ВУЧИЋ: Србија је тенковска велесила! Из Русије долази још…

VUČIĆ: Srbija je tenkovska velesila! Iz Rusije dolazi još…

10 novembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na vojnoj vežbi „Vek pobednika 1918—2018“ da je Srbija vojna velesila koja ima jednu od najrespektabilnijih armija u regionu.

Aleksandar Vučić je rekao da se dramatično snaži Vojska Srbije i to ne koracima od milje, već od sedam milja.

Osim Rumunije, koja ima veliku vojsku, niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, osim Mađara.

„Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza. Grčka ima ogromnu vojsku, i to nisu uporedive cifre. Mi dramatično snažimo vojsku. Nisu to koraci od milje, već od sedam milja“, rekao je Vučić.

Istakao je da je, kada je došao na mesto ministra odbrane, u Vojsci bio samo jedan neispravan MiG, da bi ih danas u vežbi učestvovalo osam od 10 koliko ih Srbija ima.

„Presrećan sam, sigurno i vi. Videli smo prvi put u istoriji Srbije osam aviona MiG-29 na nebu iznad nas, a trenutno ih imamo deset. Nikada to nismo imali — ni 1990, nažalost ni 1999, a čini mi se da bismo uspešnije mogli da se branimo uz neke sisteme PVO koje nabavljamo“, rekao je predsednik Vučić.

„Srbija nikada nije imala više tenkova, videće ih Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerski most između Titela i Perlaza, i kroz Kraljevo, na Pešteri će ih biti 25, koji deluju jedinstveno kao četa u napadu“, naveo je Vučić.

Istakao je da su građani mogli da vide kako tuče novo oruđe, što se prvi put desilo van Nikinaca.

„Generali su pripremili vežbu na takav način da naša artiljerija tuče bojevom municijom preko naših tenkova. Zadovoljan sam kako je Mojsilović pripremio kopnenu vojsku. Sem dve rakete koje su dale otkaz, ostale su pogodile cilj“, rekao je Vučić, istakavši sposobnosti koje su pokazali i izviđači koji su bili potpuno neprimetni, iako su se nalazili na samo deset metara.

Komandant oružanih snaga je rekao i da poslednjih 30 godina nismo imali 8.000 aktivnih pripadnika Vojske na vežbi.

„Imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, ali nismo imali ni 30-40 tenkova koji su suštinski radili. Bili su bez akumulatora, a najveći problem bile su posade. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas ih imamo 100, samo iz aktivnog sastava, koje učestvuju u vežbi“, rekao je Vučić.

Najavio je, pored jačanja ratnog vazduhoplovstva, PVO, ulaganje u još modernija borbena vozila i podsetio da se očekuje 30 tenkova od ruske strane.

„Ako uložimo u naše oklopnjake, a ’Lazar 3‘ je ušao u naoružanje, ako mi to pravimo, moramo dobro da znamo da vojnicima moramo da rešimo pitanje više pari čizama i uniformi, jer prethodnih sedam-osam dana, svaki dan su prali majice i uniforme“, naveo je Vučić, istakavši da „Jumko“ radi u tri smene i da ne može da stigne dovoljno uniforma da sašije.

Ističe da moraju da se jačaju odbrambeni potencijali, jer napadač uvek ima ozbiljnu prednost. Potrebno je, kaže Vučić, da se naoružavamo u skladu sa novim tehnologijama — Vojska Srbije od Kineza nabavlja bespilotne letelice sa naoružanjem — a da zatim i preuzmemo deo tehnologije.

„Da što manje rizikujete živote pripadnika Vojske, i što bolje i snažnije utičete na dejstvo vatrene moći“, rekao je Vučić.

KOMENTARI9 komentara

 1. Vesko says:

  To su definitivno veoma ohrabrujuce vijesti kada se radi o odbrani otadzbine! Medutim kada se naoruzanje poveca i PVO postavi, doci ce uskoro na red i pitanje izvlacenja Srbije od sape NATO okupatora koji su nam nametnuli veleizdajnici Beograda u pogledu organizovanja vojske. Mi moramo da se postavimo potpuno drugacije jer kako stvari stoje mi mozemo da ratujemo samo protiv NATO. Oni su nama pretnja, i zbog toga neke stvari ce se morati promijeniti i sporazumi revidirati.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Samo članstvo u ODKB i EAEU Srbiji u ovom okruženju NATO i EU nacista garantuje da smo nedodirljivi. Ali Srbija i Rusija moraju da promene doktrinu, odbrana nije dovoljna, Srbija nakon formiranja zadovoljavajućih odbrambenih oružja mora da krene od Rusije da kupuju napadačka oružja jer napadnčkim oružjima prete NATO članice. I one moraju da strepe od našeg napada, a efektnije bi bilo da smo u ODKB, pretnja bi bila snažnija a strah kod EU i NATO nacista daleko veći nego kada "pretimo" odbrambenim oružjima. Rusija je već promenila isključivo odbrambenu doktrinu u napadačku, vidimo Krim,Siriju,Gruziju,spremnost za Ukrajinu; red je da se rbija svrsta na pravu stranu i oslobodi srpske zemlje i surovo kazni okolne nacističke državice nastae raspadom juge i terorom nad srpskim stanovništvom.

  • Komunista says:

   Tacno Srbija se mora otrgnuti iz sapa NATO.A onda Srbiju vezati za Rusiju.Da sam na mestu Predsednika Vucica pokusao bi Srbiju vezati za Komunisticku strukturu Rusije koju predvodi drug Genadij Zjuganov.Ne kazem da Putin nije dobar.Ali Rusija se mora vratiti Komunistickim pozicijama koje je Kominterna utemeljila.A to je sirenje Revolucije na ostatak sveta.Kapitalizam je danas na staklenim nogama tako da Rusija mora da se okrene Komunistickim vrednostima i ciljevima.Da bi potisnula Zapadnu neman sa Istorijske scene.

 2. Deda Micko says:

  Šajse, šajse, mathauben vajse.

 3. rajko says:

  Ne trabunjaj, budalo!!!

 4. Komunista says:

  Sjajna vest Srbiji jos treba tenkova i aviona iz Majke Rusije.Samo Rusija moze spasiti Srbiju i niko drugi.Srbija mora kako zna i ume da Rusiji omoguci dolazak na Balkan.Srbi moraju biti Ruski konjovodci do jadranskog mora.Samo tako cemo ostvariti sve svoje interese.

  • Filip says:

   Kakve to veze ima sa tobom Komunisto, odnosno SLAVKO KNIN, odnosno 6 LIČKA? Ko si danas od te trojice?

   • Komunista says:

    Covece napisao sam ti Komunista sam.Nisam Cetnik nisam Dalmatinac nisam Rojalista.Ja sam Komunista Licanin potomak NOB borca koji je oslobadjao Srbiju Beograd Jugoslaviju.

 5. Sinos says:

  Ako MMF blokira kredite na 2-3 meseca, iscrkali bi za hleb. On ce da glumi tu neka mocna sila. HAHAHHAHAHAHHAHAH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *