodom okončanja istrage 24 sporne privatizacije.

On je dodao i da su privedena tri bivša ministra, direktor Agencijskog fonda… Ukupna šteta je oko 7, 76 milijardi dinara, odnosno oko 68 miliona evra.

U slučaju predmeta pisanje i uticaji na medije istraga je još uvek u toku.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas da do kraja godine očekuje prve prvostepene presude povodom svih pokrenutih procesa za sporne privatizacije.

On je precizirao da je u 11 slučajeva pokrenuta istraga protiv 93 osumnjičenih, te da su među njima tri bivša ministra, direktor Akcijskog fonda i više direktora.

„Istraga je završena protiv 66 lica, a protiv 63 podignute su optužnice. Visina pričinjene štete veća je od 80 miliona evra a očekujem da ćemo tokom veštačenja doći do iznosa od preko sto miliona evra“, rekao Radisavljević.

Istrage su pokrenute zbog malverazcija u 11 preduzeća – Sartid, Jugoremedija, Mobtel, Luka Beograd, Tehnohemija, Azotara, Srbolek, Šinvoz, Zastava elektro, Nubainvest, rekao je Radisavljević.

Tužilaštvo je zaključilo da u četiri predmeta nema osnova za pokretanje postupka a to su prodaja Telekoma, davanje koncesija za izgradnju auto puta Horgoš Požega, prodaja Trudbenik gradnje i davanje zemljišta za izgradnju u bloku 63 preduzeću Delta real, rekao je Radisavljević u Vladi Srbije.

On je istakao da je policija u petak podnela dve krivične prijave povodom privatizacije dva preduzeća, jednu povodom Veterinarskog zavoda, a jedna povodom ATP Vojvodina.

On je najavio da će o njima biti doneta tužilačka odluka do Nove godine.

Tužilaštvo je dobilo i tri izveštaja o prodaji akcija C Martketa, Večernjih novosti i Nacinalne štedionice i ti slučajevi će biti istraženi, napomenuo je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da su u pomenutim istragama proveravane privatizacije, a proveravaju se takođe i sa aspekta njihovog poslovanja.

U tom kontekstu je rekao da je moguće da bude i proširenja istrage, ili nekih drugačijih odluka u predmetima u kojima nisu poretnuti postuci za privatizaciju.

Reč je o slučajevima privatizacije čiju reviziju i izveštaj o tome je u junu 2011. godine zatražila Evropska komisija, nakon što je nekoliko velikih evropskih firmi zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava.

Pljačkom i korupcijom u okviru ovih privatizacija, karakterističnim za trazicionu Srbiju i druga tranziciona društva, bavila se uz velike teškoće i otpore nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

VUČIĆ: ČETIRI PRIJAVE ZA „SARTID“, NE I PROTIV VLAHOVIĆA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, među predmetima spornih privatizacija za koje je završen predistražni postupak, i predmet „Sartida“, u okviru kojeg je policija podnela krivičnu prtijavu protiv četiri osobe, uključujući Nemanju Kolesara.

U vezu sa tom privatizacijom dovođen je i bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović, ali, prema Vučićevim rečima, protiv njega nema dokaza, tako da protiv njega nije podneta krivična prijava.

Među osobama protiv kojih je podneta krivična prijava je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića.

Vučih je rekao i da su prijave podnete protiv Gorana Kljajevića, Branislava Ignjatovića i Dušana Marčićeva

„Nema Aleksandra Vlahovića, ako je neko hteo to da pita – nema nikakvih dokaza (i) ne možete da gonite nekoga za to što se čuli ili što su novine napisale“, rekao je on.

Prvi potpredsednik vlade je dodao i da Vlahovića „niko nije štitio“ a da ne zna „ni ko bi ga štitio“.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević precizirao je da se u ovom trenutku u tom predmetu sprovode i tri istrage.

„Sartid“ je prodat za 23 milina evra „Ju-es stilu“, dok su dugovi koji su procenjivani na 1,7 milijardi dolara preneti na državu.

U vreme privatizacije Sartida“, Kljajević je bio predsednik Tgovinskog suda, Ignjatović je obavljao dužnost stečanoj upravnika „Sartida“ dok je Marčićev bio sudija Trgovinskog suda.

VUČIĆ: BIĆE REŠEN SLUČAJ ĆURUVIJA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biti rešeno i da će biti donete pravnosnažne presude.

„Za mene je najvažniji slučaj ubistva Slavka Ćuruvije i ja ne mogu ništa više da vam kažem. Ali vi znate da sam obećao pre godinu i dva meseca da će taj slučaj biti rešen i on će biti rešen i biće donete pravnošnažne presude“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je naveo da tuzizlaštvo ima dokaze u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije sve do 30 sekundi pred ubistvo, ali ne i za izvršioca dela.

„Tužilac ne može da podiže optužnicu bez dokaza. Imali smo sve do 30 sekundi pred ubistvo, ali ne znamo ko je povukao obarač“, rekao je Vučić.

On je poručio da će lično snositi odgovornost ukoliko taj slučaj ne bude rasvetljen do kraja.

„Imate moju glavu na tacni ako ne dobijete rešenje tog slučaja, jer je nekima mnogo draže da padnem ja nego Miljko (Radisavljević, tuzizlac za oragnizovani kriminal). Opozicija će u tom slučaju imati moju ostavku, a ako rešimo slučaj građani Srbije će imati izvanrednu vest da smo jedan strašan zločin uspeli da rešimo…“ izjavio je Vučić i dodao:

„Ali ja ne mislim da se tek tako povučem, bez volje građana na izborima“…

VUČIĆ: NE MOGU DA KAŽžEM DA BEKO, DINKIĆ, ĐURIĆ NISU ODGOVORNI

Prvi potpredsenik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da kaže da ne postoji odgovornost Milana Beka, Dragana Đurića i Mlađana Dinkića u slucajevima spornih privatizacija.Upitan konkretno da li može da kaže da nema odgovornosti Milana Beka, Dragana Đurića, Mlađana Dinkića, Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića, Vučić jer rekao: „Ne mogu ni za jedno od pomenutih imena da kažem da nema odgovornosti“, dodavši da su protiv nekih lica već podignute krivične prijave, što će se, kako je naveo, čuti u narednim danima, a za neke će tužilaštvo doneti odluku u narednom periodu.“Ali nijedno ime ne mogu da isključim. Protiv jednog lica je već podignuta optuznica, a za ostala lica ne mogu da garantujem da neće biti“, rekao je Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *