ВУЧИЋ се спрема да поднесе оставку!

VUČIĆ se sprema da podnese ostavku!

14 januara 2016

vucic 34z6uPremijer Aleksandar Vučić blizu je odluke da se u Srbiji održe i vanredni parlamentarni izbori zajedno sa pokrajinskim i republičkim. Ukoliko se odluči za tu opciju, predsednik Vlade bi već krajem februara mogao da podnese ostavku u Nemanjinoj 11 i tako izazove novu političku „trku“ – saznaju „Novosti“.

Prema sadašnjim kalkulacijama, optimalan datum za održavanje pokrajinskih, lokalnih ali i eventualnih republičkih izbora je 24. april. U tom slučaju, parlamentarni izbori bi morali da se raspišu najranije 24. februara, a najkasnije 10. marta pošto kampanja po zakonu mora da traje u rasponu od 45 do 60 dana.

Vučić se juče sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, a već je za nedelju zakazao sednicu Glavnog odbora SNS na kojoj će od rukovodstva zatražiti da ga ovlaste da u narednom periodu može da odluči o izborima čak i pre stranačke skupštine koja je zakazana za 13. februar.

– Još ne znam da li će biti razgovora o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, ali će svakako biti reči o lokalnim i pokrajinskim koji su bitni, jer se održavaju na čitavoj teritoriji Srbije – izjavio je potpredsednik SNS Nebojša Stefanović.

Posle sednice GO, prema našim informacijama, lider naprednjaka obaviće krug konsultacija sa najbližim saradnicima i koalicionim partnerima. Tek nakon toga obelodaniće odluku.

Ako se, zbog nepodnošljive političke atmosfere i kreiranja brojnih medijskih afera, odluči za izlazak na birališta, premijer će tada, zajedno sa Ištvanom Pastorom, predsednikom pokrajinskog parlamenta, usaglasiti zajednički datum za glasanje i u Vojvodini (izbori u pokrajini po zakonskim rokovima moraju da se održe od 22. aprila do 22. maja). Tom dogovoru pridružiće se i predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković koja određuje datum za lokalne izbora.

Izborni politički dogovor mogao bi, kako nam prenose naši izvori, da podrazumeva i da se vanredno glasa i za skupštinu Grada Beograda. U tom slučaju, odbornici vladajuće koalicije u prestonici kolektivno bi podneli ostavku čime bi se ostvarili uslovi i za izlazak na birališta u glavnom gradu.

Ipak, kako nas uveravaju naši sagovornici, Vučić će sve argumente za i protiv izbora staviti na tas, a prevagu će da odnesu državni razlozi.

Ivica Dačić (SPS): BOLJI REDOVNI

SPS se zalaže za izbore u redovnom terminu. Zato bi bilo najbolje da se ove godine održe samo lokalni i pokrajinski. Vlada postiže istorijske rezultate za državu i nema potrebe da to prekidamo kampanjom.

Vojislav Šešelj (SRS): IZOSTAO USPEH

MESECIMA se zalažem da se republički izbori održe zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim. Iako se režim hvali da postiže velike uspehe, njih niko ni u jednom segmentu nije uspeo da oseti.

Bojan Pajtić (DS): RAZLOG SUKOB

TUŽNA je i besperspektivna zemlja koju vodi čovek koji se poziva na zvižduk na utakmici kao razlog za vanredne izbore. Jedini motiv su drastičan pad rejtinga SNS i unutrašnji sukobi između njegove i Nikolićeve struje.

Sanda Rašković Ivić (DSS): NUŽNE PROMENE

NEOPHODNO je da se što pre održe i vanredni parlamentarni izbori jer su Srbiji potrebne promene. I Aleksandru Vučiću su neophodni republički izbori jer SNS nema ljude u Vojvodini i na lokalu.

Čedomir Jovanović (LDP): NEMA SNAGE

OČIGLEDNO je da je Vlada doživela maksimum otvaranjem poglavlja sa EU i da ona nema sposobnost da dalje nastavi da vodi politiku dovoljno uverljivu da reši nagomilane ekonomske i društvene probleme u zemlji.

PAJTIĆ OKUPLJA NA BOGOJAVLJENJE

Šef demokrata Bojan Pajtić lično će pozvati sve lidere proevropskih stranaka izvan vlasti na sastanak 19. januara, kako bi se dogovorili o nastupu na izborima. Lider demokrata od budućih partnera zahtevaće i da potpišu da neće sarađivati sa naprednjacima nakon izbora. Pozivu se odazvala Nova stranka i Preokret Janka Veselinovića, a LDP i LSV odlučiće o učešću na skupu kada zvanično dobiju poziv. Iz SDS su uzvratili kontrapozivom da se Pajtić priključi njihovom savezu.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. teletabis says:

    Koji crni humor ovaj naslov.

  2. rodoljub zaharijevic says:

    da li je humor ili nije za mene nije vazno,crn ili ne takodje,nije mi jasno zasto mi uvek izmisljamo toplu vodu i rupu na saksiji,kada su to ljudi odavno izmislili,moze AV dati ostavku i nista se ne menja,na osnovu izbora od pre dve godine predsednik republike ponovo daje mandat onome ko je osvojio najvise glasova,moze ponovo da da mandat AV,to se desava i desavalo se u demokratskim zemljama na zapadu,zasto troskovi i izbori ne znam,ponasamo se ko pijani amerikanci,na taj nacin se najlakse resava rekonstrukcija vlade,ali srbija cudo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *