ВУЧИЋ САОПШТИО: Србија купује злато!

VUČIĆ SAOPŠTIO: Srbija kupuje zlato!

21 maja 2019

SRBIJA će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja 2019. povećati na 30, a potom, u narednih godinu do godinu i po, na čak 50 tona!

Kako „Novosti“ saznaju, ova dinamika praktično je utvrđena posle sastanka u ponedeljak u Beogradu predsednika Aleksandra Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Prema našim informacijama, šef države je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga ukoliko se to uklapa u našu strategiju povećanja deviznih rezervi.Odmah posle sastanka, kako prenose naši izvori, Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i doslovce im dao zadatak:

– Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna!

Prema trenutnim podacima Narodne banke Srbije, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi evra. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrednih 767 miliona evra. Poređenja radi, pre tačno 10 godina, devizne rezerve NBS bile su vredne 8,1 milijardu evra, od čega se u zlatu čuvalo 286 miliona evra.

Delegacija MMF danas završava posetu Srbiji. Tokom boravka u našoj zemlji misija ove međunarodne institucije potvrdila je da će Srbija ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5 odsto. Ministar finansija Siniša Mali u ponedeljak je naglasio da je veoma važno što je MMF potvrdio prognozu države kada je reč o privrednom rastu.

On je napomenuo da će značajno biti podignut životni standard građana, pošto će po prognozi MMF i Svetske banke BDP po glavi stanovnika sa 7.200 dolara u 2018. godini, 2023. biti veći za 44 odsto i iznosiće oko 10.400 dolara.

– Građani Srbije će živeti sve bolje i standard će biti sve viši – poručio je ministar Mali.

NA CENI U CELOM SVETU

LANE je, inače, na svetskom tržištu zabeležen rekordan obim kupovine zlata u poslednjih 50 godina, a taj trend nastavljen je i u prva tri meseca ove godine. Prema podacima Svetskog saveta za zlato, u prva tri meseca ove godine centralne banke su kupile 145,5 tona zlata neto, što je za 68 odsto više u odnosu na isti period lane. U poređenju sa kupovinama u prvim tromesečjima prethodnih godina, ovoliki obim kupovine nije zabeležen od 2013. godine. Rusija, koja je među pet država s najvećim rezervama zlata na svetu, protekle godine postala je vodeći svetski kupac ovog plemenitog metala, koji nikada ne gubi na vrednosti, kupivši 651,5 tona neto.

GDE ČUVAMO

OD 20,7 tona zlata u rezervama, NBS 19,7 tona, odnosno 95 odsto, čuva u svom trezoru u Srbiji, dok se ostatak rezervi zlata čuva u inostranstvu. Količina zlata koje je NBS držala u u inostranstvu smanjena je od 2001. do 2005. za gotovo 10 tona, pokazuju podaci centralne banke. Od 2005. NBS nije prodavala zlato, već je povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinom zlata iz domaće proizvodnje.

(Novosti)

KOMENTARI13 komentara

 1. Marko says:

  To bi bila dobra vest medjutim.... Zasto tu vest saopstava predsednik republike ? To je nadleznost guvernera. Ali mi imamo predsednika koji je sve i svja u odvoj drzavi ostali su marionete. Ne bi Srbioja kupovala zlato dok se "Turci ne dosete" Neko je van Srbije to naredio iz njemu znanih razloga. Sve je isuvise providno ,jadno i bedno ...

 2. rajko says:

  Lažeš, smrade, lažeš! Da u Srbiji ima nekog novca, ti bi ga ćuteći drpio za sebe i odneo u inostranstvo. Eventualno bi ga čuvao, takodje ćuteći, da za mrvicu povećaš plate i penzije i tako kupiš sebi ostanak na vlasti. Srbija sa tobom nikad ne može biti sigurna. Ne prolazi to bacanje prašine nama u oči.

 3. opet ja says:

  A minimalac 26000din, a nezaposlenih 600000, a devizne reserve umesto da se investiraju u proizvođaku privredu, pokrene cela privreda i zaposle ti nezaposleni, pa se i zaustavi odlazak u inostranstvo, stoje neiskorišćene pa se za potrebe potrošnje uzimaju krediti. Naravno da mu nije palo na pamet da ulaže u proizvodne kapacitete nego kao dovodi strane investiture kod kojih ljudi rade za gore pomenutih 26000din.

  • Kapetan says:

   Svaka čast za komentar!

 4. Za Srbiju says:

  Daćemo pare, a zlato nikada nećemo videti. Kao što Nemci ne mogu da dođu do svog zlata, kao Venecuela i svaka država koja čuva zlato u amer. i engl. bankama.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Lepo ti dole piše da se 95% zlata čuva u NBS. To o čemu govoriš je posledica vremena nakon 2.sv.rata kada su ovi iz EU smatrali da će da ih SSSR napadne i otme zlato pa su ga prebacili u USA. Srbija neće zlato ni kupiti od MMF niti će da ga prebaci u SAD ili bilo gde jer to više nije praksa danas pošto je zlato demonetarizovano, to se samo tada radilo.

 5. samostalan says:

  Ako je i tacno, onda znaci da MMF pere pare svoje preko Srbije. Kupi zlato od demona, a on ce ga cuvati i na kraju ukrasti. Stara skola drpanluka.

 6. "rtb bor" says:

  Umesto da Srbija kupuje zlato, neka ΛV utiče da njegov pulen, zadnji čelnik RTB Bor Sosa, vrati ono zlato koje je pod njegovim patronatom pokradeno iz pogona Elektrolize za vreme njegove vladavine kombinatom bakra. Pominju se čak 5.000 kilograma zlata čistoće 99,99%.A koliko novca je proćerdano investicionom gradnjom u rudarstvu i metalurgije, pri tome otpisana (900 miliona evra) i zapisana dugovanja RTB Bor od milijardu evra i niko nije kriv i nikom ništa, sve po njihovoj pravdi. Ovde treba dodati i nelegalna nabavka sirovine, opreme i šta ne još ide na dušu menadžmenta RTB Bor i Vlade. Pošteno bi bilo da ΛV prepusti pravosudnim organima da se pozabave sa ovim mahinacijama i kriminalom. Verujem u njemu, ali nisam siguran da će pokrenuti ispravljanje "ove krive Drine", on zna najbolje zašto?

 7. Cetnik says:

  Danas Srbija znaci Vucic! Sledece je da kupi brod, a posle njega ostrvce.

 8. Kapetan says:

  Da niste krali poslednjih 30 godina i da niste krali pre toga. Da niste krali kroz sve vlade i parlamente od crvenih,žutih i sada ovih naprednih...Srbija bi imala milion tona zlata i raznih plemenitih metala.

 9. Kapetan says:

  Da niste krali poslednjih 30 godina i da niste krali pre toga. Da niste krali kroz sve vlade i parlamente od crvenih,žutih i sada ovih naprednih...Srbija bi imala milion tona zlata i raznih plemenitih metala.

 10. Zoran says:

  Moderno je danas kupovati zlato, a Vucic voli da prati modu.

 11. samostalan says:

  Odakle ti pare za zlato, Vucko lopove?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *