ВУЧИЋ: Смета ми кад се СПЦ меша у политику и то лоше ради

VUČIĆ: Smeta mi kad se SPC meša u politiku i to loše radi

8 novembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u Helsinkiju da ga pogađa „loše mešanje“ Srpske pravoslavne crkve u politiku.

On je, povodom saopštenja Sabora SPC da ni po koju cenu ne sme da se dovede u pitanje pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohi, rekao da suverenitet čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu.„Šta nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gde su nam vojska, narod i koju teritoriju kontrolišemo? Kako da to čuvamo_“, upitao je Vučić i dodao da su za njega ljudi najvažniji. Kako je naveo, puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju.

„To je značenje tih reči. Plašim se da je to neodgovorno. Neću da se kockam, a da čuvam naš narod naravno da hoću, ali time što ćete se truditi da jasno ne želite bilo kakav kompromis plašim se da nećemo imati oko čega da pravimo kompromise, jer nas je neodgovorna politika dovela u ovu situaciju“, rekao je Vučić za televiziju Pink iz Helsinkija.

Sabor SPC ocenio je sinoć da Kosovo i Metohija „nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi“ i dodao da „ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji“.

U saopštenju nakon vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora SPC se navodi da bi „bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti“.

KOMENTARI10 komentara

 1. Rale says:

  To što tebi smeta što je SPC protiv tvoje izdaje Kosmeta i Srbije nama je jasno.Uzeo si pare i obećao gazdama izdaju,ali si zaboravio da će narod i SPC zadnji da se smeju.

 2. Lazar says:

  Reci lepo da tebi smeta bilo čije mišljenje koje ugrožava zadatke koje si primio od svojih zapadnih poslodavaca. Tebi ne smeta što znaš, da svi mi jasno vidimo da igraš u šiptarskom timu. I kao i svaki satanista, sa uživanjem nasrćeš na Crkvu i guraš Bogu prst u oko...

 3. Zoran says:

  Mozd abih ja i napisoa nesto, al me brisu. P aizvolte uzivakjte sad sa vasim Vucicem.

 4. Lekar says:

  E tek ti kao političar što loše radiš,ni samom sebi nisi dobar. Podnesi ostavku i leči se.

 5. Hruscov says:

  Smeta ti SPC, daj otkaz i vrati oteto narodu i sibaj iz zemlje

  • uf says:

   ... na robiju.

 6. Mi says:

  Ma ajte presedniče, smeta vam što se crkva "meša u politiku". Hoće li biti da je to politika? Meni baš i ne deluje . Znate li koliko je stara institucija, koja se vama "meša"? A koliko ste stari vi, pa koliko je stara vaša vladavina sa ukusom izdaje i predaje? Pa gde ste sve umešani??? Presednička funkcija je pre protokolarne prirode,no u všem slučaju je alfa i omega. Očekujem da pomerite iz crkvenog kalendara Božić i Uskrs, toliko ste sebi dali za pravo. O carinskim prelazima i sličnim "tričarijama" neću ni da govorim....Možete vi da zapevate po Helsinkiju kao što već radite, pa brukate pre svega državu i narod, a o všoj ličnosti da ne govorim... Bilo bi bolje da osmotrite kako to drugi rade, ridaju li oni'na vašem ramenu, nad "nepravdom" koju im čini narod i crkva?

 7. Jovo Veselinovic says:

  e moj crni vucicu ostali su ti samo popovi u srbiji i kosovu sve drugo je otislo pod pritiskom vlade u beogradu ni vojske ni srba ni srbije sve nestalo i oteto

 8. Ivan Grozni says:

  Ovum svi smetaju koji misle svojom glavom. Smetas i t Crkvi pa mora da te trpi. Za sve si znao pre nego sto si se kandidovao za predsednika drzave jer si bio deo vlasti i opozicije celo vreme. Sad izigravas "spasioce" po cenu da bude kako nasi dusmani hoce jer radis za njih. Uvodis kolonijalni sistem u centralnu Srbiju a KiM polako otudjujes sistemom kuvanja zabe. Fuj

 9. Nebeska Srbija says:

  Pa naravno da mu smeta,on nije pravoslavne vere,i to nije floskula,stvarno nije pravoslavac,tako da nista ne cudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *