ВУЧИЋ СМИРУЈЕ НАРОД ЗБОГ ПРЕСУДЕ МЛАДИЋУ! По Сребреници плакати подршке Младићу (ВИДЕО)

VUČIĆ SMIRUJE NAROD ZBOG PRESUDE MLADIĆU! Po Srebrenici plakati podrške Mladiću (VIDEO)

22 novembra 2017

Haški tribunal osudio je Ratka Mladića na doživotnu kaznu, što je izazvalo reakcije u našoj zemlji, kao i u regionu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnemo da gledamo u budućnost i razmišljamo kako će nam živeti deca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

Kad je reč o presudi Mladiću, predsednik Srbvije je ponovio da Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

Vučić je rekao da su svi očekivali presudu kakvu je izurekao Haški tribunal, ali i da zna koliko su emocije uzavrele, i dodao:

„Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gde i kako će nam živeti deca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas“, rekao je predsednik države.

Dodao je da je uveren da srpsko društvo ima snage da ide napred.

Na pitanje o izostanku pravde za srpske žrtve, rekao je da to što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve treba da ide na sramotu onima koji su tako odlučili, ali i da to ne sme da umanji, niti time smemo da pravdamo zločine koje su neki počinili u ime Srba.

„Za sve što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve, a za to postoje živi svedoci, to na sramotu onima koji su takvu pravdu delili, ali to ne sme da umanji niti time treba da pravdamo zločine koje su neki počinili sa srpskim imenom i prezimenom. Zato treba da budemo odgovorni prema budućnosti i da ne spuštamo glavu ni pred kim i da idemo pravo budućnost“, poručio je predsednik.

A svi koji hoće u prošlost, srećan im put, poručio je odgovarajući na pitanje o tome da mnogi koji su činili zločine prema Srbima nisu osuđeni.

Mi smo, kako je naveo, u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, a „plašim se da drugi to nisu, ali u tome nije naša slabost, već snaga“.

Dodao je i da ne očekujemo da će „naša suza naći roditelje u međunarodnoj zajednici…“

„Nemojte ni da je tražimo ni da očekujemo. Ali ne treba ni da kukamo i plačemo, već da radimo i izgradimo društvo kojim ćemo da se ponosimo i u kojem niko neće da se oseća ugroženim“, rekao je Vučić i dodao da treba da svi zajedno da se trudimo da ostvarimo ekonosmki napredak te da jedni drugima verujemo, a da nam se ratne strahote više nikad ne dogode.

BRNABIĆ: PRESUDA NIJE IZNENAĐENJE, GLEDATI U BUDUĆNOST

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bismo konačno imali stabilnu državu.

„Treba da gledamo u budućnost.. kako bi smo koančno imali stabilnu državu“, rekla je Brnabić, prenosi Rojters.

Predsednica Vlade boravi u poseti Norveškoj.

PALMA: VELIKA SRAMOTA

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković kazao je povodom presudu Ratku Mladiću da je to „velika sramota“.

„Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto. To znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv. Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije“ izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma.

ŠAROVIĆ: PRESUDA MLADIĆU UZBURKAĆE STRASTI I POLARIZOVATI BiH

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i visoki funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je rekao da je razočaran današnjom presudom Haškog tribunala bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora i da očekuje da će to „uzburkati strasti“ u BIH.

„Razočaran sam, jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprineti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH“, rekao je Šarović.

Po njegovim rečima, posle iziricanja prvostepene presude Mladiću, „svi unutar BiH“ će se svrstati na dve strane: jednu u Republici Srpskoj, gđe će većinski izneti negativan stav o presudi Tribunala, i „ostatku BiH“ gde će je „komentarisati na drugi način“.

LJAJIĆ: OČEKIVANA PRESUDA MLADIĆU

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da presuda Ratku Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.

Ljajić je podsetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima spominjao kao deo udruženog zločinačkog poduhvata.

„Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra“, kazao je Ljajić.

Dodao je da se „nažalost svih ovih godina mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost“.

„Sve dok imamo ostrašćenu i u navijačke tabore podeljenu javnost, neće biti ozbiljnijeg suočavanja sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina“, ocenio je Ljajić.

Istakao je da je „bez obzira na što će u ovom trenutku nacionalne tenzije u regionu verovatno biti povećane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ za sve države i narode regiona, i moramo učiniti sve da sprečimo novi talas etničkih netrpeljivosti“.

OBRADOVIĆ: NE PRIZNAJEM TRIBUNAL, MLADIĆ HEROJ

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Haškog tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživatnu kaznu vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji, kako kaže, on ne priznaje jer je antisrpski.

„Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju“, rekao je Obradović i dodao da je tribunal produžena ruka NATO-a.

Odluke Haškog tribunala, kako je rekao, smatra skandaloznim, navodeći da umesto Mladića treba da odgovaraju sudije tog suda koji želi da od Srba koji su žrtve napravi zločince.

ŠEŠELJ: POLITIČKA PRESUDA, USMERENA PROTIV SRPSKOG NARODA…

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

„Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske“, rekao je Šešelj za Pink televiziju.

Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gde je direktna veza.

U SREBRENICI I BRATUNCU PLAKATI PODRŠKE RATKU MLADIĆU

U Srebrenici i Bratuncu danas su se pojavili plakati podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću kome Haški tribunal izriče presudu za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Članovi Udruženje „Istočna alternativa“ Republike Srpske su u ovim gradovima polepili plakate sa natpisom „Ti si naš heroj“.

U Memorijalnom centru u Potočarima izricanje presude Ratku Mladiću pratili su preživele žrtve zločina u Srebrenici.

U POTOČARIMA JAKE SNAGE OBEZBEĐENJA

Jake snage obezbeđenja raspoređene su u i Memorijalnom centru u Potočarima i oko njega, gde su članovi bošnjačkih udruženja koji su čekali presudu generalu Ratku Mladiću.

U Potočarima su novinarske ekipe, a u Memorijalnom centru je bio televizijski prenos izricanja presude Mladiću.

ŽIVKOVIĆ: PRESUDA RATKU MLADIĆU NORMALNA I OČEKIVANA

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju.

„Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga“, rekao je Živković.

On je dodao da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost.

„Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spreči zlodela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu“, rekao Živković.

KOMENTARI20 komentara

 1. Velika Metla says:

  Svaki iole normalan čovek,koji misli svojom glavom,zna da je ovo sprdište od sudišta anglosaksonsko sudište! Da,onih istih anglosaksonaca koji su milione pobili po svetu,što u rativima,što u kolonijama,da bi opljačkali resurse tih država,i nikome nisu odgovarali! I to ovaj zapadnjački polusvet naziva demokratijom i ljudskim pravima???!!! Isto tako,ostatak sveta koji mirno i ćuteći prelazi preko anglosaksonskog zla je isto toliko kriv kao i oni!

  • Mi says:

   Slažem se, prethodni komentator je rekao suštinu... General Mladić je školovan oficir, nikakav politički tribun, koji je podizao narod na rat i zločine,. Naprotiv tim su se bavili drugi, nakon rasturanja zemlje u krvi, oni danas aplaudiraju sopstvenom pravnom polusvetu iz Haga, Na žalost ovoj presudi se raduju nesretnici koji nisu shvatili da je upravo izgoreo njihov dom , i šansa da im deca imaju krov nad glavom.....

 2. tigar says:

  Mladić Heroj!

 3. General says:

  Danas ceo SRPSKI narod klice:GENERAL RATKO MLADIC NAS HEROJ!!!Da si nam ziv i zdrav GENERALE SRPSKI,GOSPOD je na tvojoj strani!

  • Momčilo says:

   Bijedni anglo-sasi pokušavaju slomiti duh srpskog naroda. To pokazuje koliko su kratkovidni, a njihove sluge ustaški trolovi, balije i šiptari mogu da nam brane da dišemo... mogu da nam ukidaju ćirilicu... mogu da lažu do besvijesti, ali što nas više lome, jači smo... prkosniji i odlučniji. General Mladić je kažnjen od dušmana jer je spasio srpski narod od većeg genocida. Kažnjen je jer nije dozvolio bosansku “Oluju” . Da parafraziram: “Što je više nepravde i laži, Ratko Mladić mi je sve draži i draži”. Neka ti Bog podari utjehu generale Mladiću, istinski heroju.

 4. vuk says:

  dragi moj predsednice svaki som zna samo ti neznas da bez proslosti jednog naroda nema ni buducnosti istog tako da te molim da se vise nesprdas sa srpskim narodom on je mnogo veci i ponosniji nego sto ces ti ikada biti

  • vuk says:

   Izvinjavam se somu na poredjenju

 5. rale says:

  Živeo generaj Republike Srbske,kome je sudila NATO komisija..

 6. Batinas says:

  Ni jedan Srbin na ovome svijetu ne priznaje tu nakazu od suda.

 7. RS300 says:

  Necu da lajem i rezim niti da bezim, ko mi Srpsku napadne glava ce mu da padne!Je’l jasnoo!!!

 8. Hruscov says:

  Sramota za Hag-Jasenovac. Ovde nije kraj, jer je svaki cestit Srbin, general Ratko! Gospodine generale, hvala za Srpsku!Uvek uzdignuta cela!

 9. raikkonen says:

  jos jedan udarac za nato-dudlazije u srbijii, samo napred!! srbi nece nikad u gejropu i nato, a vucic nek propagira amneziju i nek putuje....100 balije za jednog srbina!!! klicao je ovaj koji shiri amneziju na proshlost i gleda u buducnost!

 10. Ivan Grozni says:

  Necu komentarisati presudu ali me brine jedna stvar;Kako i dalje ziveti zajedno.Dok jedni oplakuju svoje a raduju se tudjim zrtvama, od drugih se ocekuje da zaborave svoje a da robijaju za tudje. Svi oni zeleni kovcezi u Potocarima a danas slavlje i tuga medju drugim za nekaznjeno nestalim zivotima ne vodi u neku svetliju buducnost. Nas Predsednik hoce da istorija pocne od njega. Da se nebismo secali njegovih govora. Hoce totalnu amneziju celog naroda. Pa nece da moze. Palim svecu svim zrtvama na obe strane a Hag bi; u mesto vojnika trebao da sudi politicarima koji su ovo zakuvali. Ne samo na Balkanu vec i Londonu,Washingtonu,Berlinu,Moskvi i svugde gde ih ima.

 11. DUSKO says:

  KO CE ALEKSANDRA VUCICA DA BRANI JER GA JE ZAPAD PUSTIO NIZ VODU POSLE OVE PRESUDE ! KOJI PRIPADNIK VS I POLICIJE CE DA GA BRANI NJEGA I OTADJBINU KAD MOZE OVAKO DA ZAVRSI !!! AV DA LI RAZMISLJAS O TOME !!!

 12. goran says:

  Ziveo General Ratko Mladic, castan covek koje je branio svoj narod u nametnutom ratu. Osudili su ga oni koji su taj rat zapoceli i od njega profitirali. Presuda ce imati kontra efekat od zeljenog.

 13. Darko says:

  E moj Vučicu, ti pričaš o budućnosti. Budućnost u koju nas šalješ je da nosimo breme zlikovaca koje nismo zaslužili. Svi drugi su branili svoje do gole koze, a mi, a ti? Mi smo naše heroje isporucivali na pokretnoj traci. Znaci naše zrtve smo prodali, naše generale,smo prodali. A zarad čega, zarad neke budućnosti o kojoj ništa ne znamo. Mi imamo samo sadašnjost i u njoj živimo. I u ovoj sadasnjosti nas sikaniraju kako hoće. A sto se tiče velikoga generala Ratka Mladica mogu samo reci ovaj narod ga nije zaslužio! Da je bio musliman ili zamisli Hrvat gde bi kraj bio?

 14. tigar says:

  Ljudi moji šta napadate više Srbina Vučića,kome su ustaše pobile pola familije,ja nisam glasao za njega,ali je moj presednik!Niko od ovih govnara iz Haga i Sarajeva,nepominje one vojnike iz Tuzlanske kolone koje pobiše tako sramno!Mamu li im jebem bezobraznu!Ratko je moj junak,i tačka!

 15. Kulak says:

  Beograd je glavni grad svih Srba.Hoće li večeras biti masovne demonstracije podrške našem Mladiću u Beogradu?

 16. Stevan says:

  Nadam se da će budućnost vučića i "brnabića" biti na poljima za proizvodnju krompira, sa motikama za okopavanje istog u rukama.

 17. doktrina soka says:

  Sto je vise nepravde i lazi Ratko Mladic mi je miliji i drazi! Ziveo Ratko Mladic srpski HEROJ,koji ce biti upisan u istoriji srpskih HEROJA za spas srpskog naroda.Hvala mu na poklonu,srpskom narodu,jos jedne srpske drzave REPUBLIKE SRPSKE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *