VUČIĆ: Srbija je slobodna zemlja i neće uvoditi sankcije Rusiji

VUČIĆ: Srbija je slobodna zemlja i neće uvoditi sankcije Rusiji

8 septembra 2014

pol-VucicSrbija nije uvodila i neće uvoditi sankcije Rusiji, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tass.

„Srbija je danas slobodna zemlja. Ona se nalazi na evropskom putu, ali Srbiji niko ne može da naređuje da ruši odnose sa Ruskom Federacijom. I Srbija je pokazala da je zemlja koju treba uvažavati“, rekao je Vučić.

Vučić je intervju zameniku generalnog direktora ruske državne agencije Mihailu Gusmanu dao na srpskom jeziku, ali je izgovorio i nekoliko rečenica na ruskom.

„Kao što znate, učim ruski jezik, ali ga ne govorim tečno. Srpski i ruski narodi su veoma bliski i imamo veoma mnogo projekata. Treba da mnogo učinimo zajedno u budućnosti i želim da kažem da je Srbija – slobodna i nezavisna država, da je Srbija na evropskom putu, ali Srbija nije uvela i neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji“, rekao je premijer Srbije na ruskom jeziku.

Vučić je, takođe, kazao da pri susretu sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejem prvo ili drugo pitanje bude „kakvi su sada odnosi sa Rusijom“, i da mu je poglavar SPC rekao da „Crkva smatra da nije potrebno uvoditi sankcije Rusiji“.

„Rekao sam mu: Crkva u Srbiji ne odlučuje, ali vam hvala na mišljenju. I veoma je važno da znamo šta crkva misli“, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je za sebe naveo da je „čovek koji se trudi da racionalno rukovodi vladom Srbije, radi to što je najbolje za Srbiju uvek i u svakom trenutku“.

„Ne krijem od naših ruskih partnera da se nalazimo na evropskom putu“, rekao je Vučić, dodajući, pritom, da nikada „nije trpeo nikakav pritisak“ ruskog rukovodstva.

„I ja sam to govorio, kao što znate, i svugde na Zapadu, jer nemam dve različite priče. Isto govorim i vama, i na Zapadu. I isto govorim u Beogradu. I na Zapadu govorim: da, nalazimo se na evropskom putu, ali nismo uveli i nećemo uvoditi sankcije Rusiji“, odlučno je rekao Vučić.

Srpski premijer je podsetio da je veliki deo srpskog naroda „neverovatno povezan istorijskim, kulturnim, verskim i drugim različitim vezama sa ruskim narodom“.

„I to sve, koliko je teško pogodilo i ruski i ukrajinski narod, što se sada dešava na jugoistoku Ukrajine, srpski narod zajedno sa svim slovenskim narodima oseća i veoma pati“, rekao je Vučić.

Govoreći o vezama ruskog i srpskog naroda, premijer Srbije preneo je da mu je jedan žitelj Republike Srpske rekao da „u Srbiji nikada neće shvatiti koliko ljudi iz RS vole Srbiju“.

„A drugi mi je rekao da Rusi nikada neće shvatiti koliko deo Srba voli Rusiju. I to su tradicije našeg naroda. I, mada moj posao nisu tradicije, već racionalan rad, naravno, ne mogu da se pravim da ne znam šta znači tradicija i dobre istorijske veze“, rekao je predsednik Vlade Srbije.

Prenoseći izvode iz intervjua, Itar-Tass je najavio da će u celini razgovor sa Vučićem biti objavljen u dnevniku „Rosijskaja gazeta“ i emitovan u emisiji „Formula vlasti“ na TV kanalu „Rusija 24“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Klub Srbi dijaspore i otadzbine, Keln says:

    Uvesces ih uvesces Vucicu, ne lazi narod. Hoces u EU moras uvesti sankcije i moras Kosovo priznati Jedino ako se odreknes pristupa u EU onda bi bilo tek moguce da necete to uraditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *