VUČIĆ: „Ružiću, izađi iz vlade“

VUČIĆ: „Ružiću, izađi iz vlade“

15 januara 2014

Branko RužićSlučaj hapšenja vlasnika „Zekstre” i predsednika Fudbalskog kluba Partizan Dragana Đurića izazvao je juče ozbiljne političke razmirice između članova Vlade Srbije Aleksandra Vučića i Branka Ružića. Na izjavu ministra Ružića povodom privođenja predsednika FK Partizan Dragana Đurića da smatra da je nevin, Vučić je burno reagovao. On je ocenio Ružićevu izjavu kao skandaloznu i nefer i poručio mu: – Ako ti se ne sviđa šta radi država, nemoj da sediš u vladi.

Vučić je dodao da je razočaran Ružićevim reagovanjem.

„Nemam problema da sam kriv i kada pada kiša i kada bilo kome nešto padne na pamet. Nemam problema da sam kriv Ružiću kada se njegovi drugovi bave kriminalnim radnjama, ili bar tako misle nadležni državni organi. Ni kada to rade moji drugovi ili bilo ko drugi, ali imam problem ako vi svaki put kada država radi svoj posao stajete na stranu onih drugih. Sa tim imam problem i to mogu da rade neki drugi, ali ne mogu da razumem ako to rade predstavnici države“, kazao je Vučić.

On je upitao: – Šta hoćete? Da me ostavite samog na poljani. Taj koji hapsi narko-dilere je Vučić, taj koji hapsi tajkune je Vučić. Udrite svi po njemu, mi nemamo veze sa tim.

„Pokušali su to da okrenu ne neku sportsku priču, a ovde nije reč o fudbalskim klubovima. Sit sam tih prevarantskih trikova. Sit sam toga da tajkuni svaki put imaju podršku od nekih koji u javnosti kažu da podržavaju ono što radimo, a tajkunima govore da su na njihovoj strani i da ludi Vučić vodi rat protiv njih“, rekao je prvi potpredsednik i poručio da to više neće da trpi.

„Uostalom, imam ponudu za Ružića: vratite nam Veterinarski zavod u stanje u kojem je bio pre privatizacije „, zaključio je Vučić.

Branko Ružić je inače u izjavi za „Naše novine” rekao da pravosudni organi moraju u miru da rade svoj posao u skladu sa objektivnim merilima. „Na drugoj strani, kao prijatelj gospodina Đurića, uveren sam u njegovu nevinost ili makar u zakonitost u poslovanju. Svakako, neka nadležni organi nezavisno rade svoj posao i nemam manir da se u to mešam”, kazao je Ružić.

Komentar Branka Ružića na Vučićevo reagovanje do zaključenja ovog izdanja nismo uspeli da dobijemo.

Portparol suda Dušica Ristić rekla je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak Đuriću odredio pritvor do 30 dana.

„Istovremeno je doneo odluku da će Đurić biti pušten da se brani sa slobode ukoliko položi sudu jemstvo od dva miliona evra u dinarskoj protivvrednosti i dostavi dokaz o tome“, precizirala je Ristićeva.

To znači da će Đurić biti u Okružnom zatvoru u Beogradu dok njegova odbrana, to jest rodbina i prijatelji ne skupe dovoljno novca ili ne upišu hipoteku na nepokretnosti u vrednosti od dva miliona evra.

Đurićeve firme– majstori za gubitke

Većina firmi koje je u postupku privatizacije kupio Dragan Đurić beleži gubitke. O neplaćenim porezima, zaradama i doprinosima radnicima – da se i ne govori. Veterinarski zavod Zemun, „Nolit”, „Optika”, „Savremena”, „Šumadija”, najveća su preduzeća čiji je vlasnik u proteklih desetak godina postao predsednik Zekstre”.

Najpre je „Zekstra” kupila Veterinarski zavod Zemun. Veliku i uspešnu firmu za proizvodnju stočne hrane i lekova konzorcijum „Zekstra-Bankom” platio je 9,1 milion evra. Vrhovni sud je u dva navrata osporavao ovu privatizaciju, ali Agencija za privatizaciju je 2005. godine konačno i treći put Veterinarski zavod dodelila Đuriću.

Potom je 2008. godine Veterinarski zavod u konzorcijumu sa konsalting kućom „Beta ITH PBB”, kupio beogradsku „Optiku” za 7,5 miliona evra. Kako je tada Đurić najavio, bio je spreman da investira više od pet miliona evra u ovu firmu sa prodajnim objektima širom Beograda i u nekim gradovima u unutrašnjosti.

Kupio je i „Nolit”, izdavačkog giganta bivše Jugoslavije, a osim u Srbiji, Đurić je posao širio i u Republici Srpskoj. Tako je u Banjaluci 2008. godine sa Miroslavom Miškovićem, vlasnikom „Delte”, kupio Robnu kuću „Boska”, a mediji su pisali o njegovim dobrim odnosima i sa Miloradom Dodikom. „Zekstra” je nastavila da raste i postala zastupnik velikih svetskih modnih brendova za Srbiju, poput „Dizela”, „Maks mare” i „Maks i ko”.

Reklo bi se veoma uspešna privatizaciona priča, ali se ubrzo pokazalo da nije baš tako. Veterinarski zavod Zemun jedna je od 24 sporne privatizacije čije preispitivanje traži Evropska unija. Veterinarski zavod Zemun, prema poslednjim izveštajima Agencije za privredne registre koji se odnose na 2012. godinu, ima gubitak od 556.966.000 dinara, dok je 2011. godine imao dobitak od 9.735.000 dinara. Podaci za 2013. godinu biće poznati za koji mesec.

Što se tiče „Nolita”, u objektima koji imaju najbolje lokacije sada su butici „Zekstre”, a 2012. godinu je završio sa minusom od 13.579.000 dinara. Radnici „Optike” su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, a na kraju 2012. minus ove firme iznosio je 85.695.000 dinara.

„Zekstra grupa” je prošlu godinu završila sa 577.849.000 dinara gubitka i pre nekoliko meseci pojavila se na spisku najvećih poreskih dužnika u Srbiji sa 183 miliona dinara duga državi.

Iz Saveta za borbu protiv korupcije godinama su upozoravali na nepravilnosti u toku privatizacije Veterinarskog zavoda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *