ВУЧИЋ: „Сада ми крећемо у напад на КОРОНАВИРУС! Користићемо ХЛОРОКИН за излечење!“

VUČIĆ: „Sada mi krećemo u napad na KORONAVIRUS! Koristićemo HLOROKIN za izlečenje!“

23 marta 2020

PREDSEDNIK Vučići izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare da je preminula još jedna žena, da imamo treću žrtvu virusa krona i našoj zemlji.

Pre nešto više od sat vremena preminula još jedna osoba stara 60 godina u bolnici Dragiša Mišović. Kako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku.

– Broj obolelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se delimično uspešno uz nadzor i ključu ulogu lekara da pandemijsku krivu usporimo, ali nismo suštinski napali virus – rekao je Vučić i dodao da su danas imali razgovor sa kineskim prijateljima.Kako kaže, razgovarali su o tri stvari.

– Jedna kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, durgo su dodatne mere koje moramo da preduzmemo, i treća su ekonomske mere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza – rekao je Vučić.

– Promenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana.

Dodao je da ćemo u međuvrremenu dobiti i nove testove i prihvatićemo kineski model.

– Mnoge zemlje su se trkale kako da najbolje odigraju politički. Ovo je jako teško i imaćemo mnogo problema u tehničkom smislu, ali borićemo se duplo snažnije nego do sada – izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je kao kada imate gangrenu na nozi, i vi je odsecate, ali ona raste na drugoj strani, i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu.

– Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i deo skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav – rekao je Vučić.

Dodao je da je za to potrebno potpuno poštovanje pravila, i dodao da su Kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat.

– Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugo. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora – istakao je predsednik.

Vučić je govorio i o hlorokinu, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19.

– Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još – rekao je on.

Kako kaže, vojska će za jedan dan postaviti 3.000 kreveta na Sajmu.

– Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, Dragiši Mišoviću, VMA i Zemusnka bolnica – objasnio je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o terapijskim protokolima.

– Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom – objasnio je predsednik i dodao da je neophodna striktna izolacija svakog obolelog.

Kako kaže, to ćemo morati da postignemo, i dodaje da je bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda.

– Moramo da budemo još agresivniji, da krenemo u ofanzivu i da pokažemo da možemo da budemo jači i da napadnemo virus – rekao je on.

Predsednik je izjavio i da će početi da se proizvodi „hlorokin“ i u Srbiji.

– Pri svemu tome imaćemo podršku i u nabavci testova i svemu ostalon što nam je neophodno – rekao je Vučić, i dodao da je dobra vest što su nam Kinezi dali značajnu količinu respiratora.

Kako kaže, borba je u celom svetu za respiratore. Prema njegovim rečima, danas ih je jako teško naći na tržištu a oni dodaje spašavaju živote.

– Uspećemo da u roku od 10 dana da imamo gotovo tri puta više nego što smo imali pre krize, i bićemo u prvih 20 zemalja na svetu po broju respiratora proporcijalno stanovništvu – rekao je Vučić.

On je istakao da ne želi da bira ko će da bude na respiratoru, i dodaje da bez pomoći Kineza ne bi ovo mogli da urade.

– Što se tiče materijala, sledeće nedelje ćemo imati 20 miliona maski, ali proizvodimo ih i u Srbiji. Takođe je počela i proizvodnja kvasca u Senti. Sve smo uradili da država može normalno da funkcionioše – rekao je Vučić i dodao da je od presudnog značaja da lekari izdrže.

Kako kaže, ti ljudi rade po 18, 19 sati i rizikuju svoj život u svakom trenutku, boreći se za pacijente i zemlju u celini.

– Nikada nećemo moći dovoljno da im se zahvalimo – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, o daljim merama će se odlučivati kada se primeni ovaj drugačiji pristup i nakon što vidi situacija po napadu na virus koji su isplanirali.

– Samo od nas sada zavisi. Ako ne budemo disciplinovani nikada neće biti kraj. Bukvalno zavisi samo od nas – rekao je Vučić.

POMOĆ RS I ZEMLJAMA U REGIONU

Vučić je dodao da je razgovarao sa Miloradom Dodikom i rekao da je RS zvanično tražila pomoć Srbije i kako kaže, sve što budemo mogli i u lekovima, opremi, zaštitnim materijalima će pomoći. Takođe, kako kaže, dobili su poziv i iz Federacije, i dodaje da će pomoći koliko to bude moguće.

– Tražili su izvoz pšenice i kukuruza, i niko u BiH bez obzira gde živi neće biti gladan, već će dobiti robu iz Srbije. Isto se odnosi i na Crnu Goru, kao i Severnu Makedoniju – rekao je Vučić.

Predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas posle podne sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona. Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i članovi oba krizna štaba – za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka, kao i za otklanjanje posledica po privredu, na čijem čelu je predsednik. Grupa kineskih stručnjaka u subotu je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa virusom korona.

AKO BUDE POTREBE IZOLOVAĆEMO BEOGRAD

Vučić je objasnio da postoji mogućnost da se izoluje Beograd i deset opština koje predstavljaju žarište.

– Kineski prijatelji su zadovoljni našim merama i sve od sada mere donosićemo u dogovoru sa njima – rekao je Vučić.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Otac Jefrem Arizonski (Joanis Moraitis) umro je 8.12.2019. godine. Jefrem (91) predvideo je svoju smrt. Zatim da u vreme njegove smrti Aton će biti pred raskolom, a dva meseca kasnije počeće rat kakav svet još nije video! Da li je to ovaj rat protiv covida-19 i protiv onih koji su ga poslali svetu? U prvim borbenim redovima su lekari i medicinske sestre, zatim virusolozi i slične struke, a vlada, sve ostale državne službe i sami gradjani su pomoćnici veći ili manji u njihovoj borbi.

  2. Videoje says:

    Opet ON! "Zato što je pametan!" Pročitajte molim vas ovo, da vidite samo koliko je taj lek opasan i kolika je ON budala! https://edition.cnn.com/2020/03/23/africa/chloroquine-trump-nigeria-intl/index.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *