Vučić sprečio Dodika da tokom krize na Krimu izvrši otcepljenje Republike Srpske!

Vučić sprečio Dodika da tokom krize na Krimu izvrši otcepljenje Republike Srpske!

11 септембра 2014

Milorad-Dodik-Aleksandar-Vucic-3-670x506Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nameravao je, tokom aneksije Krima, da krene u otcepljenje Republike Srpske, tvrdeći da ima rusku podršku, ali ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome zaustavio, tvrdi Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Veber, jedan od autora studije „Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promenjena igra za politiku EU i SAD“, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade sudije slučajno naišli na tu informaciju, ali da je ona potvrđena iz više izvora i da je za to „znao ceo zapadni diplomatski kor.“

– U tim informacijama se otkriva da je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao Aleksandra Vučića, premijera Srbije i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u sprovođenje onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio, rekao je Veber.

Veber kaže da mu te informacije deluju ubedljivo.

– Mi smo, naime, u više navrata videli nastupe premijera Vučića koji svedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u poseti Nemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih nemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju Dodika“, rekao je Veber.

Veber je rekao da „nije jasno“ da li je Dodik imao rusku podršku za taj korak i da mu teza da je Moskva planirala da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj, „nije uverljiva“.

– Pre bih rekao da je Dodik verovao da će imati rusku podršku, rekao je Veber.

On je rekao da je pre dve godine rađena studija o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku Republike Srpske, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića,

Po njemu, Tadić je prilično koristio taj“ bratski odnos“ sa Dodikom za svoj „nacionalni imidž“, ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, „koji je i njemu predstavljao problem“.

– Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu, rekao je Veber i dodao da je premijer Srbije u maju na pres konferenciji sa Dodikom, koji je tada ponovo stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine, rekao da to nije pozicija Vlade Srbije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u