ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ ПОСЛЕ ЦЕЛОДНЕВНОГ САСТАНКА У БЕРЛИНУ: Ништа се није десило, рекао сам им да Србија неће признати Косово и да ће бранити Републику Српску!

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI POSLE CELODNEVNOG SASTANKA U BERLINU: Ništa se nije desilo, rekao sam im da Srbija neće priznati Kosovo i da će braniti Republiku Srpsku!

30 aprila 2019

Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić po završetku samitra u Berlinu.

On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

„Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao“, rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS – i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom – te da nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za ZSO.

„Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne mislim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način“, ocenio je on.

„Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu“, rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

„Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu“, rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

„Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo“, rekao je Vučić.

KOMENTARI8 komentara

 1. miki says:

  Daj da neko skine ovog jadu od precednika da ga nase oci vise ne vide, tog Semsu

 2. Zoran says:

  Malo konkretnog: "U Berlinu objavljen nacrt deklaracije koja treba da bude usvojena na sastanku šefova država i vlada, a u kojoj Srbija i "Kosovo" pristaju da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo uključe u dijalog"

  • padre says:

   Lepo ti je rekao, da su samo razgovarali i ništa nisu deklarisali!Ašto se tiće njhovih nacrta, oni su jih stalno pravili, ali je to za sada više spisak želja!

 3. Maximus Decimus says:

  Hajde ne lazi vise majke ti:))) Merkel i Makron te nisu zvali na piknik.

 4. test01 says:

  Lazovcina !!! A sta je sa deklaracijom koju je potpisao u Berlinu. Svaki put im daje nesto kao da mu je to dedovina. Krsis Ustav RS i ponasas se kao da si faraon. Vec odavno si zasluzio robiju izdajnice i mafijasu!!!

 5. Gardista says:

  Sto je ovaj u opste i isao, da se osmehuje ili brani interese Srbije i njenog naroda. Kakva je ovo jajara, mesto da napada Albanski otpad, on se ribousto smehulji. Mozda je to taktika za duzi zivot njega ali Srbije ne.

 6. Slobodanka says:

  Kakve su izjave drugih učesnika posle samita u Berlinu? Hašim Tači izjavio je da je sastanak bio "izuzetno težak" i da je završen bez konkretnog rezultata. Novinarima u Berlinu on je rekao da je zajednički zaključak učesnika samita da zamrznuti konflikt između Beograda i Prištine treba da se prevaziđe. "Jedina opcija je dijalog. Pozicija Kosova je jasna, neće biti uslovljavanja dijaloga" ustvrdio je Tači. Sad kaže da "Neće biti uslovljavanja dijaloga", a treba se setiti da njegov premijer Haradinaj neposredno pre ovog sastanka tražio je najpre priznanje Kosova od strane Srbije da bi posle toga povukao takse 100%.

 7. Slobodanka says:

  Takodje Tači je ntokom samita izjavio da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *