Vučić: Referendum, ali i jedinstvo

Vučić: Referendum, ali i jedinstvo

25 aprila 2013

aleksandar-vucicAleksandar Vučić poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.

„U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtev i odgovore na ovaj uslov, referendum će biti za 15 dana“, poručio je Vučić i dodao „Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako treba, preispitaće se narodna volja, ali sa jednim ciljem i uz jedan uslov – to je da izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će na kraju biti uz odgovor većine“.

On je više puta istakao da raspisivanje referenduma više ne zavisi od vlasti, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija posle referenduma biti ujedinjena. To znači, naveo je Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu da posle referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji.

„To nije pitanja skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo šta hoćemo. Imaćemo čist stav Vlade, većinsku podršku u Skupštini“, rekao je Vučić i ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku.

Prvi potpredsednik Vlade je na konferenciji za novinare istakao da je u prošlosti Srbija plaćala cijenu nejedinstvu životima desetinama hiljada svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.

„Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguć, tešku da teža ne može biti“, rekao je Vučić i dodao da se sada „vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma“.

Kampanju je ocenio razumljivom iz ugla kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne nesitinitosti i laži.

„Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba da rade na jedinstvu naroda, one rade na tome da podele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu“, rekao je Vučić.

On je kasnije i direktno spomenuo SPC odgovarajući na pitanje novinara, kada je rekao da je bio razočaran saopštenjem Sinoda i odbacio sve primedbe na tačku 14 briselskog sporazuma.

„Nijedna strana više neće dobiti maksimalistički plan, bilo ko koji to tvrdi ne govori istinu. Mi snage za ratničke vojne podvige u ovom trneutku nemamo, nismo u situaciji da se silimo, niti je moguće, niti je realno. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da ima mnogih koji se lupajući u bubanj kandiduju za to mesto“, rekao je Vučić dodavši da su „spremni za to samo ako ne pada kiša, ako je bubanj na Terazijama i ako tuđa deca idu da prolivaju krv“.

Vučić je naveo i da je sporazum rezultat toga što je ovo „možda prva generacija političara, koja se odvažila da menja sliku o Srbiji kao o lošim momcima“.

„Mi smo vodili računa o interesima našeg naroda, o garancijama za bezbednost, Srbija nije ukidala ne znam kakve institucije. Postoje rešenja koja nisu sjajna, ali postoje rešenja koja su svakako bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nije ključ ovde u razumevanju sporazuma, već u činjenici da je Srbija prvi put posle devedesetih izašla sa formiranim stavom, da prvi put govori o budućnosti, a ne istoriji i da prvi put međunarodna zajednica govori kao da nam nešto duguje. To je istorijski preokret“, rekao je Vučić.

Na pitanje koliko će mogući referendum usporiti implementaciju sporazuma, on je rekao da na kraju misli da će rešavanje situacije moći samo da ubrza implementaciju. „Ovako kako je krenulo, vidi se da će biti muka i muka. Ako treba da se obračunavamo, da ucenjujemo, ne pada nam na pamet, to je naš narod…“, rekao je Vučić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. jeremija says:

    Državni vrh Srbije dozvoliće referendum ako rezultate referenduma priznaju svi.Normalno.Ako se većina izjasni protiv takozvanog briselskog sporazuma - pada vlada ali sporazum ostaje.Nije mi jasno u koju svrhu se onda organizuje referendum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *