ВУЧИЋ СА ЕРДОГАНОМ: До краја године 1,3 милијарде евра размена са Турском

VUČIĆ SA ERDOGANOM: Do kraja godine 1,3 milijarde evra razmena sa Turskom

7 maja 2018

U prva tri meseca ove godine trgovinska razmena Srbije i Turske povećana je 31,4 procenta, a do kraja godine razmena između dve zemlje dostiće cifru od 1,3 milijardi evra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ankari.

Vučiće je rekao i da se izgradnjom i rekonstrukcijom regionalnih puteva kod Tutina, Sjenice i Novog Pazara obezbeđuje „veliki zalog za buducnost čitave te oblasti“.

Kaže da će se raditi na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Duga Poljana-Sjenica, Novi Pazar-Tutin u dužini od 22 kilometara kao i da će se raditi između Sjenice i Tutina takozvani brzi put.

„Trgovinska razmena od milijardu biće drastično i dramatično prevaziđena već u 2018. jer u prva tri meseca imamo rast naše trgovinske razmene od 31,4 posto tako da očekujemo da već ove godine dostignemo brojku od milijardu i 300 miliona evra“, kaže Vučić.

Vučić se zahvalio Erdoganu što su turski investitori došli u manje sredine nakon posete turskog predsednika Srbiji i tamo otvorili preduzeća.

„Posle posete predsednika Erdogana došli su turski inevstitori u ta mala mesta. Danas u Srbiji imaju život i dobru i prostojnu budućnost“, poručio je predsednik.

Kaže da će izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo biti od ogromnog značaja i za Srbe pravoslavce i za Bošnjake muslimane.

Izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će, kaže, dovesti do povećanja stočnog fonda u Srbiji.

„I u svim drugim oblastima imamo značajan napredak“, naglasio je Vučić i naveo da bi po informacijama koje je čuo, uskoro mogla biti kompletirana izgradnja Kanapa, kao i Turskog toka koji je važan i za Srbiju, jer od nekoga mora da dobija gas.

„Nadam se da ćete uskoro završiti i izgradnju turskog toka, jer mi nemamo gas i do sada nismo imali rešenja ako dođe do prekida gasa iz Ukrajine“, rekao je Vučić obraćajući se turskom predsedniku Erdoganu.Pretnje? Ništa novo, radim svoj posao…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da poslednje pretnje koje su mu upućene preko jednog sajta nisu ništa novo, jer se sa tim suočava svaki dan.

Smešno mu je, navodi, jer da su takve pretnje upućene nekom drugom „skočila“ bi sva udruženja i političke stranke.

„Sa tim se suočavam svaki dan, za jedne sam izdajnik, za druge sam zločinac. Samo mislim da sam normalan i da vodim normalnu, ozbiljnu i odgovornu politiku, ali to nije ništa novo“, rekao je Vučić povodom teksta „Postoji li za Vučića drugo rešenje osim metka“ koji je objavljen na portalu „KM Novine“.

Dodaje da se radi o sajtu iz centralne Srbije, i IP adresi verovatno iz okoline Čačka.

„Ne vidim da je to nešto naročito novo, sad bi trebalo da plačem kao neki što plaču kad im neko kaže da su loše kašljali“, rekao je Vučić novinarima upitan o pretnjama koje su mu upućene.

Vidi, kaže, da su se neki tobož zabrinuli što je nedavno bio bez obezbeđenja, pa im sad krivo što obezbeđenje nije bilo sa njim.

„Ja sam potpisao, ne može niko da me natera da vodim obezbeđenje ako to ja neću. Želeo sam da budem sa sinom i ćerkom i sa njima sam proveo dva dana i to je to, to je moja želja, preuzeo sam rizik na sebe i nemoj da kukaju tobož za mnom, pošto znam da mi ništa dobro nikada nisu želeli“, kaže Vučić.

Poručuje im da oni rade svoj posao, a da je njegov posao da radi dobre stvari za Srbiju i za njene građane.

„I to ću nastaviti da činim“, dodao je predsednik Srbije.

Naravno da je važno šta Turska misli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Turska najveća sila i najveća zemlja na Balkanu, što ne ostavlja dilemu po pitanju uticaja i težine stavova te zemlje.

„Da li je važno šta Turska misli? Naravno da je važno“, rekao je Vučić, a te reči su propraćene aplauzom turskih ministara koji su prisustvoivali zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Srbija kao relativno mala zemlja odlično razume šta je to što i Turska, i Rusija, i SAD i EU i Kina misle, objasnio je Vučić, ali je podvukao da je Turska upravo u regionu:
„Turska je tu, tu je na Balkanu i to je za našu zemlju veoma važno“, istakao je.

Pitajući se kako je moguće da neko ne vidi kakav uticaj Turska ima na druge zemlje, Vučić je podsetio da je kod nas sve prisutnija u ekonomskom smislu, te ukazao i na širi kontekst njenog uticaja kod nas i u regionu:

„Za nas je veoma važno da imamo dobre, partnerske odnose sa Turskom i da se sačuva mir i stabilnost“, zaključio je predsednik Vučić.

Vučić o „vrtoglavom usponu“ saradnje sa Turskom

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti za podizanje ekonomske saradnje na najviši mogući nivo.

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za „vrtoglavi uspon“ saradnje dve zemlje.

Vučić je nakon sastanka u Ankari kazao da je posebno zahvalan što je turski predsednik, uprkos stranačkim obavezama, izdvojio dva dana da dočeka srpsku delegaciju i pokazao time da mu je Turska iznad stranačkih interesa, da je pravi državnik.

Ukazao je da je Turska „najveća sila“ na Balkanu, što, smatra, treba da je jasan odgoivor onima koji se pitaju koliki je uticaj Turske, i u pitanjima koja su od značaja za našu zemlju.

On je zahvalio Erdoganu na veličanstvenom dočeku „kojim je ukazao počast svim građanima Srbije“.

„Mislim da su ljudi u Srbiji mogli da budu oduševljeni i vide poseban respekt na koji je naša zemlja naišla u Ankari. Oni to umeju da cene i sledeći put kad budete dolazili, potrudićemo se da vas dočekamo na još višem nivou, a jednako i punog srca kao prvi put kad ste dolazili“, rekao je Vučić obraćajući se Erdoganu.

Kad je reč o, kako je rekao, unutrašnjim stvarima Turske“, Vučić je ponovio da Srbija nije krila podršku turskom predsedniku i demokratskom poretku, koji je bio napadnut u vreme puča u toj zemlji.

„I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice UN, u tom slučaju Turske“, napomenuo je predsednik Srbije.

Kako je rekao, danas je delegacija Srbije videla posledice tog napada i nije verovala kako je izgledalo kada neko izvede avijaciju zbog napada na legalne vlasti.

Srpska delegacija je i položila venac za poginule a Vučić je poručio da će Srbija uvek umeti da štiti pravo nacija na sopstveno opredeljenje i izbor vlada i sopstvenu budućnost u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Vučić je rekao da nas sve više stvari vezuje za Tursku u kojoj, naglašava, prepoznajemo iskrenog partnera i prijatelja.

„Nastavićemo ozbiljnu saradnju na svim poljima, ne samo u oblasti privrede, nego i u oblasti društva, sporta, kulture“, kaže Vučić.

Navodi i da je među prisutnima u sali prepoznao legende i turske i srpske koškarke i zahvalio im što su došli.

„Hvala što vam je stalo do dobrih odnosa Srbije i Turske“, rekao je Vučić navodeći da će Srbija biti dobar domaćin za četiri ekipe iz Turske u kojima ima i Srba, te da ih najviše u Fenerbahčeu – Kalenić, Gudurić i Željko Obradović.

Poželeo im je da se u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće, navodeći da je u Srbiji najviše turskih turista čiji će broj, kako očekuje, biti uvećan u 2018.

„Želimo da vidimo još više turskih turista u Srbiji, znam da su srpski turisti dobrodošli u Tursku“, naveo je Vučić i ponovo zahvalio predsedniku Erdoganu na veličanstvenom prijemu delegacije Srbije.

Poručio je da Srbija u Truskoj ima prijatelja, kao i Turska u Srbiji.

„Hvala predsedniku Erdoganu što ulaže u mir i stabilnost na Balkanu, čekamo vas u Srbiji, nadam se uskoro“, kaže Vučić.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je danas popodne poseban svečani doček predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsedničke palate u Ankari.

Turska konjica sa srpskom zastavom na čelu predvodila je kolonu kojom je predsednik Srbije došao ispred Predsedničke palate.

Erdogan je predsednika Srbije dočekao uz počasni bataljon grade, intoniranje himne dve zemlje i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su dva lidera zajednički obavili smotru.

Predsednik Vučić pozdravio ih je na turskom sa „Merhaba askeri“.

Ovo je u neku ruku ponovni doček za srpskog predsednika.

Erdogan je juče, na samom početku dvodnevne poset šefa srpske države Turskoj, ukazao Vučiću posebnu čast time što ga je lično dočekao na aerodromu u Istanbulu.

Naime, predsednik Turske obično ne dočekuje svoje goste na aerodromu, već to čine predstavnici vlade, pa je tim gestom Vučiću i Srbiji ukazao ogromnu čast.

U Ankari potpisano više sporazuma o saradnji Srbije i Turske

U prisustvu predsednika Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, danas je u Ankari potpisano više sporazuma.

Ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je Protokol u oblasti naučne saradnje između Kriminalistočko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske.

Protokol se zaključuje kako bi se uspostavila saradnja između Kriminalističko policijske akademije Republike Srbije i Nacionalne policijske akademije Republike Turske u oblasti nauke i obrazovanja, zasnovana na dugoročnim uzajamnim interesima sa ciljem da se unaprede i prošire postojeće obrazovne, naučne, istraživačke i poslovne aktivnosti obe institucije.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić potpisao je Memorandum o razumevanju za saradnju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turske u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa. Tokom prethodnog bilateralnog susreta predsednika Vučića i Erdgana potpisano je Pismo o namerama, kao i inicijalni dokument za jačanej saradnje Turske i Srbije u oblasti energetike.

U nastavku saradnje ministri energetike Berat Albajrak i Antić su razmatrali mogućnosti za unapređenje odnosa i definisali kao prioritet saradnju u oblasti snabdevanja gasom, korišćenje obnovljenih izbora energije i unapređenja energetske efikasnosti.

Tom prlikom su dogovorili potpisiavnje Memoranduma o razumevanju koji definiše niz konkretnih zajedničkih aktivnosti i način koordinacije dalje saradnje pre svega na realizaciji projekata gasnog povezivanja uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje klučno gasno čvorište za potrebe jugoistočne Evrope.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je Sporazum između Vlade i RS i Turske o saradnji u oblasti veterinarstva.

Ovim sporazumom uređuju se pitanja od značaja za saradnju u olasti veterinarstva, kao što su promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, razmena sertifikata za potrebe uvoza i prevoza proizvoda životinjskog porekla, stvara se osnov za uspostavljanje poslovnih veza predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije dve, povećanje obima razmene poljoprivredno.prehrambenih proizvoda i stvaraju uslovi za povećanje našeg izvoza.

Takođe potpisan je i Memorandum o razumevanju u vlasti životne sredine. Cilj je ulaganje zajedničkog napora u cilju promovisanja i postizanja razvojnih ciljeva dogovorenih na međunarodnom nivou, smanjenje zagađenja i obezbeđivanje održivosti životne sredine uz uravnotežen pristup zaštiti i korišćenju ekosistema.

Strane će sarađivati kroz razmenu znanja, iskustava, najboljih praksi i tehnologija, a zasnovano na načelu ravnopravnosti, koristi i reciprociteta.

Takođe je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobarćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala Memorandum o saradnji i razjmevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.

Prvog dana posete ona je, u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i Memorandum o sardnji sa turskom građevinskom kompanijom „Tasjapi“ koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Memorandum o razuevanju u vezi sa saradnjom u aktivnostima vezanim za istraživanje i razvoj informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Vučić odao počast Ataturku pa se sastao sa Kahramanom

Drugog dana zvanične posete Turskoj, na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac i odao počast osnivačku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku.

Predsednik Vučić se u Mauzoleju prvog turskog predsednika, u Anitkabiru, upisao u Knjigu utisaka istakavši da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom.

„Odajući počast velikanu turske istorije Kemal-Paši Ataturku, izražavam snažno uverenje da će se odnosi Srbije i Turske razvijati u korist obeju zemalja i naroda. Na mestu gde se sećamo prošlosti, ističem da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, jer su oni od značaja za našu budućnost.

Nadam se da moja poseta Ankari i nastavak odlične saradnje sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom znače korak vise u tom pravcu“.

Mauzolej Ataturku je izgrađen u periodu od od 1944. do 1953. godine po projektu Emina Onata i njegovog saradnika Ahmeta Orhana Arde.

Nakon smrti, Mustafa Ataturk je privremeno bio sahranjen u Etnografskom muzeju u Ankari. Izgradnjom ovog objekta uz veliku državnu ceremoniju prebačeno je telo prvog predsednika Republike Turske.

U Mauzoleju se nalazi i brojni predmeti koji podsećaju na lik i delo velikog turskog vođe, kao i njegov značaj po turski narod.

Potom se Vučić sastao sa predsednikom Narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom i istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i da se nada da će biti još bolji jer, kako je rekao, u svim sferama života postoji prostor za napredak.

Predsednik parlamenta Kahraman je visokog gosta iz Srbije dočekao ispred turskog parlamenta.

On je, u pozdravnom govoru, istakao važnost saradnje sa Srbijom i izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa.

Predsednik Vučić zahvalio je na gostoprimstvu i turskom narodu i poslanicima poželeo berićetnu budućnost.

„Što se tiče zasluga za naše zbližavanje one su sve na predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. On je najzaslužniji i njegova vizionarska politika strateške orijentacije stvaranja prijatelja i pravljenje mostova na Balkanu, a ne rušenja“, naglasio je Vučić.

„Naši odnosi jesu sve bolji i nadamo se i očekujemo da budu još bolji, a u svim sferama društvenog života mislimo da ima prostora za napredak. Mnogo toga sam naučio od vas kada ste bili u Beogardu i uveren sam da pored strpljenja i trpeljivosti koje moramo svi da okazujemo, moramo da budemo još brži i istrajniji u izgradnji naših odnosa, kao i bržem povezivanju u svim oblastima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je zahvalan naročito predsedniku Erdoganu i predsedniku parlamenta, što su i pored veoma važnih, možda i ključnih izvora za vas, nije odlagao posete, i posvetio se daljem produbljivanju prijateljskih odnosa sa Srbijom.

„Kada se ti izbori završe nadamo se da ćemo moći ponovo da vas ugostimo u Srbiji. Ali ćemo mi dragi Ismail kod nas nešto da unapredimo. Prošli put smo sa četom čekali predsednika Erdogana, a sada ćemo i mi da napravimo bataljon i konjicu da mozemo i mi tako svečano da dočekamo turskog predsednika. To će sve biti spremno za pet meseci“, najavio je Vučić.

Nakon sastanka Vučić je položio cveće u znak sećanja na stradale tokom neuspelog puča 2016. godine u pratnji predsednika turskog parlamenta Ismail Kahramana.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zlatko says:

    Bljak. Braća blizanci obukla ista odela, stavili iste kravate, pa čak obojica imaju i značke na reveru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *