ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПУТИНОМ – РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОРУЧИО: „Србија има подршку Русије! Битно је да са Лукашенком и са мном…“

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PUTINOM – RUSKI PREDSEDNIK PORUČIO: „Srbija ima podršku Rusije! Bitno je da sa Lukašenkom i sa mnom…“

28 marta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin upravo su završili telefonski razgovor koji je trajao skoro sat vremena. Putin je tokom razgovora poručio Vučiću da će Rusija braniti Srbiju svim sredstvima, jer je Srbija njen najvažniji partner u celoj Evropi.

U razgovoru koji je trajao mnogo duže nego što je predviđeno, predsednik Putin je poručio Vučiću da Rusija na dnevnom nivou pomno prati šta se dešava u Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Putin je takođe poručio u razgovoru za Vučićem da Srbija može da računa na rusku pomoć u svakom mogućem obliku, jer je Srbija najvažniji partner Rusije, ne samo na Balkanu, već i u čitavoj Evropi.

On je rekao da za Moskvu kad je reč o KiM važi samo Rezolucija 1244 UN i da su za nju drugi dokumenti ništavni.

Predsednik Srbije istakao je da je sa ruskim liderom imao “dug i sadržajan razgovor“.

– Ako smem da kažem, a mnogo puta sam se susretao sa njim, danas sam u njegovim rečima osetio verovatno najviši stepen podrške, kao i u reakcijama, pošto ga dobro poznajem – rekao je Vučić i dodao da je Putina pitao “šta je njegov savet“.

Predsednik Putin je predsedniku Vučiću naglasio da „ko napadne Srbiju, napao je Rusiju“.

Evo o čemu su razgovarala dvojica državnika

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić telefonom je informisao predsednika Ruske Federacije Vladimira Putinom, o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.

Predsednik Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Ruska federacija snažno osuđuje nasilje nad srpskim narodom

Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

– Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika- rekao je predsednik Putin.

Predsednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u delo rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Rusija će podržati borbu Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Predsednik Putin je naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

– Nemam više šta da krijem, suviše sam u politici, predsednik sam Srbije, i mogu da govorim najotvorenije, da završim o razgovoru sa Putinom, dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu, kao i sa predsednikom Lukašenkom.

Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem, ističe se u saopštenju.

Predsednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 posto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje.

Vučić i Putin dogovorili da budu u stalnom kontaktu

Predsednik Vučić iskoristio je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.

Predsednik Aleksandar Vučić iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Predsednik Vučić je saopštio predsedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Ha, ha. Rusija "pomno prati sta se desava", ali nista povodom toga ne cini. Putin je blefer, barem u svom odnosu prema Srbiji.

 2. E.Lirsch says:

  I sto su "caskali"...

 3. M says:

  Ono što su međusobno izrazgovarali,su vjerovatno strane obavještajne službe tehnički ulovili-izprisluškivali,i znaju što su izdogovarali!Što daje dodatnu dinamiku događajima!

 4. goran says:

  Danas sam caskao sa Trampom, ali ne mogu da ulazim u detalje.

 5. Velika Metla says:

  Ovi navodni "teroristi"s fantomkama su srbski policajci,koji tobože otimaju Đurića! Ova cela predstava je napravljena za raznorazne malverzacije! Služiće za ko zna kakve planove,od podmetanja "ZSO" Srbima,pa do toga da ovo "hapšenje"bude razlog eventualnog sukoba sa naci-čemerikom,jer sukob samo sa šipcima dovodi do njihovog fizičkog nestanka!

  • goran says:

   Eto glupih Srba u novoj epizodi sopstvenog nestanka. Glupost je beskrajna i neizleciva.

 6. ralence says:

  Afrička poslovica glasi: Kad se dva Slona tuku za prevlast samo trava strada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *