ВУЧИЋ ШОКИРАО СРПСКУ ЈАВНОСТ: Поставио питање Америци које претходни председници нису смели!

VUČIĆ ŠOKIRAO SRPSKU JAVNOST: Postavio pitanje Americi koje prethodni predsednici nisu smeli!

16 septembra 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je danas Sjedinjene Države zašto su žrtvovale najlojalnijeg saveznika kroz istoriju — Srbiju. „A mi ćemo morati da razmislimo kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja“, kaže Vučić.

Vučić je u Pranjanima, na obeležavanju 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, među kojima je najviše bilo američkih, istakao da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD i da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatelji.„Na drugačiji način ću da postavim jednačinu, koju je postavio Skot u svom govoru, kada je rekao da smo imali loše odnose za vreme Slobodana Miloševića. Nije ni lako ni Srbima u Republici Srpskoj, kada su u pitanju odnosi sa Amerikom u poslednjih 25 godina, ni Srbima Krajišnicima, ni Srbima sa KiM, niti u Srbiji. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. Zamislite, posle onakvog veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, šta smo sve uradili i kako smo uspeli da uradimo, da od Amerikanaca, velikih prijatelja, napravimo neprijatelja. Jesmo li pogrešili, ili dozvoljavamo sebi da uvek budemo bezgrešni“, zapitao je predsednik Srbije.

A SAD je pozvao da se zapitaju, makar da razgovaraju između sebe, jer su velika sila, „da li su i oni, zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali na stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije, iz ne baš jasnih razloga“.

„Ja otvoreno govorim o našim i njihovim greškama. Tek kada javno budemo govorili o tome i sumiramo sve, moći ćemo da uspostavimo iskreno prijateljstvo“, uveren je Vučić.

Vučić je ukazao da ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot za nepune dve nedelje napušta Srbiju, i da mu je zahvalan na onome što je činio na popravljanju odnosa dve zemlje, što je bio otvoren za razgovore, koji neretko nisu bili laki, jer im se nisu uvek interesi poklapali, pre svega oko Kosova i Metohije.

Ambasadoru Skotu je rekao da iz publike nije čuo nijedan zvižduk, nego samo jednog čoveka, koji je rekao, i to ne preteći, već želeći da kaže da mu je žao što su SAD pogrešile oko Kosova.

„To govori koliko srpski narod voli i čeka bolje odnose sa SAD. Nema Srbina ovde koji na ovakve reči ne aplaudira. Molim vas, a znam da nećete zbog male Srbije da menjate spoljnu politiku, da prenesete vašoj Vladi, koja po prvi put posle mnogo godina želi da nas čuje, ne kažem da se slažu, ali žele da nas saslušaju po pitanjima koja su najteža za nas i oko kojih se nikada nećemo dogovoriti, da neću da budem predsednik zemlje koja ima Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi, propadanja, hoće posao, puteve i auto-puteve, da živi bolje, i zato vas molim da taj naš vapaj razumete“, rekao je Vučić.Prisutne je zamolio za aplauz, kako je rekao, za srpsku legendu, Srbina Krajišnika iz Slavonije i Like Davida Vujića, jednog od sedmorice veličanstvenih koji su obezbedili da Amerikanci kroče svojom nogom na mesec.

„To je legenda Amerike, ali i srpska legenda, koja se nikada nije odrekla svojih korena, koja dolazi u srce Srbije, da bi bio sa svojim narodom. Nema kog Srbina u svojoj kući nije primio, kome nisu dobrodošlicu ukazali, i to srpsko gostoprimstvo pokazao je i Amerikancima. Ono što je radio, radio je sa još šestoricom Srba, Srba sa svih prostora bivše Jugoslavije. Bili su američka pamet, da bi se popeli na mesec. Molimo da deo tog malog duga koji smo pružili SAD samo kroz malo više razumevanja vratite“, naglasio je on.

Vučić je naglasio da će Srbija u svakom znaku i potezu SAD tražiti simbole prijateljstva i rekao je da veruje u prijateljstvo Srbije i Amerike.

KOMENTARI17 komentara

 1. Beli Orao says:

  Hmmm hmmm šta smo mi mogli da zgrešimo mi mali i nebitni , nismo mogli ni bedem neprolazni da budemo za USA a ipak su nam učinili ovo zlo , nije ni Slobodan Milošević ništa skrivio samo je branio poziciju tadašnje Jugoslavije , pa kasnije okrunjene Jugoslavije pa Srbije na kraju ! Nekom je trebalo da nas satane iuzme naše rudnike na KiM-u , postavi svoje baze vojne a to sve radi profita i zarade otimačine dobara i resursa jedne Srbije ! To traje i danas a ovaj bugojanac se pita šta smo pogrešili ? Najveća greška je što ljudi i partije tj. stranke na vlasti su psiho bolesnici koji su umislili a tako se i odnose da smo krivi za ovo što nam se desilo ! Ne nismo krivi mi smo na pravdi Božijoj i ljudskoj a oni su đubrad pljačkaši i krvoloci i stvar treba samo tako da gledamo i nikako drugačije.

 2. Milos says:

  Ma smesno.Cak i u Pranjane je poveo stranacke autobuse sa botovima.Kakvo crno prijateljstvo i saveznistvo sa Amerikom.Kakve crne reklame po TV "Vi ste svet" i ostale gluposti.Vucic je covek kojeg su Amerikanci izabrali da Srbima menja svest jer srpska svest je problematicna i ne uklapa se u EU standarde.Sva sreca pa on u tome nije uspesan i pored tolike medijske propagande, placenih istrazivanja, placenih analiticara...

 3. milorad2 says:

  Prodali su saveznika čim su shvatili šta sve ovde mogu da opljačkaju ako uspeju:)Ali nisu uspeli, ne do kraja i ne dovoljno,a prodaja saveznika je RUŽNA stvar i ova izdaja prijateljstva za koje smo mi mislili da imamo sa USA je velika mrlja na njima (još će oni da vuku posledice od takvog ponašanja dugo dugo u medjunarodnim odnosima) i potpuno neoprostiva od nas.Svako ko kaže da mi treba da budemo prijatelji sa USA ponovo bliski i nasmejani je totalno nerealan, jer je JASNO da to više nije moguće.Zar treba ponovo da jurimo mehuriće od sapunice ko budale.Samo ih treba odbaciti što dalje od nas,što dalje to bolje.Nije mi jasno zašto vučić moli ameriku kada mu se nudi savez sa trenutno nekoliko najjačih država na svetu,čemu lažne izjave , treba biti istinit i realan, TO jedino drži amerikance u oboru.Svaka kombinacija sa njima ispod žita i izvan javnosti se do sada obila oglavu svima koji su to radili, i niko od njih više nije medju živima.Nama NE TREBA američko prijateljstvo, nama treba njihovo normalno i RAZUMNO ponašanje a i NJIMA to treba, ali kako ludaku objasniti da je LUD jer ono što oni traže od nas je ludost, koju mi samio sebi nećemo uraditi ni pod razno ni za kakvu cenu ili pretnju.Neka dodju ja ih se ne plašim.Ko ih bre J.treba ući u savez koji na mse nudi neće smeti ni da nas popreko pogledaju i mi tu imamo apsolutno neverovatnu mogućnost da budemo medju PRVIM državama na svetu u mnogo čemu.

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..“ Nije mi jasno zašto vučić moli ameriku…….“. Vučić moli Ameriku zato što ga je ona dovela na vlast. Kako ga je dovela, tako može i da ga ukloni. ……….I nije prijateljstvo narušeno devedesetih godina i bombardovanjem 1999. Narušeno je „savezničkim“ bombardovanjima srpskih gradova još 1944. godine. Komunisti su to krili, ali je na kraju ta činjenica isplivala na površinu i pokazala kakav kontinuitet postoji u „prijateljskim odnosima sa tim zapadnim zločincima. Džabe su pravili film o četnicima, džaba su spašavani piloti, sve je to gluma, kao i ovo danas sa skotom Skotom.

 4. Budi Bog s nama says:

  Ništa od svega nije tačno, najpre nisu nas omrzli naprasno, jer je Nikson već obećao da će uništiti Titovu Jugoslaviju, a Milošević je izgledao kao čovek koji će da nasledi Tita. Radilo se o velikoj lovi koju je Jugoslavija dobila od Amerike a kasnije su to preinačili u navodni kredit, a mi smo radi kompenzacije pravili Yugo Floridu da to nekako izgladimo ali bezuspešno. Verujte, ništa nije od juče, sve ima svoj tok, mi šašavi Srbi volimo sve ljude a najviše naše neprijatelje, međutim to i jeste savet iz Svetog Pisma - i savet Isusov, zato smo i narod nebeski. Amerika nam je iskopala jamu i tu nema povratka, mi naravno samo pokušavamo, što njima pojačava apetit da nas progutaju.

 5. Borko says:

  Cirkus Adria...trebao si da se izviniš Americi što su nas bombardovali. I sa onom debelom olabavljenom usnom da napraviš onu dramsku pauzu sa debilnom facom. Ti si bre lud idi leči se. Uzeli ti 15% teritorije,bombardovali uranijumom,zatrli nam seme. Grobove predaka nam zapišavaju i pljuju po manastirima. Treba ih pobediti vojno,poslati vojisku na Kosovo. Pozarobljavati ih i razjuriti šiptare. Milo za drago!

 6. 1 od njih says:

  1 od njih

 7. Velika Metla says:

  ,,,,„A mi ćemo morati da razmislimo kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja“, kaže Vučić.Po ovome ispada da smo mi njima napravili štetu,i da smo mi njima neprijatelji. Eeeee,budaleeee.....! Svako kotravu ne pase zna ZAŠTO nas je bombardovala ta fašistička horda. Nije sigurno zbog velike brige za šlihtarima,kako pokušavaju već dve decenije predstaviti svetu.

 8. persida says:

  Ne zelim nikakve bolje odnoase sa kaubojima, Vucic moze samo da govori u svoje ime.

  • Nemanja Vlahović says:

   Slažem se.

  • Zoran says:

   Jel to to sto niko nije smeo da kaze Amerima? :) Opasan ovaj Vucic.:)

 9. T.M.N says:

  jednog od sedmorice veličanstvenih koji su obezbedili da Amerikanci kroče svojom nogom na mesec. Sletanje i poletanje sa Meseca - jedna od milion LAŽI kauboja.Nekada,dok nesretni Tesla nije izmislio sve i svašta mogli su da LAžu - danas im niko i ništa NE VERUJE.

 10. Nemanja Vlahović says:

  Priča neverovatne gluposti.

 11. Gagi says:

  Zapad nam apsolutno nikada nije pomogao, samo nam je odmagao i unistavao nas. Da krenemo od Kosovskog boja gde su Srbi izginuli za hriscansku veru, posle toga su nemo posmatrali okupaciju i osmanlijski mac na Srpskom vratu.U prvom ratu, da nije bilo Nikolaja Romanova da plati Italijanske i Francuske ladje o kojima pevamo, nikada se ne bi vratili na ovaj prostor. Onda nam ubise Kralja i domacina Srbije na istom tom zapadu, takodje od zapadne ruke. Knez Pavle pokusava (isto kao i Draza)da spasi narod od unistenja, ali, unistenje Srba je projektovano i mora da se realizuje. Posle toga nam namecu nekakvu novu ideologiju (samo na istoku gde su pravoslavci) sa teznjom da nas jos pobiju zbog neprihvatanja iste. NIJEDAN narod nije doziveo ovakvu istorijsku torturu i masakr od nasih zapadnih "prijatelja" u sred Europe. Zapitajmo se, sta je greska Srpskog naroda da na ovakav nacin strada. Verovatan razlog je taj, sto se Stefan Nemanja duhovno uzdizao u Ruskom manastiru Vatoped i sto je svoj narod uzdizao na Hristoliki nacin. Stvorio nas je da budemo ljudi i da svetskoj zajednici damo najbolje od nase vere. Naravno da nezasita azdaja od nas tazi jos, jos, i jos. Svesni svoje nemoci (jer su glupi i nemaju genetski potencijal) pritiskaju Srbe da im daju jos jednu sansu jer su sve upropastili. Opt im je potreban Srbin koji ce napraviti novu i cistu energiju za zivljenje, jer su svojim eksperimentima sa uraijunom napravili tesko sranje na kugli zemaljskoj. Oni vrlo dobro znaju ko to moze i gde ima, ko za to ima znanje. Opet ista prica, naravno da oni budu gazde i da sve to bude njihov izum kao na primeru naseg Tesle. Podrzavam iskrena nastojanja naseg drzavnog rukovodstva da stvore dobar kontakt sa drzavama koje su nas vecito ubijale, nije lose pricati, tu medjutim postoji velika sumja u iskrenost. To je gubljenje energije i resursa,nikada, ali nikada, mi necemo moci da nadjemo zajednicki interes sa njima, to su narodi i drzave koje opstaju na tudjoj nesreci i muci. Nas narod je velicanstven, ima u grudima Setog Savu, malo li je Hilandar.

  • Ko To Tamo Peva says:

   treba jedno znati Srbin je svakom pomaga, a srbinu nije niko, njemacka i susedi su srbiji nepretelj, a nije Amerika Vucic je dobar pregovarac, i mudar Predsednik

   • Kosovac says:

    @ Ko To Tamo Peva, …..Jes mudar predsednik, i mudar pregovarač. ……….Da ako ga povedeš kući, ali da ga ugostiš dobro, ako imadeš dobrog sijena.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..”….. Podrzavam iskrena nastojanja naseg drzavnog rukovodstva…..”. Sve lepo pišeš, ali gde vide to „naše iskreno državno rukovodstvo“? Jel ono rukovodstvo pedera što šeni pred EU, USA, pred ZAPADNI BALKAN?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *