ВУЧИЋ САОПШТИО: Док сам ја на власти, Србија неће признати Косово!

VUČIĆ SAOPŠTIO: Dok sam ja na vlasti, Srbija neće priznati Kosovo!

11 juna 2020

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i „u dobroj nadi“, ali međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

„Mi smo spremni da pregovaramo, ali…nema bele zastave“, poručio je Vučić.Prema njegovim rečima, dijalog je dobrodošao ako je – dijalog, u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis.

„Verujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga“, pojasnio je Vučić, prenosi Tanjug.

Rojters, s tim u vezi, podseća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere, ovog meseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podseća da Srbija pre ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom.

Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadnom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije – prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, EU – svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

„Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dve. Kako bi mogli reći ‘živeo Hongkong i živeo Tajvan’, i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić sebe, kako prenosi Rojters, opisuje kao „evrorealistu“, dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

„Pored toga što delimo zajedničke vrednosti, 67 odsto naše trgovinske razmene ostvarujemo sa EU“, podsetio je on.

KOMENTARI3 komentara

  1. Cp6a says:

    Vučić alias Samoštoneizda. Svi pazimo i strepimo da se to nikad ne desi. Katastrofa mu je politika što moramo da strepimo, ali daj šta daš. Bolje je nego što mnogi koji bi rado da izdaju. Nikad ovde nismo bili milovani.

  2. uddu says:

    Ili će da izgubi vlast 21.juna ili laže !

  3. Zorana says:

    Predao Kosovo i zavrsio posao DOS-a i sad kaze necu ga predati. Koliko ovaj necovek nema obraza. Svi ga mrze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *